StoryEditorOCM
DubrovnikUOČI OTVARANJA IGARA|

OBULJEN KORŽINEK PODRŽALA OGORČENE GLAZBENIKE ‘Odluke lokalnih stožera su mi pomalo neshvatljive‘

Piše DV/JL
11. srpnja 2021. - 13:45

Uoči svečanosti otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek dala je intervju RTL televiziji podsjećajući kako je Hrvatska bila jedina europska zemlja koja je cijelo vrijeme inzistirala na tome da kultura bude otvorena, a sada, s mogućnošću cijepljenja imamo priliku da sve veći broj publike bude u gledalištima i što nam daje veliki optimizam, donosi Jutarnji.

Na pitanje hoće li Vlada preuzeti trošak testiranja s obzirom da se glazbenici bune kako se publika mora testirati prije koncerata, ministrica je podsjetila da je ovdje riječ o odlukama lokalnih stožera.

“Preporuke nacionalnog stožera su jasne: kulturna događanja su događanja malog rizika i potrebno je omogućiti njihovo nesmetano odvijanje, bilo uz poštivanje epidemioloških mjera, bilo uz covid potvrde”, istaknula je ministrica i podsjetila kako je prošli tjedan Ministarstvo kulture i medija osiguralo 54 milijuna kuna za javni poziv za pomoć i ponovno pokretanje industrije događanja.

“Osigurali smo i pet milijuna kuna Hrvatskoj glazbenoj uniji za projekt Jer svirati se mora” dodala je ministrica, apelirajući na lokalne stožere da se drže preporuka nacionalnog stožera i ne otkazuju kulturna događanja. “Ako bude potrebno, u dogovoru Ministarstva kulture i medija s lokalnim samoupravama možemo osigurati i dodatno testiranje”, zaključila je ministrica.

Ponovno je upozorila kako je odluka nacionalnog Stožera potpuno jasna: “Mi smo donijeli odluku da se ništa ne ograničava. Ovdje se događaju, nažalost, pomalo neshvatljive odluke lokalnih vlasti. Mi smo cijelo vrijeme pandemije bili u kontaktu sa strukovnim udrugama s kojima smo dogovarali sve korake i mjere”. Podsjetila je također da je Vlada osigurala zadnjim rebalansom 54 milijuna kuna organizatorima kulturnih događanja kako bi se kulturna industrija pokrenula. Istaknula je kako je cilj i umjetnika i publike da se što prije svi procijepimo, jer onda više neće biti potrebno niti testiranje, niti bilo kakva druga ograničenja, što je jedino rješenje ove krize.

27. travanj 2024 06:56