StoryEditorOCM
DubrovnikGRADSKO VIJEĆE |

ZAVRŠILA PRVA ONLINE SJEDNICA Prihvaćen rebalans i mjere pomoći gospodarstvenicima i građanima

Piše PSD.
8. travnja 2020. - 13:07
Gradsko vijeće Dubrovnika prihvatilo je danas Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu kako bi se provele mjere pomoći građanima i gospodarstvenicima. Radi se o preraspodjeli rashodovne strane proračuna, rekao je gradonačelnik Franković, gdje će 1,3 milijun kuna biti manji rashodi za plaće, a subvencije se uvećavaju za 2,8 milijuna kuna.

- Posebne naknade na temelju osiguranja u iznosu od 6,8 milijuna se uvećavaju dok se ostali rashodi umanjuju. Radi se o rebalansu proračuna koji isključivo prati mjere kojima želimo pomoći. Veliki pravi rebalans koji će ići u smjeru restrikcija bit će u svibnju i tada ćemo raspodijeliti višak prihoda koje smo ostavili sa strane da bi održali likvidnost – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković.

Rebalans je prihvaćen uz jedan suzdržan glas i jedan protiv danas na prvoj online sjednica Gradskog vijeća Dubrovnika, gdje su vijećnici glasaju iz svojih domova i sudjeluju samo putem podnesenih amandmana na odluke koje su uglavnom vezana uz predložene mjere pomoći i subvencija.

image
Grad Dubrovnik


Kako bi se provele mjere štednje i omogućio izlazak iz krize gradski vijećnici jednoglasno su ukinuli isplate naknada sebi kao članovima Gradskog vijeća za tri mjeseca 2020. godine te naknade strankama koje su u Gradskom cvijeću. Gradonačelnik i zamjenice gradonačelnika smanjili su vlastite plaće za 10 posto.

Na prijedlog odluke o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području Grada Dubrovnika, amandmane su dali HNS-ovci koji smatraju da ih ne trebaju koristiti oni koji su u gradskim prostorima, ili ne rade u djelatnostima pogođenim aktualnom krizom. Nikša Selmani ispred Srđ je Grad predložio je da subvencije mogu koristiti samo oni koji nisu u dugovima i koji imaju potpisan ugovor o najmu.

Franković je prihvatio amandmane i obrazložio kako su korisnici subvencije one tvrtke koje imaju sjedište u Dubrovniku, ali se one ne odnose na one koji su u prostorima Grada Dubrovnika ili koriste javne površine. Subvencije će iznositi na 2000 kuna za iduća tri mjeseca.

Prihvaćeni su prijedlozi odluke o dopuni Odluke o reklamiranju na području Grada Dubrovnika, te većinom glasova prijedlog odluke o privremenoj novčanoj pomoći.

-Odluka o privremenoj novčanoj pomoći vrijedi za samca i kućanstvo, za travanj, svibanj i lipanj i to pomoć za samca u iznosu od 1500 kuna, a za kućanstvo 3000 kuna. Ovim želimo pomoći svima koji su ostali bez prihoda, a kako bi mogli podmirivati obveze – naglasio je Franković.

image
Grad Dubrovnik


Jednoglasnom odlukom Gradskog vijeća do kraja lipnja, nastavit će se oslobađanja plaćanja cijene usluge korištenja vrtićkih usluga. - Oslobađanje od plaćanja se odnosi na razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja. Ako i budu radili vrtići, svejedno se neće plaćati – rekao je gradonačelnik.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o stjecanju prava na subvenciju troškova najma stana korisnicima privremene pomoći od 1500 kuna, za tri mjeseca. - Prijedlog odluke uređuje postupak dobivanja subvencije za najam. Apelirao bih na sve najmodavce koji to mogu, da umanje mjesečnu rentu svojim podstanarima – rekao je gradonačelnik.

Također Grad se danas odrekao prihoda od plaćanja najamnine i naknade za bespravno korištenje za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine. - Ukupno je 204 aktivna korisnika gradskih stanova. Zaduženje koje će biti otpisano iznosi 270.219 kuna – rekao je gradonačelnik.

Amandmani oporbe HNS, nezavisnih i SJG o smanjenju ili otpisu u cijelosti svih ugovorenih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika za razdoblje zabrane rada, vijećnici su odbili većinom glasova pa je također većinom glasova prihvaćena odluka o 50 postotnom smanjenju zakupnina. – Grad se već ovim odriče 1,2 milijuna kuna prihoda mjesečno rekao je Franković dodajući kako zakupnik da bi ostvario prava mora biti korisnik Vladine mjere, a kojemu je narušena gospodarska aktivnost zbog koronavirusa.

Odbijeni su amandmani oporbe većinom glasova i za zaključak o umanjenju svih iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika. HNS i nezavisni vijećnici te Nikša Selmani dostavili su amandmane.

image
Online sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika
Grad Dubrovnik


-U sklopu mjera za pomoć gospodarstvenicima Grad je odlučio umanjiti zakupninu za korištenje javnih površina za 70 posto. Mjera je privremena i ovisi o daljnjoj situaciji s pandemijom koronavirusa. Grad će mjesečno izgubiti 1,456 milijuna kuna usvajanjem ove odluke – rekao je gradonačenik dodajući zaključku članak da zakupnik da bi ostvario ova prava mora biti korisnik Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta.

- Amandmani oporbe se odbijaju jer prihodi koji se prikupljaju od navedene stavke idu ugroženim skupinama i svim službama koje sudjeluju u borbi protiv kornavirusa – rekao je Franković, Dodao je da ukupne mjere za pomoć gospodarstvu iznose čak 27 milijuna kuna, te najavio kako će Grad i nakon tromjesečnog razdoblja nastaviti pomagati gospodarstvenike.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog zaključka o oslobađanju građana plaćanja parkinga na području Grada Dubrovnika.

Europski projekt vrijedan 2,22 milijuna eura razlog je zbog kojeg se na deset godina sklapa Ugovora o zakupu za dio tvrđave sv. Ivana, odnosno za akvarij sa Sveučilištem u Dubrovniku, obrazložio je gradonačelnik, što je prihvaćeno jednoglasno.

Jednoglasnom odlukom vjećnika djelomično je oslobođena plaćanja komunalnog doprinosa obveznica Anite Ivanković, a neće ga platiti ni Župa sv. Spasa u Mokošici.

Ivica Cumeljan, Đuro Goluža i Nikolina Matuško imenovani su u Povjerenstvo za odobravanje izvođenja građevinskih radova na području Grada Dubrovnika uz tri suzdržana glasa. Dosadašnji ravnatelj Lukša Klaić jedini se kandidirao za ravnatelja Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik, pa je ponovno imenovan na to mjesto, većinom glasova uz troje suzdržanih vjećnika.

Marko Potrebica zahvalio je vjećnicima na uključenju u rad on- line tre ekao da se nada da će Vijeće uskoro nastaviti raditi na uobičajeni način, te je takoer zahvalio gradskim službama koje su omogućili ovakav rad Gradskog vijeća. - Zahvala ide i žurnim službama koji rade u uvjetima pandemije i djelatnicima bolnice kao i svima koji pomažu sugrađane u ovoj situaciji. Odolimo izazovu lijepoga vremena, ostanim doma tijekom uskrsnih blagdana kako bi u svibnju izašli iz krize – rekao je Potrebica pozivajući sve da ostanu doma.
26. travanj 2024 16:14