StoryEditorOCM
KošarkaKOŠARKAŠKA FESTA

Cibona večeras u Gospinom polju. Znate li tko je od velikana, a nije iz Dubrovnika, prije zaigrao za Juga nego za ‘Vukove‘ s Tuškanca?

Piše Tonči Vlašić
11. studenog 2023. - 10:38
Adnan Bečić i Andro Knego su u Ciboni igrali skupa s Krešimirom Ćosićem, poslije i s Draženom Petrovićem, Mihovilom Nakićem... (prva utakmica ‘Vukova s Tuškanca‘ pod imenom Cibona u Dubrovniku protiv Juga 24. kolovoza 1976. godine)

Evo stiže Cibona u Gospino polje, nakon gotovo petnaest godina opet protiv domaćina igra za prvenstvene bodove. Dolazi više od 47 godina poslije svog prvog nastupa u Dubrovniku pod tim imenom, kojeg nosi od studenog 1975. godine. Dolazila je i prije. Dok se zvala Lokomotiva...

Prvi put Cibona u Dubrovniku protiv domaćina? Bilo je to u 3. kolu petog Jadranskog kupa. Ljeto. Kraj kolovoza. Pun Karmen, legendarno igrališta u Gradu, unutar gradskih mira, a uokolo njega gledatelja koliko ih je moglo stati, toliko ih je i bilo. Piše u izvješću 600, netko je pričao kako ih je moglo biti i više. Tisuću!

Uglavnom Cibona je te 1976. godine igrala protiv Juga s ‘malim iz Karmena’, Androm Knegom, koji je mjesec dana prije osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu, svoju prvu od ukupno tri olimpijske medalje, a uz njega u dresu ‘Vukova s Tuškanca’ protiv Juga bili su između ostalih Rajko Gospodnetić, prvi kapetan u povijesti Cibone, zatim Aco Petrović, koji je taman stigao iz Šibenke, naravno, s legendarnim Mirkom Novoselom na klupi.

Adnan Bečić je još uvijek te 1976. bio u dresu Juga, koji je bio pojačan s dvojicom igrača Industromontaže od kojih je jedan bio Mihovil Nakić, koji je iduće sezone obukao dres ‘Vukova’. Eto, nek se zna kako je legendarni Nik prije igrao za Juga, nego za Cibonu. Potom se Knegu, Niku, Acu trici, pridružio i Bečić... Onda je 1980. stigao i Krešimir Ćosić, koji se umirovio 1983. godine, a u ljeto 1984. evo Dražena Petrovića... I to nakon što je Nik ubacio odlučujući koš sezonu prije protiv Crvene zvezde, i koji je donio naslov prvaka Ciboni, i kad smo kod toga, nek se zna kako je Beli, kako su od milja zvali Bečića, asistirao za pobjedu Nakiću, koji je na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. i Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. osvojio zlato odnosno broncu igrajući skupa s Knegom... 

Eto, nek se zna i to kako su skupa, isti dan, dresovi Knega i Nakića podignuti pod svod dvorane, stavljeni uz dres Dražena Petrovića: Nikova četvorka, Draženova desetka i Knegova jedanaestica.

Moglo bi se danima samo o Dubrovčanima u Ciboni, ne samo Knegu i Bečiću, svakako i o Nikši Prkačinu, pa Lukši Andriću. Povijest piše kako je i Marko Proleta bio u sastavu prve momčadi Cibone, evo sad za nju igra i njegov mlađi brat Domagoj, ali on (još) nema pravo nastupa u domaćem prvenstvu za ‘Vukove’, već samo u ABA ligi.

Milan Marković je otišao na odsluženje vojnog roka, te nije igrao protiv Cibone tog 24. kolovoza 1976. u Karmenu, a Banja, kako su ga od milja zvali, bio je jedan od najboljih igrača Juga. Bečić je te večeri ubacio 12 koševa, Nakić 13, Milan Jejina 7 koševa, 34:30 za Cibonu na poluvremenu, a 81:62 na kraju. Šibenčanin Danko Radić je sudio tu utakmicu.

Bosna je osvojila taj peti Jadranski kup. Igralo se svatko sa svakim. Ispalo je na kraju, zadnje kolo: Jug – Cibona za treće, a Bosna – Jugoplastika za prvo mjesto. Za Bosnu Raša Radovanović, Žarko Varajić, Mirza Delibašić..., a za splitske ‘Žute’, te 1976. osvajače Kupa Radivoja Koraća, Rato Tvrdić, Branko Macura, Duje Krstulović... Petar Skansi je bio trener Jugoplastike, a Bogdan Tanjević Bosne. Koja imena, koliko osvajača medalja s velikih natjecanja, olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava, zatim koja trenerska imena...

Prva povijesna prvenstvena utakmica Dubrovnika i Cibone odigrana je 17. travnja 2005. u Gospinom polju. Cibona je pred gotovo 1800 gledatelja (tribine su ‘niknule’ iza koševa) bila bolja sa 100:68. Bila je to utakmica 3. kola Lige za prvaka u prvoj prvoligaškoj sezoni dubrovačkog kluba. Saša Selmanović je pogodio za 5:0 vodstvo Dubrovnika, sastav trenera Darka Kunce, ali vrlo brzo je momčad Dražena Anzulovića zagospodarila Gospinim poljem. Cibonu su do pobjede predvodili Marko Popović, Joke Vranković, Marton Beder, Joško Poljak...

Točno 17.245 dana od svoje prve utakmice u Dubrovniku protiv domaćina pod imenom Cibona, ‘Vukovi s Tuškanca’ su opet gosti dubrovačkog kluba, i to u 8. kolu FAVBET Premijer lige. Utakmica se igra u Sportskoj dvorani u Gospinom polju s početkom u 18 sati.

Dubrovnik u (n)ovoj sezoni, povratničkoj u najveći rang nakon deset godina, ima lijep omjer pobjeda i poraza 4/3, Cibona je na 6/1, šest pobjeda u nizu je ostvarila nakon startnog poraza od Zadra. Dubrovnik nikad nije dobio Cibonu...

28. travanj 2024 05:46