StoryEditorOCM
DubrovnikSUFINANCIRANJE IZ MINISTARSTVA

Državna tajnica donijela u Dubrovnik ugovore za 58,5 tisuća eura za sufinanciranje pomoćnika u nastavi i povećanja kvalitete života

Piše Maja Rilović Koprivec
25. travnja 2024. - 14:26

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je danas ugovore iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini vrijedne 58.514,34 eura gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i ravnateljici Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Mariji Pilato Krile.

Riječ je o sredstvima za sufinanciranje programa za pomoćnike u nastavi  te projekte  smanjenja ugljičnog otiska i povećanja kvalitete života. 

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor o dodjeli sredstava za projekt Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika – faza VI u iznosu od 22.404,06 eura. Dodijeljenim sredstvima  kroz navedeni program Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske financira se 50 posto iznosa sredstava koje je u provođenju projekta Grad Dubrovnik dužan osigurati iz vlastitih izvora.

Projekt vrijedan ukupno vrijedan 298.720,80 eura s bespovratnim sredstvima za Grad Dubrovnik u iznosu 253.913,00 eura (85%) provodi se u kontinuitetu u svim osnovnim školama na području grada, a osigurava angažman 42 pomoćnika u nastavi za 42 učenika s teškoćama u razvoju.

Vrijedi istaknuti da su u ovoj pedagoškoj godini u dubrovačkim osnovnim školama trenutno angažirana 72 pomoćnika u nastavi, a s  44 pomoćnika u dječjim vrtićima, u sustavu je ukupno 116 pomoćnika koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. Dok se rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično financira iz Europskog socijalnog fonda, angažman pomoćnika u vrtićima u potpunosti se financira iz proračuna Grada Dubrovnika. Grad Dubrovnik također se nalazi u samom državnom vrhu po iznosu cijene satnice za pomoćnike u nastavi. Iznos satnice za pomoćnike u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika višestruko je povećavan, a posljednji put u rujnu 2023. godine 7,70 eura bruto.

Ravnateljica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Marija Pilato Krile potpisala je tri ugovora. Projekt „Remote-IT – Remote and Hybrid work for Thriving Cities“, u kojemu je Dubrovačka razvojna  agencija vodeći partner, sufinancira se dodatnim iznosom od 23.510,00 eura. Cilj projekta Remote-IT, ukupno vrijednog 744.110,00 eura s trajanjem do kraja 2025. godine, je kroz izradu akcijskog plana istražiti načine na koje gradovi mogu odgovoriti na praksu rada na daljinu u cilju ojačavanja lokalnih ekonomija kao i smanjenja ugljičnog otiska i povećanja kvalitete života. Ravnateljica DURA-e Pilato Krile potpisala je i ugovor vrijednosti 7.540,00 eura za projekt „EcoCore“. Cilj ovog projekta s trajanjem također do kraja 2025. godine je izgraditi kapacitete malih gradova u suočavanju s klimatskim promjenama. Uz DURU-u, u projektu sudjeluju gradovi i ustanove iz Slovenije, Irske, Portugala, Španjolske, Rumunjske, Latvije, Estonije i Finske. Treći ugovor vrijedan 5.060,28 eura odnosi se na projekt “HABI – Aktivnosti podizanja svijesti, obuka i znanstvena istraživanja o vrstama i staništima od zajedničkog interesa zajednice”. Glavni partner je talijanska općina Conversano, dok su partneri s dubrovačke strane DURA i JU Rezervat Lokrum.

Državna tajnica Raguž izjavila je ovom prilikom kako je u  okviru Programa za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u razdoblju od 2015. do 2024. godine objavljeno osam javnih poziva. Kroz sedam do sad provedenih javnih poziva (2015.-2023.) sufinancirana je provedba ukupno 2.111 EU projekata u vrijednosti 303,79 milijuna eura. Sredstvima Programa, u razdoblju od 2016.-2023., sufinancirana je provedba 66 projekata s područja Dubrovačko-neretvanske županije u vrijednosti od 10.576.425,24  eura.

 

 
 
 
04. svibanj 2024 22:46