StoryEditorOCM
Dubrovnik‘ZALASCI‘ PRED ZALASKOM?!

Kakva je budućnosti poznate lapadske plaže, hoće li raditi ovog ljeta? Evo što najavljuju investitori..

Piše Maja Rilović Koprivec
25. ožujka 2024. - 13:26

Krajem prošle godine vlasnici su poslali tvrtku Dubrovački zalasci sunca d.o.o. u likvidaciju i već je tada bilo jasno da ove godine na plaži u Uvali Sumratin neće biti ni ležaljki, ni stolova ni barova... Šizofrena situacija na lapadskoj plaži posljedica je sada već višegodišnjeg čekanja na odluku Vrhovnog suda RH o zakonitosti dvaju proturječnih presuda Visokog upravnog suda koje su se odnosile koncesije na ovoj plaži, o čemu smo već više put pisali.

 Iz tvrtke Dubrovački zalasci sunca u likvidaciji poslali su odgovore na naša pitanja vezana uz nove vlasnike i budućnost popularnog ‘Sunseta‘ i proturječnih  presuda zbog kojih „Zalasci“ sada od Republike Hrvatske potražuju 14 milijuna eura uloženog u ovo javno dobro!

image


 

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Evo kako obrazlažu svoja potraživanja:  

- Što se tiče potraživanja vlasnika tvrtke Dubrovački zalasci sunca d.o.o., podignuta je tužba protiv Republike Hrvatske za naknadu ulaganja, jer se država nije oglasila na prijedlog mirenja podnesen tri mjeseca ranije. Većinska vlasnica, 66 posto udjela, Dubrovačkih zalazaka sunca d.o.o. Carolyn Alm, (Šimeći d.o.o.), udovica investitora Johna R. Alma, potražuje od Republike Hrvatske sredstva uložena u plažu Sumratin u iznosu od gotovo 14 milijuna eura – ističu iz DZS i podsjećaju na što je sve prethodilo likvidaciji Društva.

Dubrovački zalasci sunca d.o.o. investirali su navedeni iznos na pomorskom dobru, odnosno na imovini Republike Hrvatske, temeljem dviju Odluka o dodjeli koncesije iz 2015. godine, koje je šest godina kasnije Visoki upravni sud RH stavio izvan snage. Na traženje Dubrovačko-neretvanske županije tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. privremeno je sačekala sa zahtjevom za naknadu štete i nastavila je poslovati na predmetnom pomorskom dobru. Razlog za takvu odluku bila je informacija da je DORH od Vrhovnog suda RH zatražio izvanredno preispitivanje zakonitosti navedenih pravomoćnih presuda Visokog upravnog suda, kako bi se razriješilo pitanje koncesija. Iako se odluka očekivala u roku od pola godine, prošlo je više od dvije i pol godine bez odluke, pišu.

Ulagač više ne može financirati projekt koji bez koncesije i nužnog dovršetka ulaganja gomila milijunske gubitke na godišnjoj razini. Ova investicija realizirana je iz vlastitih sredstava, jer su banke odustale od financiranja projekta zbog pravno neizvjesnog statusa koncesije.

image
Mihael Barisic/Cropix/Cropix

Banka s kojom su Dubrovački zalasci sunca poslovali povukla se iz financiranja projekta nakon saznanja za postojanje upravnog spora koji može dovesti do gubitka koncesije, a niti jedna druga poslovna banka nije bila spremna preuzeti rizik poslovanja u takvim okolnostima. Projekt je stoga morao biti financiran privatnim pozajmicama i nije završen do kraja, s obzirom na izostanak mogućnosti bankarskog financiranja u uvjetima pravne neizvjesnosti.

Kako je Republika Hrvatska poništenjem koncesija stekla imovinu, dužna je temeljem članka 1111. Zakona o obveznim odnosima nadoknaditi ulaganje. Uz to, strani ulagač ima pravo na zaštitu ulaganja sukladno ICSID konvenciji, čiji je Republika Hrvatska obveznik, te ima pravo zatražiti međunarodnu arbitražu u Washingtonu.

Uz tužbu za naknadu ulaganja, postoji mogućnost i dodatne tužbe za izgubljenu dobit, a čime se potencijalna šteta za Republiku Hrvatsku multiplicira – ističu u svom dopisu iz tvrtke Dubrovački zalasci sunca.

 Potvrđuju kako je iznos ulaganja od najmanje 13.941.236,24 EUR, zajedno s pripadajućim kamatama, utvrđen vještačenjem kojeg su Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. sporazumno utvrdili 10. svibnja 2021. godine kao nužno za potrebe eventualnog rješavanja međusobnih prava i obaveza. Vještačenje vrijednosti ulaganja provedeno je od strane vještaka koje su Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka Dubrovački zalasci sunca zajednički imenovali. Vještačenje je provedeno prije dvije godine, a s obzirom da su troškovi gradnje u međuvremenu rasli, očekuje se da bi konačna procjena potencijalno mogla biti i veća.

image

Neizvjesno ljeto je pred Uvalom Lapad

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- U prijedlogu mirenja koji je prethodio podizanju tužbe jedini zahtjev vlasnika prema državi bio je raspisivanje novog koncesijskog natječaja. U slučaju da se to i dogodi tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. spremna je ponovno se prijaviti, kao što je i istaknuto u prijedlogu mirenja, a u slučaju da na tom natječaju ne dobije koncesiju prihvatit će da naknadu za prethodno izvršena ulaganja kao svoju obvezu podmiri potencijalni novi koncesionar koji je dao bolju ponudu - navode detaljno iz ove tvrtke.

- Društvo Dubrovački zalasci sunca nema dugovanja za koncesiju, s obzirom na visinu potraživanja koje ima prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sva koncesijska naknada uredno je podmirena do dana pravomoćne presude Visokog upravnog suda RH iz 2020. godine, kojom je predmetna koncesija poništena.

Što se tiče potraživanja od strane vjerovnika društva Dubrovački zalasci sunca, rok prijave tražbina je šest mjeseci od dana pokretanja likvidacije, a čime će se odrediti i ukupno dugovanje društva. Prioritet u naplati svojih potraživanja imat će zaposlenici i dobavljači.

Ukoliko prije okončanja likvidacije i brisanja društva iz sudskog registra sud donese odluku kojom se društvu Dubrovački zalasci sunca vraća koncesija, vlasnici mogu donijeti odluku kojom se obustavlja postupak likvidacije i mogu nastaviti s radom, naravno ukoliko to bude moguće obzirom na stanje društva u tom trenutku – objašnjavaju kako društvo više nema ni zaposlenike s kojima bi moglo nastaviti obavljati djelatnost.

image
Čitatelj/

Objekti će i ove sezone ostati zatvoreni i ograđeni, a tvrtka u likvidaciji neće ni čistiti plažu. Evo zašto: - Novi natječaj za dodjelu koncesije mogao bi također utjecati na tijek likvidacije, s obzirom da su prethodni koncesionari i vlasnici društva Dubrovački zalasci sunca i dalje zainteresirani te bi sudjelovali. Likvidacija se u međuvremenu nastavlja, a najatraktivnija dubrovačka plaža ove godine neće raditi, odnosno objekti će ostati zatvoreni te neće biti niti predsezonske pripreme koja uključuje čišćenje plaže. U ovom trenutku društvo ne vidi razloge za uklanjanje objekata koji su izgrađeni proteklih godina, a situacija s bazenom koji je predviđen na lokaciji predstavlja veliki zahvat i moći će se riješiti tek u trenutku kada društvo Dubrovački zalasci sunca ili neki drugi koncesionar budu imali urednu koncesiju. U ovom trenutku jedina mogućnost bila je ograditi prostor, što je i učinjeno.

26. travanj 2024 09:57