StoryEditorOCM
DubrovnikRAZVOJNI PROJEKTI GRADA |

ZBOG KORONE RACIONALNA POTROŠNJA Smanjene plaće i komunalna naknada, obustavljene isplate, uštede na rasvjeti...

Piše Grad Dubrovnik
27. ožujka 2020. - 08:59
RACIONALNA POTROŠNJA

Smanjene plaće i komunalna naknada, obustavljene isplate, uštede na rasvjeti

U vremenu neizvjesnosti i financijske nesigurnosti za građane Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković donio je više mjera racionalnog trošenja proračunskih sredstava u narednom razdoblju. Svim službenicima Grada Dubrovnika, uključujući i ustanove u vlasništvu Grada, od 1. travnja umanjit će se plaće za 10%, a mjera će biti na snazi do financijskog oporavka.

Svim članovima upravnih vijeća javnih ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika ukinuta je naknada za travanj, svibanj i lipanj. Za isto tromjesečno razdoblje obustavljena su i plaćanja svim udrugama, osim onima koje u okviru programa imaju plaće djelatnika.

Još jedna mjera odnosi se na obveznike plaćanja komunalne naknade koja će se umanjiti za 15 posto, i to svim korisnicima – fizičkim i pravnim osobama. Prihod proračuna po ovoj osnovi umanjit će se za 7,5 milijuna kuna. Umanjeni računi korisnicima će početi pristizati već ovaj tjedan, dok će se svima onima koji su već uplatili komunalnu naknadu za prva tri mjeseca izraditi umanjenje u odnosu na obvezu.

Tijekom narednog tromjesečnog razdoblja i javna rasvjeta će se regulirati na način da će raditi smanjenim intenzitetom, kako bi se postigle željene uštede u potrošnji električne energije. Na cijelom gradskom području smanjit će se broj upaljenih rasvjetnih tijela uz zadržavanje osnovne funkcije javne rasvjete, a u povijesnoj jezgri isključena je ambijentalna rasvjeta.

Grad Dubrovnik kontinuirano provodi mjere za zaštitu svojih građana od epidemije koronavirusa, ali i mjere za pomoć socijalno ugroženim osobama te ranjivim skupinama. U pripremi je i paket mjera koji će prepoznati one građane koji su ostali bez svojih radnih mjesta zbog krize izazvane epidemijom koranavirusa.

PROVEDENI NATJEČAJI ZA OPREMANJE OŠ MONTOVJERNA

Radovi na izgradnji Osnovne škole Montovjerna skoro su završeni, a u međuvremenu je proveden i postupak javne nabave za opremanje škole kako bi u rujnu spremno dočekala prvu generaciju učenika. Postupak nabave podijeljen je u tri grupe predmeta ukupne vrijednosti 3.8 milijuna kuna: namještaj za učionice i urede, oprema za sportsku dvoranu te školsku kuhinju. Donesene su odluke o odabiru ekonomski najpovoljnijih ponuda te će se nakon proteka žalbenog roka i roka mirovanja s odabranim ponuditeljima sklopiti ugovori.

Za nabavu školskog namještaja i opreme odabrana je ponuda tvrtke Didacta d.o.o. iz Slavonskog broda vrijedna 2.285.952,50 kuna, dok je za nabavu kuhinjskog namještaja i opreme odabrana ponuda tvrtke Bugovina d.o.o. iz Grude vrijednosti 636.526,25 kuna. Za opremanje sportske dvorane odabrana je 924.237,00 kuna vrijedna ponuda tvrtke Tome d.o.o. iz Omišlja.

Svi su naznačeni iznosi s PDV-om. OŠ Montovjerna zadovoljit će prostorno-tehničke uvjete za organizaciju nastave u jednoj smjeni za 448 učenika od prvog do osmog razreda.

Ukupna vrijednost radova na izgradnji nove škole iznosi 70.623.228,55 kuna i prvi je dubrovački kapitalni projekt u obrazovanju u više od tri desetljeća.

KOMUNALNO UREĐENJE

Završeni skalini u Ulici Padre Perice

Završeni su radovi na izgradnji nastavka skalina u Ulici Padre Perice, na njezinom najvišem dijelu, od spoja s ulicom Od Gaja pa do spoja s državnom cestom D8, odnosno ulicom Gornji kono. Izgradnjom skala omogućena je pješačka komunikacija stanovnicima koji imaju svoje objekte uz državnu cestu s naseljem Gruž, a olakšan je i pristup autobusnim stajalištima na državnoj cesti D8 kojom prometuju autobusne linije 3 i 3A.

Dodatno su izvedeni i radovi proširenja i uređenja pet novih parkirališnih mjesta, i to na predjelu kod kućnog broja 54, u blizini „posljednjeg“ nebodera. Radove je izvela tvrtka Gradnja plus d.o.o. iz Dubrovnika, a ukupna vrijednost investicije iznosi 550 tisuća kuna s PDV-om.

POZIV IZ CIVILNE ZAŠTITE

Svi koji se žele pridružiti sustavu Civilne zaštite Grada Dubrovnika mogu se javit na e-mail civilnazastita@dubrovnik.hr. Na isti mail građani mogu uputiti pitanja vezana uz funkcioniranje rada i života u novonastalim okolnostima.



 
26. travanj 2024 15:17