StoryEditorOCM
DubrovnikIZBORNI GURU

Dubrovčanin smatra da još postoji šansa da ljevica sastavi Vladu. Raduje li se HDZ prerano?

Piše r. r.
22. travnja 2024. - 09:06

Politički konzultant Krešimir Macan i ustavni stručnjak Mato Palić govorili su "U mreži Prvog" o aktualnoj političkoj situaciji. Macan je naglasio da ljevica još uvijek može sastaviti koaliciju, iako je percepcija da je HDZ u boljoj poziciji. Palić je se osvrnuo na razjedinjenu pravnu struku po pitanju upozorenja USUD-a te ustvrdio kako su ista bila jasna, piše HRT.

Macan je naglasio kako bi do dogovora o sastavljanju nove Vlade moglo doći brže nego što se očekuje.

- Već smo vidjeli da predsjednik Milanović najavljuje nekakve radikalne poteze ako do dogovora ne dođe u roku od 30 dana. I on stvara presing da do dogovora dođe što prije. Tako da vjerujem da ćemo ga imati brže nego što mislim. Trebamo biti realni, danas će tek biti objavljeni konačni rezultati izbora. Jučer su bili ponovljeni izbori, rekao je.

- I dalje stoji opcija da ljevica može sastaviti koaliciju, ali dosta teže. Postoje druge opcije i za HDZ. Ako manjine kaže da se neće razbijati, može se napraviti liberalni blok. HDZ je percepcijski u prednosti, dodao je.

Koja mjesta u Vladi traži DP?

Macan je istaknuo kako glasine koje govore da DP traži MUP, kulturu, pravosuđe i regionalni razvoj upućuju da se traže slična ministarstva koja je tražio MOST.

- To su slična ministarstva koja je MOST svojevremeno uzeto. Tu ima dosta spinanja. Jedni i drugi su rekli da nije bilo formalnih razgovora. Ovo su možda neke želje. Možda netko projicira da bi se stvorio strah. Stvorio se strah da se vraćamo u 2015. godinu i da država ide nazad. Ako ljevica vidi da se ne može sastaviti Vlada bez DP-a i ako zahtjevi budu radikalni - moglo bi doći do straha na tom dijelu spektra, rekao je.

- Pitanje je uvjetovanja, tko sebe vidi kao premijera. Vidjeli smo kako je bilo s Timom Oreškovićem, dakle, čim imate rješenje, ako ne sjedi prvi čovjek stranke, kao premijer - nemate onog tko donosi odluke - to ne funkcionira dobro, kazao je.

Dodao je kako bi se Ivanu Penavi moglo ponuditi mjesto mandatara kao krajnja opcija stvaranja anti HDZ koalicije.

- To bi bio zadnji joker koji bi se bacio na stol. Isto je bilo ponuđeno MOST-u. U tom nekom zadnjem potezu, da bi se stvorila anti HDZ koalicija - što je moguće, rekao je.

- Ako HDZ krene razgovarati s liberalima, DP bi im mogao reći "sad ćemo vam mi pokazati svoju snagu", dodao je.

Anušić na čelu HDZ-a? "To je očita želja u Domovinskom pokretu"

Upitan da prokomentira teoriju da DP na čelu HDZ-a želi dosadašnjeg ministra obrane Ivana Anušića, a da Andrej Plenković ode u Bruxelles, Macan je rekao da je to očita želja u DP-u.

- To je želja. To je očita želja u DP-u. Zato se naglašava uloga Ivana Anušića i napraviti raskol u HDZ-u. Tu će i ljevica reagirati, ali i sam Plenković zato što je odlazak u EU na dugom štapu. Jučer sam se šalio da je jednako komplicirano kao sastavljanje lijeve Vlade. To su puste želje, rekao je.

Macan je dodao kako je Anušić ključna osoba za pregovore.

- Mislim da je glavni tajnik DP-a rekao "mi smo prijatelji, mi se znamo". Oni se u Slavoniji svi znaju. Većina njih je bila u HDZ-u. Jednostavno, on ima njih na brzom pozivanju. S njima se razumije, kazao je.

Govoreći o ulozi manjina i tvrdnjama Milorada Pupovca da se neće razbijati na manje skupine, kazao je da je to dobra postura za početak pregovora.

- Uvijek je najlakše razbijati najslabije, a to je klub manjinaca. To je dobar početak pregovora, jer su se postavili kao "nemojte nas dijeliti". Svi moraju računati da će taj blok nastupati u odlučnom potezu. Zasad ih se treba računati kao blok od osam, a ne pojedinačno, dodao je, piše HRT.

01. svibanj 2024 10:21