StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko ima malo dobit će najmanje

Vlada usvojila uredbe, evo koliko će rasti plaće zaposlenih u državnoj i javnim službama. Nekima i 574 eura više...

Piše HINA
22. veljače 2024. - 15:23
Zagreb, 220224. NSK. Hrvatske bratske zajednice 4. Redovita sjednica vlade. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.Goran Mehkek/Cropix

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak.

Premijer Andrej Plenković naglasio je važnost ove reforme kojoj je osnovni cilj da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad neovisno o tome u kojem resoru ili službi je netko zaposlen.

Reformom je obuhvaćeno 244.000 zaposlenih kojima će radna mjesta sada biti kategorizirana na jednostavniji način, a koeficijenti im se znatno povećavaju, odnosno povećavaju se plaće.

Logika je bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima, naglasio je premijer.

Primjerice, u državnoj službi će zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prosječna plaća za ožujak ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnji 791 euro na 1.161 neto, a najmanja sa 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je od 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13,5 posto te će primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

27. travanj 2024 09:06