StoryEditor
Hrvatska i svijetJOŠ BRIGA ZA RODITELJE |

BIT ĆE TO PRVA PRIČEST KAKVA NIKADA DO SADA NIJE VIĐENA - Primanje sakramenta ove godine drastično se mijenja

Piše Jutarnji list
25. svibnja 2020. - 17:49
Arhiva
Povoljna epidemiološka situacija i popuštanje restriktivnih mjera otvorili su mogućnost vraćanja života u tzv. novu normalu. To za oko 35.000 učenika trećih razreda znači i primanje sakramenta prve svete pričesti, piše Jutarnji list.

Godinama je bilo uobičajeno da se prve pričesti diljem države odvijaju tijekom svibnja, no ove se godine, zbog epidemije, činilo da će se održati tek na jesen. Neki su župnici čak planirali ovogodišnje prvopričesnike pripojiti sljedećoj generaciji i obje generacije prvi put pričestiti sljedećeg proljeća.

Međutim, s naglim popuštanjem mjera velik dio biskupa odlučio je da se pričesti mogu organizirati već od početka lipnja, ali da o tome, uvažavajući stroge epidemiološke mjere i u skladu s mogućnostima koje pojedini crkveni prostori pružaju, konačnu odluku donesu sami župnici.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji, čini se, tu će mogućnost iskoristiti većina župa, a među prvima koji će primiti svoju prvu hostiju su djeca iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu.
Pričest je još na početku školske godine bila najavljena za 3. svibnja, no odgođena je zbog epidemije novog koronavirusa.
 
Sigurnost prije svega

- Imamo nešto manje od 160 prvopričesnika koji će primiti sakrament uz pridržavanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Mi imamo povoljnu situaciju jer imamo jako veliki vanjski prostor na kojem možemo organizirati pričest bez straha da bi se netko mogao zaraziti - rekao je župnik.

U novoj normali primanje sakramenta bit će bitno izmijenjeno. Za početak, 160 prvopričesnika neće sakrament primiti zajedno, nego će biti podijeljeni u četiri grupe koje će prvu pričest primiti u četiri različita termina tijekom dva dana - prve dvije grupe od po 40 prvopričesnika primit će sakrament 7. lipnja (prva u 8.30, a druga u 12.30 sati), a druga 14. lipnja.
- Slavlje će biti na otvorenom. Djeca će sjediti na klupama, po dvoje, tako da će jedno dijete biti na jednoj, a drugo na drugoj strani klupe. Slijedit će red klupa u kojem nitko ne sjedi, pa opet jedno dijete na jednom, a drugo na drugom kraju - pojašnjava župnik.

Od ostalih promjena tu je i ona da djeca neće nositi uobičajene bijele haljinice kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost širenja zaraze. Hostija će se primati u ruku, a svećenik će se udaljiti koliko može da djetetu stavi hostiju u ruku.
Neće biti ni zajedničkog fotografiranja, nego će službeni fotograf slikati djecu pojedinačno. Budući da župa oko crkve ima oko tri tisuće kvadrata vanjskog prostora, rodbina će imati dovoljno mjesta za držanje propisanog razmaka, a roditeljima je naznačeno da se mogu držati blizu onih s kojima žive u istom kućanstvu.

Odluka roditelja

Naravno, svaki roditelj, s obzirom na situaciju, ima pravo da bez zadrške odluči hoće li se dijete pričestiti u navedenim uvjetima ili će pričekati uvjete koji su bili prije početka epidemije.

Tako da, ako žele da im djeca prime sakrament, moraju potpisati suglasnost u propisanim uvjetima, gdje se potpisom obvezuju da će se i oni pridržavati svih mjera.
- Zaključili smo da je trenutno povoljna situacija i da možemo održati pričest, na kraju krajeva, ne znamo što će biti na jesen ili sljedeće godine. Naravno, ako do 7. lipnja bude nekih novih preporuka od strane HZJZ-a, mi ćemo se prilagoditi - kaže župnik.
S druge strane, u nešto nepovoljnijem položaju su župe koje nemaju mogućnost održavanja pričesti na otvorenom. Naime, prema sadašnjim preporukama, u crkvi bi moglo biti maksimalno 40 osoba, što bi značilo da bi se grupe trebale još više dijeliti jer i roditelji žele biti prisutni.

Što se tiče krizmi, one su za sada u većini biskupija odgođene za jesen ili za sljedeću godinu. Naime, krizme su specifične jer taj sakrament daje biskup i to na način da prstom radi križ na čelu. Nakon svakog dodira trebao bi oprati prst u limunovu soku, nakon čega bi trebao dezinficirati ruke. Također, u slučaju krizme, tu je i kum, koji svoju ruku drži na ramenu svog kumčeta, što bi sada bilo nemoguće, a i krizmanici bi trebali nositi maske.

Sakrament krštenja je, doznajemo, također izmijenjen. Kumovi više ne drže dijete, nego to radi roditelj, a davatelj sakramenta, svećenik, je udaljen i samo kratko dodirne dijete.

Što se tiče svadbi, restriktivne mjere također završavaju, tako da se dozvoljavaju svadbe do sto ljudi u zatvorenim i do 300 na otvorenim prostorima, piše Jutarnji list.
23. lipanj 2021 18:14