StoryEditorOCM
VaterpoloNA DANAŠNJI DAN |

‘PINGVINI ŠETALI‘, PA SE NIJE MOGLO U GRUŽ Dupli program u Kuparima gdje niti jedan Jadran nije dobio te večeri, a Jug jest zahvaljujući maestru!

Piše Tonči Vlašić
7. travnja 2020. - 13:41
Gruž je ponovno trebao biti centar vaterpolske ciklone na današnji dan prije toćno 30 godina. U srijedu, 7. travnja 1990. godine, Jadran Koteks je bio gost Juga u 17. kolu ligaškog dijela prvenstva Jugoslavije, pa, stajalo je u najavi, nije teško osjetiti miris izuzetnog događaja, istinskog derbija. Stoga su Jugaši reagirali brzo uoči derbija, vaterpolsku festu iz Kupara i zatvorenog bazena odlučili prebaciti u Gruž, svoj pravi dom. U najavi je još pisalo: Ako ne budu 'šetali pingvini' pod otvorenim nebom, atmosfera i ambijent derbija u Gružu bit će više nego primjereni svom karakteru. Početak utakmice bio je zakazan u 19.30 sati, a, zanimljivo, te večeri je trebao biti u Gružu dupli program. Naime, dva sata prije, u 17.30 sati, bio je u Jugovom domu zakazan bokokotorski derbi između hercegnovskog Jadrana i Kotora jer se bazen u Igalu pokvario.

Na kraju umjesto otvaranja sezone u Gružu – produžetak sezone u Kuparima. Loše vrijeme tog dana u Dubrovniku, bilo je baš hladno, pokvarilo je planiranu vaterpolsku festu na otvorenom. Umjesto najmanje 2000 gledatelja, toliko su u Jugu očekivali prodati karata u Gružu - tri puta manje gledatelja uz rub malog zimskog bazena hotela Kupari. Više ih u zatvorenom nije moglo ni stati.

U predigri ogleda Juga i splitskog Jadrana derbi Boke kotorske završio je bez pobjednika - 14:14. Nakon toga pobjeda Juga 17:14 u ne posebno lijepoj utakmici. Oba sastava su puno griješila, ostalo je zapisano, ali je žar divovske borbe sve nadomjestio. Nije se moglo ni očekivati kako će obilovati lijepim potezima. Izuzetak je, kao i obično, bio kapetan Juga Veselin  Đuho, peterostruki strijelac, bez kojeg bi, pisalo je, ova utakmica bila puno siromašnija. Od pet pogodaka tri su bila pravo majstorstvo kakvo može izvesti samo on. Ostali u Jugu te večeri, kao i u Jadran Koteksu - borbeni, ali previše u grču. Jug je od početka imao rezultatsku prednost – 7:3, 12:8, 15:11... (tad se igralo četiri puta 10 minuta) u svakom slučaju bila je to u 17. kolu zaslužena pobjeda Jugaša, koje je vodio Ivo Trumbić.

image
Vodeni Orlando - Veselin Đuho nacrtao: Mario Marjanović


U sezoni 1989./90. beogradski Partizan je bio broj jedan u ligaškom dijelu prvenstva, ali nije na kraju osvojio naslov, već je novi (stari) prvak bila zagrebačka Mladost, aktualni prvak Europe, za koju je tad između ostalih igrao Cavtaćanin Josip Vezjak. Jug se s POŠK-om, Mladosti i splitskim Jadranom, koji će iduće sezone biti prvak, a 1991. i 1992. prvak Europe, 'tukao' u ligaškom dijelu za broj dva u doigravanju (na kraju je bio treći), ali je u četvrtfinalu kiksao od šestog Kotora. Jug je nakon poraza u Kotoru u prvoj utakmici dobio drugu u Gružu sa čak 24:15, ali 24 sata poslije izgubio majstoricu sa 17:16. Nije pomoglo ni osam pogodaka Đuha. Kotor je potom u polufinalu izgubio u dvije utakmice od Mladosti, koja je bila prvak Europe i 1991. godine, a koju je do naslova prvaka Jugoslavije 1990. i svih tih uspjeha vodio Korčulanin Duško Antunović. Splitski Jadran je pak u četvrtfinalu izbacio POŠK, a u polufinalu izgubio od Partizana, kojeg je Mladost dobila u finalu s 2:0. Pobjeda prvo u Zagrebu, a potom i u drugoj utakmici, prvoj u Beogradu sa čak 15:9.
26. travanj 2024 11:57