StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJEDNA ČAŠA DNEVNO

Mnogi smatraju da je ovo najljekovitiji sok na svijetu: ne samo da štiti od raka, bolesti srca, bubrega...

Piše MOZAIK SD
5. prosinca 2023. - 09:15

Uz jabuku i brusnicu, često zaboravljamo na snažno djelovanje nara. Sok od nara zdrav je napitak koji biste trebali što prije uvesti u svoju prehranu zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti koje donosi, piše N1 Sarajevo.

Lako ga možete sami napraviti. Dovoljno je izblendati očišćeni šipak, pa dobiveni sok procijediti.

Šipak se smatra jednim od najboljih voća u smislu zdravstvenih dobrobiti, a čak su i istraživanja dokazala brojne dobrobiti konzumiranja soka od nara, donosi Jutarnji list.

Sok od nara sadrži protuupalna svojstva i antioksidanse koji mogu pomoći u prevenciji raka i drugih bolesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Biomedical Research pokazalo je da sok od nara može smanjiti oksidativni stres, oštećenje slobodnih radikala i peroksidaciju lipida. Također je dokazano da sprječava rast stanica i djeluje antikancerogeno.

Štiti zdravlje srca

Umjerena konzumacija soka od nara može pomoći u prevenciji bolesti srca. Naime, sok od nara sadrži polifenolne tvari koje pomažu u očuvanju zdravlja srca. Istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Phytotherapy pokazalo je da konzumacija ovog soka može smanjiti učestalost i intenzitet bolova u prsima, simptoma bolesti srca.

image
Shutterstock

Dobar je za zdravlje bubrega

Nar sadrži kalij koji može pomoći u smanjenju rizika od razvoja bubrežnih kamenaca i održavati zdravlje bubrega. Istraživanja su pokazala da prehrana bogata antioksidansima može pomoći u zaštiti bubrega, a sok od nara vrijedan je izvor antioksidansa.

Pomaže u održavanju željenih vrijednosti krvnog tlaka

Visoki krvni tlak ili hipertenzija zapravo je sila kojom krv pritišće vene i tako povećava rizik od razvoja srčanih bolesti. Sok od nara sadrži kompleks ugljikohidrata koji poboljšavaju razinu željeza u serumu i snižavaju razinu krvnog tlaka. Redovita konzumacija može smanjiti rizik od razvoja hipertenzije.

Pomaže u mršavljenju

Nar je bogat vlaknima i malo kalorija, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji žele smršaviti. Osim toga, sadrži i polifenole koji ubrzavaju metabolizam i pomažu tijelu da se riješi viška masnoća. A održavanjem tjelesne težine u optimalnim granicama pomaže i u prevenciji i držanju pod kontrolom niza bolesti.

Jača imunitet

Jeste li skloni infekcijama? Jeste li često bolesni? Nar vam može pomoći da se riješite ovih problema jačanjem vašeg prirodnog obrambenog sustava. Konzumacija soka od nara bogatog antioksidansima i vitaminom C može pomoći u jačanju imuniteta i zaštiti od niza bolesti.

Povećava plodnost

Jeste li znali da nar može potaknuti zdravu seksualnu želju i lučenje folne kiseline koja je neophodna za začeće? A sadrži i antioksidanse koji poboljšavaju protok krvi u endometriju, što je važno za zdravu trudnoću.

image
Shutterstock

Koje je najbolje vrijeme za sok od nara?

Naravno, sok od nara možete piti bilo kada, ali ga je najbolje piti ujutro. Većina hranjivih tvari se asimilira kada je želudac prazan. Stoga je konzumacija na prazan želudac najbolja opcija.

Može li uzrokovati nuspojave?

Umjerena konzumacija dobra je za zdravlje, no pretjerana konzumacija može uzrokovati probleme. Trudnice ne smiju konzumirati ekstrakt nara jer može sadržavati koru ploda, što se ne smatra sigurnim. Osobe s proljevom također bi trebale izbjegavati sok od nara ili ekstrakt nara. Osobe koje uzimaju ACE inhibitore, lijekove za kontrolu visokog krvnog tlaka, liječenje zatajenja srca i sprječavanje oštećenja bubrega kod dijabetičara također bi ga trebale izbjegavati. Neke studije su pokazale da sok od nara može imati isti učinak kao ACE inhibitori, ali može učiniti lijek prejakim.

28. travanj 2024 08:51