StoryEditorOCM
DubrovnikNIJE OD JUČER|

Dubrovnik je s Amerikom prvi spojio Pan American, sad čekamo United Airlines

Piše Gabrijela Bijelić
6. svibnja 2021. - 15:22

Nisu samo iseljeni Dubrovčani s Istočne obale pozdravili najavu da će Dubrovnik od srpnja triput tjedno zrakoplovima United Airlinesa biti povezan s New Yorkom. Pozitivne vibracije stižu i iz Kalifornije:

- Smatram da United Airlines od svih relevantnih američkih kompanija ima najbolje šanse za uspješno poslovanje na ovoj ruti! Newark je najbolje pozicioniran za sve putnike iz New Yorka i okolice s vezom s više od 65 destinacija u Americi koje pokriva United. Budući da je United u Star Alliance, Croatia Airlines se automatski uklapa u posao razvoza putnika u tranzitu! Jako je zgodno da su dolasci u Dubrovnik ujutro a povratak malo iza podne, posebno za putnike koji putuju dalje...ako recimo putujete na Mljet ili Korčulu, možete se lako prebacit u dolasku i povratku po danu bez noćenja u Gradu, iako je za putnike da zapadne obale putovanje duže par sati! Ako uskoro prođe ova pandemija i dubrovački let bude uspješan, u što ne sumnjam, postoji dobra šansa da United krene i za Zagreb a možda i Split! - smatra Niko Hazdovac.

Taj je našijenac u SAD-u daleke 1974. pokrenuo putničku agenciju Adriatic Travel. Cilj je bio olakšati američkim Hrvatima vezu sa zavičajem, ali i predstaviti svoju domovinu Amerikancima. Niko i supruga Luci nadaju se kako će njihov Adriatic Travel sa sjedištem u kalifornijskom gradu San Pedru već od srpnja biti zatrpan poslom.

U međuvremenu se vrijedi prisjetiti povijesnog pregleda prekooceanskih letova iz Sjedinjenih Američkih Država za Dubrovnik i obratno. Maro Lukšić iz Zračne luke Dubrovnik, zadužen za veze s poslovnim partnerima, podsjeća kako je u travnju 1983. zrakoplovni prijevoznik Pan American započeo s letovima iz DBV preko Frankfurta, Münchena i Zuricha s direktnom vezom za New York. Pan American je održavao navedene letove do kolovoza 1991. Nakon toga, zrakoplovni prijevoznik Pan American je bankrotirao.

- U 80-tim godina prošlog stoljeća, za vrijeme ljetnog reda letenja, bivši Jugoslavenski Aerotransport - JAT je imao redovite linije na ruti Beograd - Dubrovnik - New York i Beograd - Dubrovnik - Chicago. Koncem 1980-tih i 1990. imali smo izravni let zrakoplovom Boeing 757 zrakoplovnog prijevoznika American Trans Air. Operirali su na izravnoj ruti Dubrovnik - New York JFK.

- Osim redovitih linija od polovice 1970-tih godina prošlog stoljeća bilo je veliki broj charter letova između različitih odredišta iz SAD-a i Dubrovnika.

Korona otkazala Philadelphiju

Ponovni promet između Republike Hrvatske i SAD-a je uspostavljen 2019. na ruti Philadelphia - Dubrovnik – Philadelphia, i to flotom najvećeg svjetskog prijevoznika American Airlines. Spomenuta ruta je otkazana 2020. zbog krize uzrokovane koronavirusom. Nedavno je zrakoplovni prijevoznik United Airlines najavio pokretanje nove rute New York – Dubrovnik koja bi trebala početi u srpnju 2021.- podsjetio je Maro Lukšić.

26. travanj 2024 06:56