StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Kreće rekonstrukcija sportske dvorane u Gospinom polju, proradila rekonstruirana placa u Gružu, novi pješački prijelaz u Sustjepanu...

Piše Grad Dubrovnik
14. travnja 2024. - 08:04

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Slijedi potpuna rekonstrukcija sportske dvorane u Gospinom polju

Grad Dubrovnik nastavlja s ulaganjima u sportsku infrastrukturu energetskom obnovom Sportske dvorane u Gospinom polju. Za ovu je svrhu Gradu odobreno bespovratno 1.676.290,37 eura. Radovi će obuhvatiti obnovu fasade, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju nove tehničke opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne tople vode. Omogućit će se korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje kroz sustave dizalica topline i solarnih kolektora te će se ugraditi fotonaponski sustavi za proizvodnju električne energije.

image

Promo grad dubrovnik

Vspvideo/

Ujedno će se izgradnjom pristupnih rampi za invalide provesti mjere za osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Nakon energetske obnove zgrade znatno će se smanjiti troškovi i to smanjenjem godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 61,19 posto i godišnje primarne energije za 91,00 posto. Bespovratna sredstva Gradu će se dodijeliti u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada javnog sektora“ Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

OŠ MARINA DRŽIĆA

Gradu preko pola milijuna eura za energetsku obnovu škole s posebnim programom

Projekt energetske obnove OŠ Marina Držića - škole s posebnim programom udovoljava kriterijima za financiranje bespovratnim sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izvijestio je Grad Dubrovnik Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Od ukupno traženih sredstava od 520.121.30 eura, bespovratna sredstva iznose 510.227,67 eura, što čini 98 posto zatraženog iznosa, odnosno 80 posto odobrenih ukupno prihvatljivih troškova projekta od 637.203,42 eura. Utvrđena ušteda primarne energije na godišnjoj razini nakon provedbe projekta iznosi 77,72 posto, dok se ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje procjenjuje na 64,65 posto. Slijedi donošenje Odluke o financiranju te postupak dodjele bespovratnih sredstva.

Ulaganja u školstvo

U mandatu ove gradske uprave izgrađene su dvije nove škole, od toga jedna u povijesnoj jezgri, dok su tri škole potpuno energetski obnovljene. Planiranom rekonstrukcijom OŠ Mokošica sve će gradske škole raditi u jednoj smjeni.

NOVI JAVNI PROSTOR

Rekonstruirana placa u Gružu počela s radom

Nakon završenih radova, središnja gradska tržnica u Gružu u ponedjeljak je započela je s radom. Gradonačelnik Mato Franković iskazao je zadovoljstvo završetkom projekta koji je, ocijenio je, bio iznimno zahtijevan, u najvećoj mjeri zbog strogih uvjeta konzervatora, ali i zbog pomične krovne konstrukcije s jedinstvenim sustavom otvaranja i zatvaranja. Izrazio je uvjerenje da će placa biti funkcionalna i na korist građanima i posjetiteljima kao reprezentativan javni prostor kakav Dubrovnik zaslužuje.

Polivalentni prostor

Rekonstrukcijom gradske place, izvedenom prema projektu međunarodno nagrađivanog arhitekta Dinka Peračića, dobiven je i polivalentni prostor s različitim mogućnostima korištenja u poslijepodnevnim i večernjim satima.

GRAĐANI ODLUČUJU

Započeo drugi ciklus radionica participativnog budžetiranja

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je u ponedjeljak radionici participativnog budžetiranja GK Montovjerna održanoj danas u Studentskom domu. Grad Dubrovnik i DURA ovom radionicom započinju novi ciklus radionica u sklopu projekta participativnog budžetiranja u gradskim kotarima i mjesnim odborima Grada Dubrovnika. –„Paralelno s procesom prikupljanja projekata za iduću godinu, mi provodimo i ono za što ste nas obvezali za ovu godinu.

Neki projekti su se već počeli realizirati, dok su drugi u različitim fazama izrade projektne dokumentacije, ali ono što je ključno je da do kraja 2024. godine svi budu završeni", naglasio je gradonačelnik Franković. U prošlogodišnjem procesu sudjelovalo je 1144 građana koji su birali između 131 projektna prijedloga, a odabranih 25 projekata u procesu je realizacije.

VEĆA SIGURNOST PJEŠAKA

Novi pješački prijelaz u Sustjepanu

Na Sustjepanskoj obali izveden je novi pješački prijelaz. Zbog sigurnijeg odvijanja prometa svih pješaka, a poglavito djece, pješački prijelaz izrađen je na uzdignutim plohama cijelom širinom kolnika.

image

Pješački prijelaz

Radove je izveo ugovorni izvođač Atis Dubrovnik d.o.o., u okviru poslova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta, a sukladno projektu tvrtke Proposta d.o.o. Uzdignuti pješački prijelazi ograničavaju brzinu kretanja vozila na dionici na 30 kilometara na sat i tako utječu na veću sigurnost sudionika u prometu.

 

 

 

 

 

 

30. travanj 2024 05:16