StoryEditorOCM
DubrovnikSVE IZVJESNIJI OTKAZI |

ZAPOSLENI U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU U NEZAHVALNOJ SITUACIJI - Ako korona ne popusti do srpnja, radnicima se crno piše

Piše Gabrijela Bijelić
9. travnja 2020. - 09:53
Dubrovnik, 190320. Zatvoreni svi ugostiteljski objekti u Dubrovniku. Puste ulice i nesvakidasnji prizori u centru grada.CROPIX
Nije lako biti radnik u doba koronavirusa. Posebno u turizmu koji je u epidemiji najugroženija djelatnost. Koje brige muče zaposlenike i što uopće mogu poduzeti da bi očuvali radna mjesta, pitali smo povjerenicu Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske i pravna zastupnica SSSH Dolores Lujić.


Bauk tehnološkog viška


- Nakon uvođenja Vladinih mjera za travanj, svibanj i lipanj ove godine, određeni broj poslodavaca pozvao je ranije otpuštene radnike, što zbog bojazni da neće moći ostvariti potporu jer je jedan od tri uvjeta za potporu da poslodavac ne otpušta radnike, što kao čin dobre volje i izlaženja u susret radnicima. Radnici koji su se prijavili u evidenciju nezaposlenih, a potom su vraćeni na posao imaju status zaposlenih, tj. plaću će primati sukladno danu potpisivanja ugovora o radu. Ako je radnik primio naknadu za nezaposlene, on je i bio nezaposlen u razdoblju za koju je primio naknadu pa te dvije stvari nisu u koliziji – podsjeća povjerenica i dalje pojašnjava:

- Budući da je jedan od triju uvjeta koje poslodavac mora ispuniti da bi primio potporu u iznosu od 4.000 kuna neto plaće po radniku taj da za vrijeme primanja potpore, a to se odnosi na zasad utvrđena tri mjeseca, ne otpušta radnike, ta mjera ne znači ništa za buduću sudbinu radnika. Onog trenutka kad Vlada obustavi tu mjeru, radnici su u položaju u kojem su i bili tj. poslodavac može radniku otkazati ugovor iz gospodarskih razloga (tehnološki višak radnika) ukoliko nema potrebu za radom određenih radnika iz tih razloga. U tom slučaju radnici imaju pravu na naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, otpremninu i otkazni rok, eventualno i naknadu za neiskorišteni godišnji odmor. Visina otpremnine i trajanje otkaznog roka ovise o dužini neprekidnog staža kod poslodavca i plaći koju su ostvarili u posljednja tri mjeseca rada prije otkazivanja te o ugovoru o radu i postojanju kolektivnog ugovora, a tu su uvijek u povoljnijoj situaciji radnici koji rade u društvima gdje postoji sklopljen kolektivni ugovor. Također, vrijeme primanja naknade za nezaposlene ovisi o duljini staža radnika prije odluke o otkazu – objasnila je naša sugovornica.


image
Dubrovnik, 06.07.2018.
Gradsko vijece
Foto: Zeljko Tutnjevic
Željko Tutnjević


Poslovno uvjetovano


Na upit o pravnoj zaštiti zaposlenika, kaže kako radnici uvijek imaju pravo sudskim putem osporavati odluku o otkazu koju su dobili iz bilo kojeg razloga, bilo da se radi o redovnom otkazu ili izvanrednom.

- Poslovno uvjetovan otkaz je vrsta redovnog otkaza. U slučaju da poslodavac u nekom budućem razdoblju, a iz razloga kraha turizma u dužem razdoblju odluči proglasiti tehnološki višak radnika, radnik ne bi uspio u sudskom sporu za povratak na posao budući da u tom slučaju poslodavac mora dokazati da nema potrebe za radom određenog radnika. Radnik bi u takvom sporu mogao uspjeti jedino iz formalnih razloga, a to znači da bi mogao uspjeti u sporu utvrđivanja odluke o otkazu nedopuštenom jedino ukoliko bi poslodavac pogriješio u proceduri, primjerice ne bi se savjetovao prije odluke o otkazu s radničkim vijećem odnosno sindikatom, zaposlio bi drugog radnika na njegovo radno mjesto prije proteka 6 mjeseci, otkazao bi onom radniku koji je imao bolje uvjete za ostanak na radnom mjestu u slučaju da ostavi neke druge kolege na istim radnim mjestima (zakonske obveze uzdržavanja, radni staž) te ukoliko poslodavac ne dokaže da radnika nije mogao zaposliti na nekom drugom radnom mjestu. Ukoliko se situacija u turizmu ne promijeni, poslodavci koji rade u toj djelatnosti i drugim djelatnostima povezanih s turizmom će imati opravdane razloge proglašavanja radnika tehnološkim viškom iz gospodarskih razloga – jasna je Lujić koja o broju trenutačno zaposlenih ne može govoriti, budući da tim podacima raspolaže isključivo Zavod za zapošljavanje.

- Zasad nitko od članova sindikata nije dobio otkaz iz gospodarskih razloga, a koliko se situacija na tržištu rada naglo promijenila u posljednja dva mjeseca, najbolje govori to da su poslodavci odnosno njihove udruge stalno tražile povećavanje kvote za zapošljavanje stranaca, a sad ne znaju ni što bi s domaćim radnicima. Turizam je osjetljiva djelatnost na koju utječu brojni vanjski čimbenici, međutim u ovo vrijeme kad je cjelokupno svjetsko gospodarstvu u značajnom gubitku, mi se koncentrirano uglavnom na turizam kao granu industrije od koje većina izravno ili neizravno živi te nije upitno da će na gubitku biti svi, kako dubrovačko gospodarstvo, tako i svjetsko – ističe sindikalna povjerenica.
04. svibanj 2024 17:14