StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI STOŽER

Jedna novooboljela osoba od koronavirusa u našoj Županiji, pacijentica s visokom sumnjom na infekciju COVID-19 intubirana, nema kršenja samoizolacije

Piše Dv
29. ožujka 2020. - 11:36
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ kako je u Županiji zabilježena jedna novooboljela osoba s infekcijom COVID-19.

- Međutim, to je dobro stanje zbog toga što smo od 34 poslanih uzoraka, dobili samo jednu pozitivnu osobu, nema drugih novih pozitivnih na koronavirus. To je jednim dijelom zasluga naših zdravstvenih djelatnika koji na prvoj crti vode bitku protiv ove zaraze, njih ovom prilikom pohvaljujem i zahvaljujem, a isto tako, to je i rezultat odgovornog ponašanja naših sugrađana koji se pridržavaju mjera koje su propisane, time pridonose smanjenju širenja zaraze i spašavanju ljudskih života. Ulazimo u jednu fazu kad imamo komplikacije kod težih bolesnika, ali, nastavimo se držati svih uputa! Pobijedit ćemo ovu ugrozu, pobijedit ćemo je s najmanjim mogućim štetama i gubicima, poručio je župan.

image
Joško Cebalo
Božo Radić/HANZA Media


Načelnik Stožera Joško Cebalo kazao je kako su ukupno 32 osobe pozitivne na koronavirus u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, dvije su stavljene na respirator te prebačene u Split, dvije su izliječene, a do nedjelje je sveukupno upućeno 223 uzorka, 20 zaraženih osoba nalazi se u samoizolaciji. Kazao Cebalo kako u protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije, a dvije su osobe u karanteni - hrvatski državljanin te državljanka Grčke, a dvije su pak osobe napustile karantenu.

Napomenuo je kako su odlasci na otoke dopušteni samo onima koji imaju prebivalište na otocima, a iako se građevinski radovi i dalje odvijaju, uputa Nacionalnog stožera je da se radnicima na građevini koji nemaju prebivalište na otocima na kojima se nalazi gradilište, zabrani odlazak na otoke.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić iznio je podatak kako je 8 osoba zaraženih koronavirusom hospitalizirano na Odjelu za zarazne bolesti Opće bolnice Dubrovnik. Otkrio je kako jedna pacijentica s visokom sumnjom na koronavirus intubirana, njezino opće stanje je teško te je prebačena na intenzivno liječenje. Kad pacijentica bude stabilna za transport, bit će prebačena u Regionalni respiratorni centar Križine splitskog KBC-a, u nedjelju ujutro nije zabilježeno pogoršanje. Bekić je naglasio kako su osobe koje su izliječene i dalje u samoizolaciji, tako je odlučeno jer se radi o novoj bolesti pa se primjenjuju strože mjere.

image
Mato Lakić
Božo Radić/HANZA Media


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić kazao je kako je, kada je u pitanju novooboljela osoba, riječ o supruzi dan prije pozitivnog pacijenta te se još uvijek ne zna kako su te dvije osobe zarazile, to se aktivno istražuje. Testirano je i nekoliko zdravstvenih radnika, nalazi su negativni tako da su oni vraćeni na radna mjesta te se s kolegama bore protiv ove bolesti. Lakić je još jednom podvukao važnost zdravstvenih radnika. Također, troje je vatrogasaca stavljeno u samoizolaciju.

Na pitanje novinara o slanju uzoraka u Split, Lakić je odgovorio kako „u Splitu za sada ne mogu primiti naše uzorke“.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je kako nisu zabilježeni ilegalni prijelazi granica niti krivotvorenja propusnica, a sve je manje onih građana koji bez propusnice pokušavaju napustiti mjesto prebivališta i stalnog boravka.
27. travanj 2024 00:57