StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI 2021.

DUBROVNIK-NAŠ GRAD Planu upravljanja pridružimo konkretne mjere iz kojih će niknuti novi održivi rast grada

Piše DV
26. ožujka 2021. - 14:38

Kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik - naš grad Andro Vlahušić te kandidati liste za Gradsko vijeće Darko Marinović i Mario Tevšić održali su danas Konferenciju za medije s temom „Akcijski plan provođenja konkretnih mjera Plana upravljanja Povijesnom jezgrom“.

"Dubrovnik - naš grad pohvaljuje inicijativu i okvir nastanka iznimno vrijednog strateškog dokumenta Plana upravljanja, koji je na inicijativu UNESCO-a započet još 2014. Tadašnje vodstvo ZOD-a, na čelu s gđom Ivom Carević Peković, ali i današnje, kao i svi stručnjaci koji su radili na izradi plana uložili su dosta vremena i posla u Plan koji će u godinama koje dolaze biti temelj za donošenje svih odluka koje se odnose na život i gospodarstvo u povijesnoj jezgri. Zato je tijekom javne rasprave bio potreban doprinos svih ljudi koji tu temu promišljaju ili u budućnosti žele sudjelovati u upravljačkim procesima" - rekao je uvodno Mario Tevšić, koji je dodao da smatraju "razočaravajućim nizak odaziv i interes dubrovačkih političara za javne rasprave o Planu upravljanja te da netko tko za tu temu nije imao interesa ni prijedloga, ne može imati niti iskreni interes da upravlja Dubrovnikom".

Tevšić je istaknuo i da je kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik - naš grad predao 47 prijedloga, od kojih je velika većina usvojena ili, uz detaljnije obrazloženje priložena konačnom prijedlogu Plana, dok je iznesene primjedbe pojasnio sam Andro Vlahušić.

"Među ostalim, prijedlozi uključuju snaženje Zavoda za obnovu Dubrovnika po modelu izmjena Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika iz 2014., kojim je Zavodu osigurano financiranje koje bi mu omogućilo kadrovsko jačanje te snažniju ulogu u očuvanju spomeničke baštine ali i u demografskoj obnovi Grada. Predlažemo i da člana Upravnog vijeće Zavoda za obnovu Grad Dubrovnik imenuje na prijedlog stanovnika povijesne jezgre, odnosno GK Grad, kao i da kroz mehanizme kotara, ZOD-a i upravnih odjela Grada, Grad Dubrovnik bude uključen u izdavanje minimalnih tehničkih uvjeta za obavljanje gospodarske djelatnosti u povijesnoj jezgri" - rekao je Vlahušić te naglasio jačanje uloge Grada Dubrovnika "kojem bi se dale ovlasti upravljanja Zidinama te starim portom i pomorskim dobrom", čime bi Plan upravljanja u Gradskom vijeću i Gradu Dubrovniku imao glavna izvršna tijela provedbe svih konkretnih mjera koje će u narednim godinama proizlaziti iz plana.

Na konferenciji je istaknuto kako im je prioritet organizacija tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj bi se formirao posebni upravni odjel za Povijesnu jezgru, stanovanje i Živi grad, kojem bi na čelu bila osoba koja živi u povijesnoj jezgri, a čiji bi primarni posao bio provoditi sve mjere kojeg su pod imenom Živi Grad 2015. godine predstavili pok. akademik Nenad Vekarić i Andro Vlahušić.

"Upravljanje posjetiteljima cijenama ulaznica, brojačima posjetitelja i smart funkcijama Dubrovnik Carda koje u budućnosti planiramo razviti umanjit će se gužve, usmjeravati posjetitelje i povećati prihode koji će se onda vraćati građanima. Zato je bitno izjednačiti cijenu ulaska na zidine i jednodnevnog Dubrovnik carda, koji će u svojoj elektronskoj verziji imati funkcije rezervacije termina i digitalnog vodiča posjetitelja" - rekao je Vlahušić te zaključio da usvajanjem Plana upravljanja sve navedene mjere, kao i "razvoj Pustijerne ili potencijalna kupnja žičare ili drugih vrijednih nekretnina u kontaktnoj zoni postaju moguće i to je prilika koju ova generacija ne smije propustiti te s konkretnim akcijskim planom primjene odredbi Plana upravljanja, ali i svih drugih odluka koje vode ka cilju održivog razvoja Dubrovnika, treba početi odmah od ovog ljeta, čim se oformi novi saziv Gradskog vijeća".

26. travanj 2024 06:59