StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTraume šestaša

‘Djeca u školi mi se rugaju i maltretiraju me jer nosim rabljenu odjeću! A moji nemaju novca za nove stvari...‘

Piše dv
21. studenog 2023. - 19:50

Maltretiraju me riječima koje sada ne želim izgovoriti jer ih ni oni ne bi smjeli izgovoriti. Kažu da imaju bolju odjeću od mene. Smočili su me i vodom koju su već imali u ustima, riječi su 11-godišnjeg Lukasa koji s obitelji živi u Rheinfeldenu, a kojima je rastužio cijelu Njemačku nakon što je RTL pustio reportažu o njegovoj obitelji.

Lukasova obitelj živi od Bürgergelda, građanskog dohotka, odnosno socijalne pomoći, piše fenix-magazin.

U Rheinfeldenu (Baden-Württemberg), u blizini švicarske granice, Roberto (49 godina) i Stefanie (31 godina) žive sa svoje petero djece, od kojih najmlađe ima 1,5, a najstarije 11 godina. 

Tzv. patchwork obitelj (koju čine supružnici koji su se rastavili od svojih partnera, pronašli novog i s njime osnovali vlastitu obitelj, te u brak doveli djecu iz prvih brakova) živi od Lorenzove prijevremene mirovine i novca koji im daje Ured za zapošljavanje. Nije to lagana situacija za djecu. Posebno se tinejdžer Lukas teško nosi sa situacijom.

Za 11-godišnjeg dječaka njegove kolege u razredu nemaju puno razumijevanja. I to zbog siromaštva njegove obitelji i odjeće koju nosi. Dok drugi dječaci njegovih godina imaju nove tenisice ili “cool odjeću”, Lukas nosi ono što mu daju prijatelji. Proširena obitelj nema novca za vlastitu odjeću, navodi se u dokumentarcu RTL 2 o siromaštvu “Siromašna Njemačka – tvoja djeca” ("Armes Deutschland – deine Kinder"), koji govori o životu dječaka Lukasa i njegove obitelji.

– Moji kolege iz razreda ne znaju da nosim rabljenu odjeću. Ali u školi je markirana odjeća jako važna mojim kolegama iz razreda jer se uvijek žele isticati i tome slično, kaže tužno učenik šestog razreda.

Njemu to, kaže, nije važno.

– Ne treba mi tako nešto. Zadovoljan sam onim što imam. Ne treba mi previše, meni je dovoljno ono što imam, kaže 11-godišnjak.

Njegovim roditeljima situacija je i dalje teška. Htjeli bi svojoj djeci dati ono što žele. Međutim, financijski to nije moguće. Primaju samo 400 eura mjesečno i ne vide izlaz iz teške financijske situacije, piše fenix-magazin.

02. svibanj 2024 10:19