StoryEditorOCM
DubrovnikU SJENI KORONE|

Dubrovčani će uživat u delicijama ovogodišnjeg ‘Good Fooda‘, ali ne i na trpezi preko cijelog Straduna

Piše Kristina Filičić
24. rujna 2020. - 07:25
- Od početka smo uključeni u Good Food festival. Zadnje dvije godine je bilo dosta domaćih ljudi jer su cijene popularne, a kako će biti ovu godinu, ne znam – kaže ugostitelj Ile Topuzović vlasnik restorana 'Banje Beach' jednog od 30-ak dubrovačkih restorana uključenih u ovogodišnji sedmi po redu dubrovački Festivalski tjedan dobre hrane koji traje do nedjelje. U onim uobičajenim turističkim sezonama Good Food se održavao krajem listopada, kao točna na 'i' uspješne sezone. Zbog Covida dobra spiza po promotivnim cijenama prebačena je na kraj rujna.

- Stvarno su popularne cijene, dobri su meniji. To je za kraj sezone da se i naši ljudi mogu opustiti u tih tjedan dana da ih ne košta puno a da mogu lijepo pojesti. Lijep je to tjedan i dosta dobro organiziran od strane gradske Turističke zajednice i ugostitelja koji su u to uključeni – kaže Topuzović i otkriva kako su lani u njegovo objektu čak 80 posto 'festivalskih' gostiju činili domaći. Ove sezone, kaže, bitno je samo 'spasiti firme i nešto radnih mjesta koliko se može uz pomoć države i to je uspijeh'. Dobrim danima u sezoni ocjenjuje tek prvih 15-ak dana kolovoza, a ovu sezonu zaključit će s padom prometa za 85 posto u odnosu na lanjska ostvarenja.

image
CROPIX


U festival dobre hrane od samih početaka uključen je festivalskim menijem i restoran 'Dalmatino'. Vlasnik Robert Jasprica vjeruje kako će 'možda doći nešto domaćih ljudi koji i inače dođu ali stranaca nema'.
- Uvijek je bilo više stranaca u povijesnoj jezgri na good foodu. U lanjska četiri dana koliko je festival trajao od prodanih otprilike 150 menija možda je 25 posto bilo domaćih ostalo su bili stanci. Ovogodišnji traje sedam dana. Evo u prva dva dana bilo je osam menija – kaže Jasprica i brojkom najbolje oslikava situaciju.

Budući da je 'Dalmatino' jedan od rijetkih dubrovačkih restorana u povijesnoj jezgri koji rade cijelu godinu pitamo planiraju li zatvoriti:
- Cilj je ostati što duže otvoren i borit se. Ipak je tu deset stalnih zaposlenika. Pad prometa je bio drastičan, nekih 75 posto na godišnjoj razini. Odradili smo ove sezone 25 dana gdje smo zadovoljni s prometom i to je bilo 25 dana kolovoza. Ovo ostalo je bilo vrlo loše. Upitno je što ćemo i kako, nažalost morat ćemo napraviti neke grube odluke za daljnji rad – kaže ugostitelj Jasprica.

image
CROPIX


Alan Đurović vlasnik restorana 'Lajk' koji je četvrtu godinu na festivalu, u prvim festivalskim danima imao je 'četvero gosta koji su jeli good food'.
- Sretan sam i s te četiri večere jer sam vidio da ovi oko mene nemaju ništa. A stvarno se dobro jede, tu su tri slijeda ovisno o meniju 120, 130 i 140 kuna. Ali nema ljudi, iskreno ne prolazi. Na cijelome Prijekome sinoć nije bilo 20 večera. Fali protoka. A naši baš i nisu zainteresirani, možda za vikend bude što. Opet, zavisi od vremena, prekomodni smo – kaže Đurović koji je lanjski 'good food' odradio odlično.

- Meni se to jako sviđa tu sebe mogu pokazati u nekom drugom svjetlu i ne baziram se tu na zaradu nego to gledam kao na promociju. U lanjska četiri dana izbacio sam sigurno 200 good food menija, što je dosta. Što se mene tiče volio bi kad bi svaki mjesec bilo četiri dana nečega što se tiče ugostiteljstva. Da ti neku energiju da se više potrudiš da ne stojiš na mjestu – kaže Đurović koji će s obzirom da ga 'država gura biti otvoren minimalno do 1. studenog' jer tako i inače zatvara svoj lokal koji će ovu godinu završiti sa padom prometa od 90 posto.
- Projekcije su grozne i za dogodine. Kažu mogli bi se iduće godine popet na 30 posto prometa iz 2019. Što znači 30 posto? Tko to može preživjet više? Ove godine će past 40 posto lokala, dogodine još 30 i ostat će 30 posto od svega – ističe dubrovački ugostitelj.

image
Ana Hrnić, direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika
Tonći Plazibat/CROPIX MEDIA


Unatoč turbulentnoj sezoni i padu prometa, ipak 30-ak restorana priključilo se Good Food festivalu što je dobar, štoviše odličan odaziv, smatra direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.
- Procijenili smo i zbog letova kojih trenutno još uvijek ima i zbog gostiju, bez obzira što su u malom broju, da festival prebacimo na kraj rujna kako bi ponudili dodatni sadržaj. Nadamo se da ćemo privući što veći broj domaćih turista koji su ove godine na prvom mjestu na razini godine. Interes postoji pa se nadamo da će to biti još jedan dodatni motiv domaćim gostima doći na produženi vikend u Dubrovnik – očekuje Hrnić.

Iako je festival skromnijeg izdanja nego prijašnjih godina, ipak delicija neće nedostajati. Od ponude u 30-ak restorana i menija primjerice vegetarijanskog (juha od tikvica, domaća pasta s pjenom od cherry rajčica i rozata) za 126 kuna ili pak mesnog (goveđi carpaccio, juneći ramstek s povrćem i čokoladni kolač) za 150 kuna... do slatke ponude, vinokušnje, festivalskih doručaka, Dešinih radionica za pripremu sočnih kolača od mjendula, agruma i lavande te 'Ribareve večeri' u Orsana. U sklopu good fooda postavljena je festivalska kućica na Pilama, organiziran festivalski ljetni gastro kino program te koncert na platou Lazareta Ines Tričković Sextet: Runjić in blue.

Spomenimo još trenutačni broj gostiju. U Dubrovniku je u ponedjeljak boravilo 2092 gosta što je 11 posto od prošlogodišnjih brojki na taj datum. Od početka godine u Dubrovniku je boravilo 202 410 turista što je 17 posto ostvarenog prošlogodišnjeg turističkog prometa. Najbrojniji su bili domaći gosti, pa Britanci i Nijemci.

image
Za ovakvo lice 'Good food festivala'  morati ćemo pričekati iduću godinu
CROPIX


Good Food festival zbog neizbježne covid situacije ove godine ostao je bez popularne 'Dubrovačke trpeze' na Stradunu.
- Nažalost trpeze nema. Ona je bila simbol festivala i centralno događanje ali nažalost zbog cjelokupne situacije ne bi bilo poželjno. Odustali smo ali važno nam je bilo, s obzirom da se ove godine jako puno planiranih događanja otkazivalo, ipak održi Festival i mislim da smo s obzirom na okolnosti napraviti interesantan program – kaže direktorica TZ-a Ana Hrnić.


Bez trpeze
Good Food festival zbog neizbježne covid situacije ove godine ostao je bez popularne ‘Dubrovačke trpeze‘ na Stradunu.
- Nažalost trpeze nema. Ona je bila simbol festivala i centralno događanje ali nažalost zbog cjelokupne situacije ne bi bilo poželjno. Odustali smo ali važno nam je bilo, s obzirom da se ove godine jako puno planiranih događanja otkazivalo, ipak održi Festival i mislim da smo s obzirom na okolnosti napraviti interesantan program – kaže direktorica TZ-a Ana Hrnić.
27. travanj 2024 05:43