StoryEditor
KulturaIZLOŽBENA AKTIVNOST

Eugen Varzić u Umjetničkoj galeriji otvara izložbu "Sve su ti slike Ok", publiku očekuje stručna vodstva i subotnja kava, a najmlađe likovne radionice

Piše Dv
22. srpnja 2021. - 12:27
Eugen Varzić

Samostalna izložba hrvatskog suvremenog umjetnika Eugena Varzića bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 22. srpnja u 21 sat.

Eugen Varzić u izložbi “Sve su ti slike Ok” predstavlja se djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021. godine. Riječ je o slikama rađenim tehnikom ulja na platnu i crtežima u tehnici olovke na papiru. Umjetnikova supruga Romana, njihova djeca i poznanici, stalni su modeli te bivaju transformirani u nove imaginarne svjetove – portrete: Christine, Winter, Night, my love, Night. Bravuroznom likovnom tehnikom, na kojoj mu mnogi zavide, svojim totalima portreta slikar Varzić postavio je nove kanone postmoderne ikonografije.

Svi modeli podsjećaju na neki događaj, trenutak umjetnikova života. Prolaznost Emocija, odsjaj iz očiju Varzićevih portreta – lica naše svakidašnjice, situacija u kojima smo se svi nalazili, govore o duboko humanom slikaru velikoga slikarskog naboja, koji nas vodi k istini ljepote svakodnevlja. Iznimno je važno potvrditi činjenicu o visokoj tehničkoj spretnosti našega umjetnika, koja dominira na svim portretima, a jedan od njih pretočio je u veliki mural u Vukovaru, s porukom mira i tolerancije u ovom svijetu nemira.

image
Eugen Varzić

Uz portrete, na ovoj izložbi izloženi su i krajolici koji tvore posebnu cjelinu u umjetnikovu stvaralaštvu. Varzićeva dva krajolika: Odlazak u grad i Običan dan, rađena su u maniri američkih precizionista, oslonjenih na kubistički realizam. Istoj skupini pripadaju i krajolici Casisa, Šibenska, Life, Morning has broken (the silence of night). Taj američki likovni smjer bavi se urbanim temama, reducirajući i analizirajući formu monumentaliziranih posve uobičajenih likovnih tema.

Slikar Eugen Varzić posebna je osobnost hrvatske likovne scene jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački likovni put usmjerio u drukčijem smjeru. Riječ je o izgrađivanju likovnosti suvremenoga hrvatskog slikara na naslijeđu kurentnih likovnih težnji američkog slikarstva XX. stoljeća, koje je oblikovano na temelju heterogene likovne baštine nastale na valovima useljavanja. Varzićev likovni put određeno je svjedočenje traženja ponovnih veza sa suvremenom europskom likovnom avangardom, i to u krugovima najkvalitetnijih likovnih umjetnika.

Kustos izložbe je dr. sc. Vinicije B. Lupis, a izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2021. godine.

Realizaciju ove izložbe omogućio je Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te pokrovitelj Valamar Riviera.

image
Eugen Varzić

BIOGRAFIJA

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte te surađivao u međunarodnim likovno – umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu, u radionicama Eloya Moralesa i Antonija Lópeza Garcije. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima te u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, ali i u sakralnim prostorima. Autor je dviju javnih skulptura rađenih u tehnici mozaika, Trosjed i Konfin, koji su predstavljeni u Poreču, i murala Marino Cettina u Umagu. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti, ali u Italiji i Španjolskoj! Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Republike Hrvatske, godine 2008. sa svojim radom pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Ta je slika uvrštena u stalni postav Muzeja fantastične umjetnosti u Beču. Već niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i izradbom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje. Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, u Hrvatskoj.

image
Eugen Varzić - Sve su ti slike ok" - izlozba
Miho Skvrce
Stručno vodstvo, subotnja kava i likovne radionice

Povodom otvorenja izložbe „Sve su ti slike Ok“, suvremenog hrvatskog umjetnika Eugena Varzića, Umjetnička galerija Dubrovnik u petak, 23. srpnja organizira stručno vodstvo kroz izložbu, a sve zainteresirane posjetitilje kroz izložbu će provesti sam autor.

 • Početak stručnog vodstva je u 11 sati.
 • Predviđeno trajanje je do 11:30 sati.
 • Svi zainteresirani mogu se prijaviti do 22. srpnja do 13.30 sati na email adresu:
 • info@momad.hr
 • Broj sudionika je ograničen

SUBOTNJA KAVA

Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu, 24. srpnja u sklopu programa “Subotnja kava u Galeriji” organizira druženje i razgovor s umjetnikom Eugeon Varzićem u 9 sati.

Stručno vodstvo uz aktualnu izložbu „Sve su ti slike Ok“ održat će se u 10 sati, a sve zainteresirane posjetitilje kroz izložbu će provesti kustos izložbe, Vinicije B. Lupis, uz pratnju autora izložbe.

Izvrsna je ovo prilika za druženje s umjetnikom i još detaljnije upoznavanje njegovog umjetničkog izričaja budući da se na ovoj izložbi predstavio s djelima nastalim u razdoblju od 2016. do 2021. godine i to u tematici portreta i pejzaža.

Nakon stručnog vodstva, svi posjetitelji, kako odrasli, tako i djeca, mogu se osvježiti kavom uživajući u pogledu s najljepše tarace u Gradu poštivajući aktualne epidemiološke mjere.

LIKOVNE RADIONICE

Povodom izložbe „Sve su ti slike Ok“ akademskog umjetnika Eugena Varzića, u ponedjeljak 26. srpnja, održat će se besplatna likovna radionica za djecu koju je osmislio i koju će voditi umjetnik Eugen Varzić.

 • Radionica je namijenjena djeci u dobi od 7 -12 godina.
 • Početak radionice je u 9 sati.
 • Predviđeno trajanje radionice je do 10 sati.

Nakon dječje likovne radionice održat će se besplatna likovna radionica za odrasle, odnosno umjetnik će održati demonstraciju slikanja gdje pojašnjava tehniku i način slikanja.

 • Početak radionice je u 10 sati.
 • Predviđeno trajanje radionice je do 11:30 sati.
 • Svi zainteresirani, i veliki i mali, mogu se prijaviti do 23. srpnja do 12 sati na email adresu:
 • info@momad.hr
 • Broj sudionika je ograničen.
image
Miho Skvrce
item - id = 1114460
related id = 0 -> 1119777
related id = 1 -> 1119416
24. rujan 2021 02:15