StoryEditorOCM
DubrovnikFILMAŠI ČEKAJU

Jesu li nas Splićani pretekli? Evo što stoji na putu dubrovačkom filmskom uredu

Piše Maja Rilović Koprivec
16. veljače 2024. - 10:26

Stradun je krajem prošle godine i službeno proglašen dijelom Blaga europske filmske kulture. Prigodom preuzimanja priznanja  koje je poslala Europska filmska akademija, gradonačelnik Mato Franković poručio je kako je želja ove gradske uprave dalje razvijati Dubrovnik kao filmski studio na otvorenom. Najavljeno je i kako će se zahvaljujući revitalizaciji bivše tvornice dubrovačkog TUP-a u sklopu projekta Novi Europski Bauhaus urediti dugo očekivani filmski ured, kao i manji filmski studio.

Dokud se stiglo s projektom? Splitsko dalmatinska županija upravo je pokrenula svoj projekt Splitsko-dalmatinski filmski ured (SDFU) kako bi privukli još veći broj filmskih i ostalih audiovizualnih produkcija te promovirali filmske lokacije u županiji, pružali logistiku domaćim i stranim produkcijama, umrežavali  produkcijske ekipe, filmske djelatnike te lokalne biznise, ugostitelje, hotelijere…

Jesu li nas Splićani pretekli?

  Članica uprave TUP-a u okviru kojeg bi se trebao otvoriti  filmski ured Nikolina Farčić odgovara kako za osnivanje ureda još uvijek ne postoji zakonska regulativa, odnosno zakonski okvir u kojem bi se osnovao ured.

image

Nikolina Farčić, članica uprave društava TUP i UTD Ragusa

Grad Dubrovnik/

 – Sada smo u planovima kroz razvojne projekte društva TUP,  pa tako i Grada,  planirali filmski ured  kad se za to stvore zakonski uvjeti. Naravno da je on  planiran kroz aktivnosti projekta Novi Europski Bauhaus, kao i Grada te drugih općina jer ćemo ga formirati na razini županije kako bi njegovom logistikom bile pokrivene sve potencijalne lokacije u županiji. Grad je neke razgovore o tome već vodio, intenzivirat će se kroz sljedeće razdoblje. U kontaktu je i sa splitskim uredom koji je ustvari sada  web stranica, a  ne fizički ured – navodi članica uprave TUP-a gdje se  nastavljaju aktivnosti na putu “od karbonskog prema kreativnom otisku”.

- Na svojoj adresi TUP je od Nove godine poželio dobrodošlicu i novim kreativcima, naravno  uz podršku Grada i Upravnog odjela za društvene djelatnosti pa je sad naša adresa i adresa izvedbenih umjetnosti i amaterskih družina Kolarin i Aster, uz Centar za mlade i Zajednicu tehničke kulture, glazbenike iz Podrooma. Radovi na knjižnici su u tijeku, usporedo radimo na uređenju prilaza i hortikulturi. Ima tu još puno posla, ali mu se zajedno veselimo. U razgovorima smo i s Francuskom alijansom pa bi se s njenim dolaskom mogao  hodnicima čuti i francuski, a frankofoniju zasigurno podržavamo. Tup još nije u kategoriji “la vie en rose”, ali polako se odmičemo od karbonskog otiska i stvaramo mjesta kreativnim industrijama. Mjesta će za filmski ured kao i onaj za digitalne nomade na našoj adresi sigurno u budućnosti biti – kaže Farčić.   

Zanimanje stranih produkcija za snimanje u Dubrovniku je stalno, a nakon snimanja velikih produkcija niza  televizijskih i filmskih uspješnica na krajnjem jugu i Dubrovčani se vesele snimateljskim ekipama  jer kad su filmaši u Gradu tu nitko od hotela, restorana, suvenirnica, frizera, agencija..., ne ostaje bez posla.

28. travanj 2024 01:27