StoryEditorOCM
KorčulaDVD-U KORČULA SVEČANO URUČENA NOVA AUTOCISTERNA

Ganc nova autocisterna vrijedna je gotovo 162 tisuće eura!

Piše Dora Lozica
2. studenog 2023. - 14:49

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović jutros je ispred prostorija DVD-a Korčula svečanom primopredajom zapovjedniku Verazzi uručio ganc novu, vatrogasnu autocisternu financiranu zajedničkim snagama Grada Korčule, DVD-a Korčula i Vatrogasne zajednice DNŽ.

Ganc nova autocisterna zapremnine 10 tisuća litara s potrebnom vatrogasnom opremom, visokotlačnom pumpom i vitlom, koštala je nešto manje od 162 tisuće eura, a za potrebe DVD-a Korčula i šire vozit će se najmanje 30 godina. Ono što je posebno važno za ovakvu vrstu vatrogasnog vozila je mali osovinski razmak pa cisterna može voziti uskim, šumskim putima i doći što bliže požaru. Grad Korčula je za cisternu izdvojio gotovo 40 tisuće eura, ostatak je podmirio DVD Korčula te manji dio Vatrogasna zajednica DNŽ.

Preuzimajući vodstvo korčulanskog DVD-a u lipnju ove godine, predsjednik društva Ivo Kalogjera i novi zapovjednik DVD-a Korčula Francesko Verazza najavili se kako će forte njihovog mandata biti ulaganje u opremu i ljudstvo, a tim su putem i krenuli.

"Radi se o projektu započetom od strane bivše uprave, mi smo ga priveli kraju i danas predali autocisternu našem zapovjedniku na korištenje kako bi služila svrsi i namjeni. Ovo nije kraj projekata nabave opreme i edukacije ljudi, radimo na jačanju društva kako bi bilo na ponos Korčule i svih naših sugrađana", nedvosmisleno je istaknuo predsjednik društva Kalogjera.

Zadovoljan je jutros i zapovjednik Verazza, Korčula od svih otočnih DVD-ova jedina nije imala autocisternu sa spremnikom od 10 tisuća litara.

"Kao što smo najavili u lipnju, oprema i ljudstvo su naš forte, osim cisterne nedavno smo nabavili i drugu opremu poput kaciga, odijela za unutarnju navalu, novih cijevi... Sljedeći mjesec čeka nas obuka za nove vatrogasce, najavit ćemo sve na vrijeme. Požarna sezona iza nas je bila jako dobra, na sreću nije bilo većih intervencija, a ove manje smo odradili profesionalno. Nadamo se da neće sad biti većih požara, beru se masline, loženje na otvorenom je dopušteno od 1. studenog, no temperature su i dalje visoke, molimo svih za oprez. Mi smo spremni", poručio je zapovjednik Verazza.

Na isto je upozorio i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović koji se nedavno s brojnim vatrogasnim snagama županije borio protiv velikog požara u Kominu, u dolini Neretve. Ne sjeća se, kaže, tako velikog požara u listopadu zbog kojeg je bilo potrebno u pomoć pozvati kanadere. Klima je utjecala i na trendove u požarnoj sezoni pa se otočani mole za dodatni oprez. "Jest, draga mi je Korčula", priznao je sa smiješkom zapovjednik Simović kojeg rado i često viđamo na otoku. Jedan od razloga zašto mu je Korčula draga, istaknuo je, jest zajedništvo koje krasi ljude, u vatrogasnom smislu na Korčuli ne postoje ni općine ni gradovi, a često ni granice otoka.

"Naš najveći požar ove sezone bio je u Župi dubrovačkoj, bile su ugrožene kuće, gasili smo ga tri dana, a ekipa s Korčule je bila s nama na požarištu i gasila. Naravno da svi želimo izbjeći velike požare, ali mladi vatrogasci najbolje uče na velikim požarima, na terenu, na našim eventualnim pogreškama. Zato uključujemo mlade u sve što radimo, mi smo polako na izlaznim vratima. Ovo su veliki projekti, važni projekti, ova autocisterna će biti vrijedan pomak u opremi DVD-a Korčule na ponos cijele županije. Ipak bih istaknuo i važnost obuka za nove vatrogasce koje uskoro započinju, što će ti vozni park ako nemaš ljudstvo? Moramo što više animirati djecu, uključivati mlade, jednom kad uđu u DVD zaljube se u vatrogastvo i ostaju zauvijek", objasnio je zapovjednik Simović.

Na svečanoj primopredaju susreli smo i najstarijeg vatrogasca na otoku makar po vatrogasnom stažu, uglednog korčulanskog publicistu Dušana Kalogjeru. Dušan se s bratom Ivom u DVD Korčula učlanio s nepunih 12 godina davne 1953., a član je ostao i danas kad obilježava točno 70 godina vatrogastva. Bio je i predsjednik društva dugih 10 godina, od 2000. do 2010. godine, a napisao je i knjigu 50 godina DVD Korčule. DVD Korčula osnovano je 1950. godine, tadašnje društvo s ovim današnjim, kaže Kalogjera, ne možese usporediti.

"U početku nismo imali ništa, imali smo samo lopate, danas se možemo pohvaliti zadovoljavajućom opremom, ne mogu se niti usporediti ta dva vremena. Tehnika napreduje, danas ćete teško odgovoriti na ozbiljne požare bez adekvatne opreme, a to je novo vodstvo naglasilo kao svoj forte. Zadovoljan sam radom nove uprave, ti ljudi su se razvijali usporedno s nama u društvu i ja u njih imam veliko povjerenje. Vjerujem da će zadatke izvršavati na visokoj razini", podržao je Kalogjera novo vodstvo DVD-a Korčule.

Nakon svečane primopredaje, autocisterna je dobila svoje mjesto u garaži DVD-a, a nadamo se da ćemo je na otoku i šire više koristiti za opskrbu vodom, a manje za gašenje ozbiljnih požara.

Dora Lozica

 

 

 

 

 

 

30. travanj 2024 18:53