StoryEditorOCM
DubrovnikDAN DUBROVAČKIH BRANITELJA

SVEČANO I UZ VOJNI MIMOHOD Otvorena Ulica generala Janka Bobetka

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
6. prosinca 2019. - 17:33
Najmnogoljudnija ulica u Dubrovniku od danas nosi ime generala Janka Bobetka, oca moderne Hrvatske vojske. Svečanost preimenovanja ove ulice upriličena je uz blagdan sv. Nikole i Dan dubrovačkih branitelja, a na otkrivanju ploče s imenom ulice sudjelovao je i generalov sin Ivan Bobetko. Ovu posebnu počast građana Dubrovnika pokojnom ratnom zapovjedniku južnog bojišta došla je odati i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, te izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade RH.
- Prije 28 godina ovaj je grad zatresao potres jači od bilo kojega u njegovoj dugoj povijesti. Toga 6. prosinca agresorske JNA i četničke formacije iskalile su svu nemoć na Gradu i doživjele su još jedan vojni politički i moralni poraz. Na ovim drevnim zidinama Dubrovnik je pokazao kao se sloboda brani do posljednjega atoma snage i da se slobodan narod ne prodaje višestruko nadmoćnijem neprijatelju. Dugačak je popis pojedinaca koji su se junaštvom istaknuli u borbama za Rijeku dubrovačku i Konavle. Jedan je od njih zapovjednik obrane Dubrovnika general Nojko Marinović, a posebno priznanje iskazujemo danas i nezaboravnom stožernom generalu Janku Bobetku. U kasno ljeto svoga života stavio se mladenačkim elanom na raspolaganje domovini. Vodio je hrvatsku mladost u brojne bitke i pobjede. Posebno nam se u sjećanje urezao prijavak koji je 29. listopada 1992. godine predao predsjedniku Tuđmanu nakon uspješnog oslobađanja hrvatskog juga: na ostvarenju ovog zadataka borila se i pobijedila cijela Hrvatska - rekla je predsjednica Grabar Kitarović. Generalove riječi, rekla je, putokaz su hrvatskoj vojsci kako služiti domovini i hrvatskom narodu: - Među nama su i danas neki suborci generala Bobetka, neki od njih poput generala i ministra obrane Krstičevića, generala Šundova, Matanovića obnašaju neke od najviših dužnosti u obrambenom sustavu. To je i jamstvo kako hrvatska vojska nikada neće zaboraviti riječi generala Bobetka. Oni su stvarali Hrvatsku s vama hrvatskim braniteljima. Hvala vam svima na tome, našem prvom predsjedniku, svim poginulim i umrlim braniteljima i civilima, i vama Dubrovkinje i Dubrovčani što i nakon duge opsade nikada niste prestali vjerovati u slobodu. Nad tom slobodom i danas bdije hrvatska vojska. Nastavit ćemo graditi hrvatsku vojsku i državu na način kako su je sanjali predsjednik Tuđman, general Bobetko i hrvatski branitelji. Dugujemo to njima i svim poginulim branitelima njihovoj vjeri i slobodi - rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Unatoč kiši brojni su se Dubrovčani napose Gružani okupili u svojoj ulici novoga imena gdje ih je gradonačelnik Mato Franković podsjetio kako se odlukom Gradskog vijeća Dubrovnika preimenovanjem ove ulice Grad na mali način odužuje velikom čovjeku generalu Bobetku koji je poveo dubrovačke branitelje u oslobađanje juga Hrvatske, što je bilo svjetlo u tunelu za sve građane Hrvatske.
Dubrovčanima su se obratili i general Šundov i ministar Krstičević koji su posebno istaknuli kako je sveta dužnost održati spomen na ljude koji su stvarali našu domovinu kakav je bio genera Bobetko.
U čast braniteljima iz Ulice Janka Bobetka krenuo je mimohod Hrvatske vojske i policije te povijesnih postrojbi dubrovačkim ulicama prema povijesnoj jezgri Dubrovnika. mrk
27. travanj 2024 20:55