StoryEditorOCM

INNOVATE NOW CROATIAMeđu najboljim startup idejama i TsunamiFlow, upozorenje na ekstremne razine mora

Piše M. I.
30. listopada 2023. - 08:35

Događaj Innovate now Croatia završio je u subotu proglašenjem pobjednika Green Hackathona u Zagrebu i Blue Hackathona u Splitu.

Ukupno 13 timova natjecalo se za bogate nagrade - po 1.500 eura, online edukacije poslovnih vještina (protuvrijednost 4.000 eura) te plaćeni put u Norvešku gdje će, kroz edukaciju u trajanju od tjedan dana, uz partnera Smart innovation Norway, dodatno razvijati njihove pobjedničke ideje.

U Splitu je pobjedu odnio tim TsunamiFlow koji koristi strojno učenje za ranu detekciju i upozorenje na ekstremne razine mora, poput, primjerice, meteotsunamija koji nastaju zbog meteoroloških (ne)prilika.

image

Tim Tsunami Flow

Zagrebački je zeleni pobjednik tim Delismart koji je osmislio aplikaciju uz pomoć koje možemo smanjiti količinu hrane koju bacamo zbog isteka roka trajanja ili kvarljivosti proizvoda, a osim upozoravanja na istek roka trajanja, aplikacija uz pomoć strojnog učenja predlaže recepte za obroke za koje imamo namirnice u našim hladnjacima. Korištenjem aplikacije smanjujemo količinu hrane koju bacamo te štedimo novac. Ova ideja je još važnija, s obzirom na to da se u Hrvatskoj po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane, što je više od 280 tisuća tona na godinu.

Osim dva hackathona, u sva četiri grada - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci - više stotina posjetitelja moglo je čuti iskustva osnivača startupova, predavanja o inovacijama, održivosti, energetskoj učinkovitosti, naučiti mnogo o poslovanju, usponima i padovima, ali prije svega umrežiti se s mnogim startup entuzijastima.

"Kao udruga imamo cilj povezivanja startup zajednica diljem Hrvatske. Htjeli smo pokazati da se razvoj startup scene ne događa samo u Zagrebu već i u drugim dijelovima Hrvatske. Zato smo ovaj događaj organizirali paralelno u četiri grada, baš zato da potaknemo ljude u tim gradovima da dođu, da se međusobno povežu, inspiriraju, motiviraju i dobiju polet za razvoj vlastitih inovativnih projekata", rekla je Hajdi Ćenan, predsjednica CRO STARTUP-a.

Organizatori događanja su CRO STARTUP, s partnerima CISExom, Algebrom i Smart Innovation Norway, a podržano je sredstvima iz norveških financijskih mehanizama za razdoblje od 2014. do 2021. godine, u sklopu Croatia Call Business Development, Innovation and SMEs programa.

27. travanj 2024 17:02