StoryEditorOCM
Dubrovnik‘IGRE‘ U PORTU|

Stjepan Perić: Igraju šporke igre, nesposobni su i uništavaju turizam!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. svibnja 2021. - 07:32

Nakon predugog trajanja korona- razdoblja nerada ugostiteljskih objekata, na području Dubrovnika su konačno oživjele terase i turizam ponovno ulazi u povijesnu jezgru Grada. Ali, izgleda da razdoblje zimskog sna za neke nadležne službe još traje ili su se tek trgnuli iz sna, da su tek započete predradnje trebale davno okončati i donijeti važne odluke. Tek sredinom travnja su objavljeni rezultati urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u starom gradskom Portu, a od pristiglih devet radova Tehnička komisija nije izabrala niti dodijelila prvu, nego dvije ravnopravne druge nagrade tako da se još ne zna kako će ubuduće Porat izgledati.

No, vlasniku restorana Poklisar i koncesionaru sjevernog dijela gradske luke Stjepanu Periću koncem svibnja ističe koncesija te je, prema nalogu, s prostora uz Lužu već uklonio tendu. Na pitanje što se iza brda valja, poznati dubrovački poduzetniki bivši predsjednik ceha dubrovačkih ugostitelja Perić ističe:

image
.
Bozo Radic/Cropix

-Na djelu su politika, neznanje, nesposobnost i antipoduzetnička klima! Prvenstveno sam poduzetnik a ovdje su se žestoko umiješali politika i veliko neznanje od Županijsk lučke uprave i nesposobnog Željka Dadića. Ne znam je li to po uputama župana (ali ne vjerujem da su ga uvukli u te igre) i Antuna Baće protiv kojeg ću podnijeti kaznenu prijavu za sve što kuhaju i rade Poklisaru koji egzistira 18 godina. Uz suglasnost konzervatora popločao sam i uredio onaj plato, zapošljavam skoro stotinu ljudi i uredno plaćam sve obveze. Ugovor za uporabu javne površine imam do 31. svibnja i osobno sam ih pismeno upozorio da nisam dobio nikakavu ponudu niti su raspisali novi koncesijski natječaj. Uljudnos uzahvalili na podsjećanju, ali su objavili skandalozni natječaj. Kasne i dogodit će se vakuum, nedopustiv u ovoj krizi. Ako bude žalbi, sve će potrajati do kraja godine, a mi ćemo 1.lipnja svi na godišnji odmor! Uz to, uzeli su mi 70 posto javne površine sa skoro 200 stolica i nanijeli mi neviđenu štetu, o čemu ću izvjestiti DORH jer su ovdje i šporke igre. Šteta je sigurno pola milijuna, skinuli su mi tendu plaćenu 100 tisuća eura, a sad skidaju i vitrinu za sladoled vrijednu 50 tisuća eura! Konzervatori ne trebaju voditi razvojnu politiku grada i županije nego davati smjernice: iako to nije njihov posao rekli su da vitrina tamo ne može biti, dok istodobno dozvoljavaju na istoj taraci postavljanje novog montažnog ugostiteljskog pulta! Tamo nema ni struje ni vode, tko zna kako će se dobiti tehničke uvjete!? Vjerujem da će me zaštititi moj Sveti Vlaho i pozivam odgovorne da natječaj ponište i puste da se odradi normalna sezona pa ćemo na jesen svi biti pametniji te sjesti i razgovarati kad već natječaj nisu pravovremeno raspisali- ogorčen je Perić i dodaje:

image
.
Bozo Radic/Cropix

-Naglašavam: sve smo financijske obveze uredno plaćali, s gradskom Upravom imamo novi ugovor na pet godina i zahvaljujem im jer su svim poduzetnicima izašli u susret da u ovim uvjetima najmove ne plaćamo tek od 31. srpnja. To je pravi primjer pomaganja građana i poduzetnika koji su lideri svakog društva. I obveze Županijskoj lučkoj upravi su uredno plaćane uz 2 posto prometa. Koncesijska naknada godišnje je oko 300 tisuća kuna i žalim što se sve brzo zaboravlja, pa i da je prije 18 godina tamo bio pijesak na kojem su kućni ljubimci obavljali svoje potrebe, da su bili blato i lokve a oni koji trebaju našu pomoć se "boli iglama"... Sve to sam uredio i popločao, napravio recepciju Grada s istočne strane i na to sam ponosan. Sve to i Poklisar netko sad pokušava rastočiti! Ali, polomit će zube! Ovo su zastrašujuće odluke i ne vjerujem što su cijelu godinu radili! Osobno sam 25 sati dnevno u povijesnoj jezgri i vidim što se radi: dolaze na posao u 9, a doma kreću u podne! Bio sam dva mandata u Vijeću Županijske lučke uprave i znam kako to funkcionira: totalni nered i nerad! Cijelu zimu, ma cijelu su godinu ležali a sad kad je kriza skoro prošla, sjetili su se raspisati natječaj! E, gospodo tako ne ide! To su neznanje i nesposobnost! Dubrovnik nema pravo na to i moramo krenuti novim putem. Vjerujem da nakon izbora slijedi novi početak za grad i županiju. Imamo potencijal i snagu, a najtužnije je što na ulicu tjeraju građane Grada, a radnici Poklisara su skoro svi iz Dubrovnika!

image
.
Bozo Radic/Cropix

-Prostor je suviše vrijedan za takav odnos? Žali se i vaš kolega Hajdarhodžić? -Poklisar je jedinstvena cjelina i ne može se dijeliti. Uloženi su veliki trud, znanje i emocije, a situacije jer i kod kolege Mara slična. Tamo je krenulo, a on je koliko znam imao sve papire i ako je njegova tenda problem, trebalo se s njim sjesti i dogovoriti. Ne znam kome je potrebno kako se krenulo, a vrijeme će pokazati što se krije iza svega! Nekomje smetala i moja tenda koja je tamo bila uz usmenu sugalsnost konzervatora. Ako nije nadležnost grada, ne znam kako su mogli izdati nalog da se skine? Ali, to sam učinio jer poštujem institucije. Sad je u skladištu, iako mislim da je je trebala ostati. Tende ne smetaju na Bunićevoj i Gundulićevoj poljani, ali smetaju samostojeći pult i tenda pred Poklisarom gospodinu Baći koji je propali, frustrirani arhitekt...Za tendu za koju su me optuživali imam pravomoćnu sudsku odluku prema kojoj nisam ništa kriv! Želim im reći da se maknu od Pooklisara i da me puste da radim! Ako ima nešto sitno što treba riješiti i nekom se subjektiovno ne sviđa, spreman sam sjesti i dogovoriti se, a ne na ovakav način! Pozivan župana, postojećeg ili novog, Županijsku skupštinu, grad Dubrovnik i sve one koji su ovo započeli da sve na gosparski način premostimo, da prizanju pogrešku te da natječaj ponište prije završetka, da možemo normalno raditi- ogorčeno priča Stjepan Perić.

image
.
Bozo Radic/Cropix
Još nema smjernica!

Tražili smo i očitovanje prozvanih, ali ga od Konzervatorskog odjela odnosno Miniustarstva kulture RH nismo dobili do zaklučenja ovog broja "Slobodne Dalmacije". Iz Županijske lučke uprave Dubrovnik su odgovorili:

-Nakon provedenog anketnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja u suradnji sa osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, Društvom arhitekata Dubrovnika te Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku i gradom Dubrovnikom dodijeljene su po dvije druge i treće nagrade, kako je obrazložila predsjednica ocjenjivačkog suda. Sve koncesije za gospodarske djelatnosti u GLD će ostati, te će se oslobodti do 50 posto javne površine za veću prohodnost građana i turista. Za predstojeću turističku sezonu štandovi za prodaju brodskih izletničkih programa ostat će na mjestu gdje i dosad, a za terasu ispred restorana Poklisar, za površinu od 100 m2 sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakonu o koncesijama te Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara raspisan je javni natječaj koji je objavljen u elektroničkom oglasniku Narodnih novina te na stranicama ŽLUD. Za terasu nasuprot restorana u suradnji sa Konzervatorskim odjelom i županijskim službama osmislit će se prostor i raspisati natječaj kad se za to stvore uvjeti, odnosno smjernice konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

26. travanj 2024 08:39