StoryEditorOCM
NeretvaUdruga ‘Slatki‘

‘Šećerna bolest jedan je od vodećih uzroka smrti! Uvijek je pravo vrijeme da provjerite šećer u krvi‘

Piše Ante Šunjić
14. studenog 2023. - 10:47

Udruga „Slatki“ je u prostorijama Crvenog križa Ploče organizirala predavanje o šećernoj bolesti. Na taj način su obilježili Svjetski dan šećerne bolesti sa sloganom „Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor“. Tim povodom dr. Danijela Šunjić održala je edukativno predavanje o dijabetesu.

Dr. Šunjić je istaknula kako je šećerna bolest četvrti vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj u 2021. godini, a jedna od dvije osobe ne zna da boluje od nje. Kod većeg dijela populacije oboljele od šećerne bolesti tipa 2 bolest se otkrije kad nastupe komplikacije. Stoga je cilj predavanja, naglasila je, potaknuti naše sugrađane na značaj šećerne bolesti, na njene komplikacije i na prevenciju bolesti. Dr. Šunjić je podsjetila da se u većini slučajeva kod šećerne bolesti tip 2 njezine komplikacije mogu spriječiti ili barem odgoditi sa usvajanjem zdravih životnih navika. Oboljeti može svatko, svugdje, ali redovite kontrole kod liječnika, te kontrola šećera u krvi su prvi korak za otkrivanje bolesti.

Nakon održanog predavanja svi prisutni su mogli provjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak, jer uvijek je pravo vrijeme za provjeriti šećer u krvi.

Inače, tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021. – 2023. jest „Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću“. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti fokusirano je na važnost poznavanja čimbenika rizika za nastanak šećerne bolesti tipa 2 kako bi se bolest mogla spriječiti ili odgoditi i naglašavanja utjecaja komplikacija povezanih s dijabetesom te važnosti dostupnosti pouzdanim i pravim informacijama o bolesti i skrbi kako bi se osiguralo pravodobno otkrivanje i rano liječenje.

Jedna od deset odraslih osoba u svijetu ima šećernu bolest, a više od 90 posto od ukupnog broja ima šećernu bolest tipa 2. Gotovo polovica osoba sa šećernom bolesti tipa 2 nema postavljenu dijagnozu bolesti.

U većini slučajeva šećerna bolest tipa 2 i njezine komplikacije mogu se spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravih životnih navika. Ako se bolest ne otkrije na vrijeme i ne počne liječiti, šećerna bolest može dovesti do ozbiljnih i po život potencijalno opasnih komplikacija.

Za osobe koje su u povećanom riziku od nastanka šećerne bolesti tipa 2, poznavanje simptoma, znakova i čimbenika rizika važno je za podršku prevenciji, ranoj dijagnozi i pravodobnom liječenju.

Isto tako, za osobe koje imaju šećernu bolest, svjesnost o zdravstvenoj pismenosti i pristupu točnim informacijama, najboljim dostupnim lijekovima, pomagalima i alatima za podršku samozbrinjavanju ključni su za odgađanje ili sprječavanje nastanka komplikacija.

Za zdravstvene djelatnike potreban je pristup edukaciji i resursima za rano otkrivanje komplikacija i pružanje najbolje moguće skrbi osobama sa šećernom bolešću.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) 537 milijuna odraslih osoba u svijetu u 2021. godini imalo je problema sa šećernom bolešću, a procjenjuje se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. odnosno na 783 milijuna do 2045. godine.

Procjene IDF-a također govore da 44,7 posto odraslih osoba koje boluju od šećerne bolesti (240 milijuna ljudi) diljem svijeta nije dijagnosticirano. Najveći broj ima šećernu bolest tipa 2.

Prema podacima IDF-a šećerna bolest je uzrokovala 6,7 milijuna smrti u 2021. Godini. Na svjetskoj razini, troškovi zdravstvene zaštite vezane uz šećernu bolest iznose 966 milijardi dolara.

Prema podacima CroDiab Registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. godini bilo 388.213 osoba sa šećernom bolešću, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća.

27. travanj 2024 13:39