StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOD NJIH NEMA LABAVO

Naša pravila s covid potvrdama nisu ni blizu stroga kao u susjedstvu: U Sloveniji bez potvrde nema goriva, u Austriji ne može u frizerski salon

Piše Slobodna Dalmacija
4. listopada 2021. - 20:36

Prvi dan uvođenja COVID potvrda u zdravstveni sustav izazvao je burne reakcije šačica prosvjednika pred najvećim Kliničkim bolničkim centrima u zemlji, no koliko god se oni bunili činjenica je, kako je u Hrvatskoj po tom pitanju stanje daleko liberalnije nego primjerice u Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Nizozemskoj kao i u Mađarskoj gdje je također uvedena obveza cijepljenja zdravstvenih radnika, piše Slobodna Dalmacija

Iako su u samom europskom vrhu po procijepljenosti, i Italija i Francuska imaju znatno restriktivnije odredbe s COVID putovnicama nego Hrvatska. U Italiji je već prije potvrda uvedena za medicinske djelatnike, a od 15. listopada svi zaposleni, dakle i oni koji rade u državnim službama i oni koji rade u privatnim tvrtkama, moći će dolaziti na posao isključivo ako posjeduju covid propusnice. Zaposleni bez covid potvrda neće dobivati otkaze ali će biti suspendirani i bez plaće. Cilj ove mjere je jasan: talijanska Vlada želi natjerati sve talijanske građane da se cijepe. Žele otkloniti svaku mogućnost da im se ponovi masovna  tragedija koju je korona izazvala u Italiji u prvom valu epidemije.

Zanimljivo je kako su proširenju korištenja covid propusnice tzv. Green Passa u tvrtkama tražila dva najveća društveno-gospodarska subjekta u zemlji: udruženja poslodavaca i sindikati. Dakle inicijativa je došla 'odozdo'. U Italiji je, čak ukinuto plaćeno bolovanje za osobe koje se zaraze koronom, a koje se nisu htjele cijepiti. To naravno ne vrijedi za ljude koji se ne mogu cijepiti zbog kontroindikativne patologije koja je točno propisana.

Sindikat u Italiji je tražio da se omogući besplatne PCR testove za zaposlenike koji se ne žele cijepiti, a u susret im se izašlo tako što se uvelo nešto pristupačnije cijena PCR testova. U Italiji se kao i u Francuskoj bez korona propusnice ili negativnog testa ne može ići u zatvorene dijelove kafića i restorana, muzeje, kina, kazališta, teretane, bazene, zabavne parkove, toplice, wellness centre, stadione, na koncerte… U Nizozemskoj je od 25. rujna dokaz o cijepljenju ili negativnom PCR testu postao neophodan za ulazak u barove, restorane, klubove i na kulturne događaje. Većina drugih mjera u Nizozemskoj, poput socijalnog distanciranja na javnim mjestima, ukinute su nakon uvođenja obaveznih propusnica za COVID.

 U Grčkoj se svi radnici u privatnom i javnom sektoru koji nemaju potvrdu o cijepljenju ili potvrdu o nedavnom oporavku od COVID-a moraju se testirati jednom tjedno.

U susjednoj Sloveniji bez covid potvrde ne možete uliti ni gorivo u automobil na benzinskoj crpki. Već više od dva tjedna u Sloveniji se malo što može bez potvrde da ste cijepljeni, preboljeli bolest ili imate negativni test na COVID. Naši susjedi bez covid potvrde ne smiju ni u gradski autobus, slastičarnicu ili šoping centar. Ne samo zdravstveni djelatnici, nego svi zaposleni u slovenskoj državnoj upravi moraju imati COVID potvrde. Nije im više dopušteno ni da rade tjedne covid testove, kao što je omogućeno našim liječnicima i sestrama koji se ne žele cijepe.

No, što se tiče Slovenije valja reći da su jedna pravila na papiru, a druga u praksi, pa tako građani koje se voze javnim prijevozom Ljubljani posvjedočit će da malo koji vozač traži i gleda covid potvrde.

 U žičarama u Austriji već sada je na snazi obveza nošenja FFP2 maske, a od početka sezone bit će potrebno imati i dokaz o cijepljenju, negativan test ili potvrdu o preboljenoj zarazi koronavirusom. Za Après-Ski vrijedit će posebne stroge mjere sigurnosti. Isto će vrijediti i za gastronomske objekte koji su otvoreni noću: pristup će biti moguć samo uz dokaz o cijepljenju, negativan PCR test ili potvrdu o preboljenoj zarazi koronavirusom. Ni na poznate austrijske božićne sajmove nema pristupa bez testa ili COVID potvrde, a ne možete ni frizeru. 

 S druge strane postoje i zemlje koje su digle ruke od mjera i odlučile 'živjeti s covidom'. Jedne su to učinile jer imaju veliku procijepljenost, od kojih smo mi udaljeni svjetlosnu godinu, poput primjerice Danske, a druge, kojih je iznimno malo – zato što su procijenile da su epidemiološke mjere i restrikcije preskupe za njihov gospodarski sustav. No, čak i u takve zemlje koje imaju labavije epidemiološke mjere ne možete ući ako niste cijepljeni. Tako primjerice samo turisti koji su primili dvije doze cjepiva i pristali na režim testiranja mogu ući u Bangkok i posjetiti druga turistička središta na Tajlandu. Inače, riječ je o zemlji koja ima veću procijepljenost stanovništva od Hrvatske.

Švedska je od početka pandemije primjenjivala drugačiju metodu u odnosu na druge zemlje, izbjegavajući lockdown, stroge mjere i oslanjajući se uglavnom na preporuke o držanju socijalne distance i održavanju higijene. Imaju 70 posto procijepljenih, a preporuke za maske, čije nošenje ni u jednom trenutku nije bilo obvezno, ukinuli su još početkom srpnja. Danska strategija otvaranja slična je kao i ona u Velikoj Britaniji i temelji se činjenici da je dvije doze cjepiva dobilo 77 posto stanovništva. Kod nas je cijepljeno samo 45 posto ukupnog stanovništva i po tome smo na samome europskom dnu. Od nas su gori samo Slovačka, Rumunjska i Bugarska.

Za kolektivnu imunost nužna je minimalna procijepljenost od 70 posto, a u slučaju delta soja i 80 posto. Tako visoku procijepljenost preko 80 posto imaju Portugal (88 posto) i Španjolska (81 posto), a približavaju joj se i Irska (76 posto), Italija (75 posto) i Francuska (74,4 posto), piše Slobodna Dalmacija

27. travanj 2024 01:40