StoryEditorOCM
OstaloSVEČANOST U GRADSKOJ VIJEĆNICI

Neće više letit krov, more ulazit u hangar, potpisan je ugovor, Marko Potrebica: ‘Danas je povijesni dan za sve Neptunašice i Neptunaše‘

Piše Tonči Vlašić
22. ožujka 2024. - 13:09

Neptunaši su ukrcali brodove na prikolicu, prazni se hangar. Kreću radovi na njegovom uređenju. Sto godina je Neptun proslavio krajem prošle godine, poželio da vrlo brzo dobije bolje uvjete. Ta želja će mu se sad ostvariti.

Devet do dvanaest mjeseci će Neptunaši biti beskućnici. Pomogao im je prvi susjed, Jedriličarski klub Orsan, kako bi im bilo lakše. U prostorima koje je on koristio, složili su brodove, koji su im sad neophodni za nastupe (treninge). Ostalo, što ne koriste, spremit će izvan grada, u Čepikuće, u Zavičajni dom.

Što će dobiti kad se završe radovi? Neće im više, kad oplima, hangar biti pod vodom. Već odavno je u njemu dosta toga trulo. Neće više, kad bura puhne, letjeti dijelovi krova, salonitne ploče, azbest, a to je, tko se razumije, opasna priča.

Ruši se sad cijeli hangar. Budući je ‘niknuo‘ na nasipu, idu prvo piloni od četiri metra kako bi se ojačala statika samog objekta. Kako više ne bi sve poplutalo kad oplima, pod raste za 20 centimetara. U prizemlju ostaje prostor za smještaj brodova, dobit će se više kvadrata u visokom potkrovlju za mušku i žensku svlačionicu, te za veću teretanu. Sam prilaz hangaru bit će prilagođen osobama s ograničenom mogućnošću kretanja.

Uglavnom, hangar ostaje na istom mjestu, u granicama u kojima je bio od 1957. godine. Jedino što se od tad napravilo jest širenje teretane pred Domovinski rat.

Danas je Marko Potrebica, dijete Neptuna, a sad prvi čovjek kluba, potpisao ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Texo Molior, u ime koje je bio Antonio Deranja. U velikoj vijećnici Grada tom svečanom činu nazočio je i gradonačelnik Mato Franković.

image

Tako je to u Veslačkom klubu Neptun kad oplima

Tonči Vlašić/
image
Tonči Vlašić/
image

Marko Potrebica i Antonio Deranja

Tonči Vlašić/

Za tri dana, u ponedjeljak, hangar će biti prazan. Deranja će tad preuzet ključeve.

- U zadnjih petnaestak godina se radilo za ovaj trenutak. Svaka jača bura, koja bi oštetila krov, bi potaknula pitanje: Kad ćemo? Svaka plima, more bi došlo do teretane, dala bi do znanja u kakvim lošim uvjetima radimo. Do sad smo živjeli poput spartanaca. Za godinu dana ćemo samo razmišljati o veslanju, te kako imati bolje rezultate. Hvala svima koji su ugradili sebe u ovaj trenutak. Ponosni smo što kreću radovi, bit ćemo presretni kad za godinu dana izvođač nam uruči ključeve uređenih prostorija – istaknuo je Maro Kapović, također bivši veslač, dugogodišnji tajnik.

- Ovo je za nas Neptunaše veliki događaj. Već preko 60 godina uvjeti za veslanje su isti. Kad sam ja počeo veslati, početkom 90-ih, ništa se nije promijenilo. Zahvalio bih u ime svih Neptunašica i Neptunaša Gradu Dubrovniku, gradonačelniku Matu Frankoviću, zatim resornom pročelniku Dživu Brčiću, potom Dubrovačkom savezu športova, predsjedniku Kapoviću i svim članovima Izvršnog odbora, naravno, svih gradskim vijećnicima. Hvala Jedriličarskom klubu Orsan, hvala i Općini Dubrovačko primorje i njenom načelniku Nikoli Knežiću. Danas je povijesni dan za sve Neptunašice i Neptunaše. Priželjkujem kako ćemo najkasnije za godinu dana u Orsanu svjedočiti završetku radova, te ulasku u nove prostorije – poželio je Potrebica.

Vrijednost radova, bez PDV-a, 794.000 eura.

image

Mato Franković

Tonči Vlašić/

Franković: ‘Sve to govori koliko je toga spremno‘

Prije svega želim istaknuti, ključni dokument je Strategija razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku. Desetogodišnji plan kojeg se držimo. Ulaganje u sport su nikad veća, u posljednjih šest godina smo dosta toga napravili, počevši od judo dvorane u Mokošici do nogometnog terena u Gospinom polju, tu je i obnova školskih sportskih dvorana koje, kad nema škole, koriste dubrovački klubovi. Uz ovu investiciju, hangar veslačkog kluba Neptun, Grad Dubrovnik je sufinancirao i izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan. Grad je bio tu kad je trebalo - istaknuo je Franković, te nastavio.

- Nedavno je stiglo i rješenje za uređenje terena u Gospinom polju, koji će koristiti mališani, mali nogometaši do 12 godina. Tu će biti i teren za košarku, te za badminton. Tu je i izgradnja boćarske dvorane u Gospinom polju ‘Đuro Miletić‘. Zatim, dobili smo građevinsku dozvolu za novu, multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju. Danas smo se prijavili na natječaj, koji je raspisalo resorno ministarstvo, za sufinanciranje izgradnje atletske staze na postojećoj lokaciji, igrališta Lapad. Plus kreće energetska obnova postojeće sportske dvorane. Plus, zatvorena teniska dvorana u Uvali Lapad. Sve to govori koliko je toga spremno i koliko se do sad napravilo – naglasio je gradonačelnik.

image

Tako je to u Veslačkom klubu Neptun kad oplima

Tonči Vlašić/
27. travanj 2024 04:04