StoryEditorOCM
KulturaONLINE, GDJEKUD I ‘LIVE‘

NOĆ MUZEJA ‘21 Donosimo večerašnji program muzejskih ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Piše SR
29. siječnja 2021. - 09:42

Zadaće muzeja u uvjetima kriza – tema je Noći muzeja 2021., koja će se održati večeras u digitalnom obliku. Organizacijski tim Noći muzeja unutar Hrvatskog muzejskog društva prilagodio se, kako navode, okolnostima kada se većina kulturnih događanja u pandemiji COVID-19 odgađa ili potpuno seli u digitalnu kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja.

„Proteklih 15. godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Šesnaestu Noć muzeja planiramo realizirati gotovo potpuno na digitalnoj ravni – online, osim na onim lokacijama i sadržajima koji se mogu odvijati na otvorenom, ponovo u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske“, poruka je HMD-a.

Ovo su programi muzeja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji:

DUBROVAČKI MUZEJI

Dubrovački muzeji predstavit će virtualnu izložbu „Karantena Dubrovnik 2020.“ te nekoliko virtualnih predavanja i stručnih vodstava, koji će biti objavljeni na YouTube kanalu Dubrovačkih muzeja te na mrežnim i društvenim stranicama, Facebooku i Instagramu. Izložba će za javnost biti dostupna u 18 sati, na poddomeni mrežne stranice Dubrovačkih muzeja karantena.dumus.hr. Projekt je pokrenut u ožujku 2020. godine kao odgovor na pojavu pandemije virusa COVID-19. Dubrovački muzeji uputili su online poziv stanovnicima grada i okolice da dokumentiraju život iz vlastite perspektive. Autor izložbe je viši kustos Ivica Kipre.

Muzejski savjetnik Đivo Bašić u 19 sati održat će virtualno predavanje „Gusari i pirati na Jadranu“. Najpoznatiji gusari prisutni na Jadranu su Neretljani, Normani, Omišani i Uskoci.

U 19,30 slijedi virtualno vodstvo kroz izložbu „Alati i kalafati“ više kustosice Ljerke Dunatov. Na izložbi je predstavljeno oko 200 predmeta iz Zbirke brodogradilišnog alata iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku.

Kroz virtualno predavanje „Kolo linđo - naša nematerijalna kulturna baština“ u 20 sati, viši kustos Ivica Kipre predstavit će nastanak, povijesni razvoj i kontekst izvedbe kola linđo na području dubrovačke okolice.

Virtualno vodstvo kroz izložbu „U fotografskom atelijeru Antuna Miletića“, u 20,30, održat će viša kustosica Marina Filipović. Kasnih osamdesetih godina 19. stoljeća Antun Miletić je otvorio fotografski atelijer u Gradu.

Digitalnu Noć muzeja Dubrovački muzeji zaključit će u 21 sat, virtualnim predavanjem „Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice“ više kustosice Branke Hajdić, na kojem će biti predstavljeni najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ.

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Galerija će biti otvorena od 10 do 18 sati, dok će ostatak programa, ovogodišnje, digitalne Noći muzeja biti postavljen na službenoj Facebook stranici UGD-a od 16 sati. Tad počinje virtualni program anketom „Što je to muzej?“, čija je autorica muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović. Anketa je namijenjena je isključivo djeci, a djeca su imala zadatak odgovoriti na pitanje “Što je to muzej?” te snimiti svoj odgovor.

U 17 sati bit će prikazana online izložba „Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik“, autorice muzejske dokumentaristice Marijete Radić, a izložba će publiku provesti vilom Banac 1950-ih godina otkrivajući svaku razinu rada i djelovanja ovog muzeja moderne umjetnosti.

Program se potom nastavlja virtualnim šetnjama kroz aktualne izložbe. U 18 sati slijedi prilog o izložbi „Usporavanje“ Lovra Artukovića iz autorove perspektive. Artuković u UGD predstavlja pet ciklusa koje će kustosica izložbe u Dubrovniku, Jelena Tamindžija, predstaviti njegovim očima, asocijacijama, snovima, poznanstvima koje su dovele do konačne materijalizacije u umjetničkim radovima.

Virtualna šetnja kroz izložbu Katarine Alamat Kusijanović "Mensura" na rasporedu je u 19 sati, a posjetitelje će ukratko upoznati s izložbom ove dubrovačke suvremene umjetnice koja se u UGD može pogledati do 28. veljače. Kustosica je Petra Golušić, viša kustosica UGD.

Online izložba „Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu“ na rasporedu je u 20 sati. Djela je fotografirao Miho Skvrce, muzejski fotograf Umjetničke galerije Dubrovnik.

Program digitalne Noći muzeja, Umjetnička će galerija Dubrovnik završiti art kvizom moderne i suvremene umjetnosti koji je pripremila kustosica UGD, Andrea Batinić, a u kojemu će najbrža tri sudionika dobiti vrijedne nagrade iz muzejske suvenirnice Umjetničke galerije Dubrovnik.

image
Noć muzeja 2021. godine
HMD

DOM MARINA DRŽIĆA

Dom Marina Držića će i ove godine obilježiti Noć muzeja, ovaj put virtualnom komunikacijom s publikom putem mrežnih stranica ustanove (www.muzej-marindrzic.eu), društvenih mreža (Facebook, Instagram) i Youtube kanala, uz poseban program na otvorenom, poštujući sve epidemiološke mjere. Radi se o besplatnom tematskom vođenju za posjetitelje Grada Dubrovnika u Noći muzeja 2021. u organizaciji Doma Marina Držića, a pod vodstvom licencirane vodičice Marine Missoni Barišić. Vođenje koje će posjetitelje upoznati sa svakodnevicom života renesansnog Dubrovnika, ali i detaljima živopisne biografije Marina Držića započeti će u 17 sati, a predviđeno trajanje je sat i trideset minuta.

Od 18 sati na mrežnim stranicama Doma Marina Držića moći će se pogledati prve tri epizode online likovne radionice Doma Marina Držića “Svijet Držićevih Indija”, kroz koju će vas naša muzejska pedagoginja Jasmina Runje naučiti kako tehnikom papir mašea izraditi i ukrasiti zdjelu, ukrasnu pločicu i ogrlicu.

Od 16 sati  će se na mrežnim stranicama Doma Marina Držića nuditi materijali poput elektroničkih izdanja svih djela Marina Držića koja se mogu  besplatno preuzeti u različitim formatima (web, pdf i ePub), ili audio vodič Doma Marina Držića na hrvatskom jeziku i na engleskom jeziku. Tu je i digitalno izdanje Leksikona Marina Držića – temeljito, obrađen Držićev književni opus, njegova tiskana i rukopisna djela uz svaku natuknicu sadrži bibliografski opis, kratak sadržaj, žanrovski, versifikacijski, stilski i komparativni opis, kazališni aspekt Držićevih djela, prostore u kojima su izvođene njegove drame, kazališne družine, kostimografiju, renesansne traktate o scenografiji, 950 natuknica, sve na jednom virtualnom mjestu.

Za najmlađe su pripremili Držićevu online stvaraonicu –  edukativne  likovne materijale za djecu  – listiće za bojanje vezane uz život i djelo Marina Držića koji će biti dostupni na našim mrežnim stranicama od 17 sati.

Online kviz o poznavanju lika i djela Marina Držića Neka te upitam jednu stvar na hrvatskom i engleskom jeziku. Od 20 sati predstavit će bogatu izdavačku djelatnost Doma Marina Držića, koji posljednjih godina predano radi na približavanju Marina Držića široj publici i brendiranju njegova lika i djela među domaćom, ali i stranom populacijom.

U 21.00 sat bit će predstavljena Ljubav u doba Marina Držića. Radi se o crtežima odabranih Držićevih likova autorice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, koji su poslužili kao primjeri za opisivanje različitih vrsta ljubavi što ih je Marin Držić obradio u svojim djelima, uz popratni tekst kustosice Doma Marina Držića Valerije Jurjević.

PRIRODOSLOVNI MUZEJ

Okosnica programa Noći muzeja 2021. je izložba Mozaik bioraznolikosti. Izložba je zamišljena kao prikaz fundusa, koju čine elementi pojedinih zbirki, sastavljeni u tematsku cjelinu bioraznolikosti. Popratni dio programa donosi edukativno-kreativne materijale za najmlađe posjetitelje.

Od 18,30 do 19 sati, na službenoj Facebook stranici PMD-a, najmlađi posjetitelji imat će priliku preuzeti edukativno-kreativne materijale na temu bioraznolikosti.

Od 19 do 21 sat, na istoj stranici će biti prikazani kratki isječci novootvorene izložbe kako bi posjetitelje potaknuli na individualan posjet u nadolazećem razdoblju.

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

Od 20 do 21 sat, Muzej će predstaviti virtualnu izložbu „Utvrda slobode“, nastalu u suradnji MDRD i građana grada Dubrovnika tijekom lockdown vremena u 2020. Prezentirat će se digitalizirana i prikupljena muzejska građa iz vremena Domovinskog rata, darovana od strane naših virtualnih posjetitelja kao i nadopunjeni podaci u katalogu muzejskih predmeta koji su ostvareni suradnjom stručnih djelatnika i stanovnika Dubrovačko neretvanske županije tijekom akcije muzeja u vremenu Korona krize „Utvrda slobode - pronađite se, javite nam, ispravite, nadopunite“.

DRŽAVNI ARHIV U DUBROVNIKU

Na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Državnog arhiva u Dubrovniku od 18 sati bit će objavljene fotografije iz fondova i zbirka s temom Feste sv. Vlaha. Naziv virtualne izložbe je 'Festa svetog Vlaha na fotografijama Državnog arhiva u Dubrovniku'.

MUZEJ NARONA

Arheološki muzej Narona poziva na virtualni obilazak preko poveznica na muzejskim web stranicama:

https://www.a-m-narona.hr/3d-virtualna-setnja/

http://www.a-m-narona.hr/postav/.

Moći će se vidjeti inače nedostupni dijelovi stalnog postava ispod podnih rešetki, publika će se moći upoznati s 3D rimskim carevima i članovima njihovih obitelji te razgledati grafički rekonstruirani hram, a obilazak drugih naronitanskih lokaliteta putem poveznica na virtualnoj krovnoj terasi muzeja.

Za one koji će ipak večeras prošetati, u izlogu starog prostora Gradske knjižnice organizirana je izložba Rimska noć u Naroni – prvih deset godina te video projekcija na video zidu u centru Metkovića.

09. svibanj 2024 17:39