StoryEditorOCM
ZabavaU Dubrovniku se okupila svjetska krema estetskih liječnika

Dr. Jani Van Loghem i dr. Nikola Milojević: Fileri se nažalost danas mogu kupiti i na Ali Expressu, pazite kome se dajete u ruke! Dubrovkinje ne padaju na tom testu, jako dobro znaju da je prirodno najljepše...

Piše Lorita Vierda
7. listopada 2022. - 07:30

Otvoren je jubilarni peti po redu najznačajniji regionalni kongres estetske medicine u hotelu Palace TAMC, gdje se našlo preko 700 estetskih liječnika i kirurga te stomatologa iz doslovno svakog kutka svijeta, a samo iz  Hrvatske i Srbije stiglo je oko 200 sudionika, u organizaciji Poliklinike Milojević koji na svjetskoj mapi estetskih kongresa stoji rame uz rame s poznatim IMCAS-om u Parizu, AMWC-om u Monaku ili FACE kongresom u Londonu donoseći najnovija svjetska dostignuća estetske medicine. Jedan od liječnika ovog creme de la creme okupljanja, zapravo jedan od top 5 estetskih liječnika u svijetu i glavna zvijezda TAMC-a je i Nizozemac dr. Jani Van Loghem, pionir u najnovijim dostignućima i tehnikama estetske medicine. Na komplimente se široko smije, svjestan da je upravo on ovogodišnja ‘zvijezda‘ dubrovačkog kongresa, ali zvijezda s iskustvom, reputacijom i podugom listom organizacija koje je osnovao ili im je na čelu, kad su u pitanju inovacije.

-Bavim se time od 2004. godine, a moj prvi pacijent bila je moja majka. Bile su to rane godine i ulaska u svijet botoxa i filera. Tijekom jedne od radionica odlučio sam se za jednog distributera filera, i isprobao ga na majci. Nažalost, u tim godinama, ti proizvodi nisu bili dobro dizajnirani ni kvalitetni, i nakon godinu dana taj proizvod su povukli s tržišta, a iz usne sam joj izvukao komad poput kuhane špagete. Mislio sam da mi nikad neće oprostiti! Trebalo joj je 15 godina da mi se ponovno stavi u ruke. Danas se takve stvari, kod pravih liječnika koji koriste vrhunske, odobrene i dobro proučene proizvode, uz nove tehnike, ne događaju.” - priča Van Loghem i dodaje da su se proizvodi promijenili, ali da još uvijek postoji jako veliki broj onih koji nisu licencirani za rad i koriste kako bi danas rekli ‘fake‘ proizvode, loše kopije nepoznatog sadržaja, a sve sa znatno nižom cijenom zahvata, što bi pacijenticama trebalo biti prvo i najvažnije upozorenje.

image

dr. Jani Van Loghem, nizozemski liječnik estetske medicine i jedna od glavnih zvijezda na TAMC-u te jedan od 5 najboljih liječnika u svijetu

Tonći Plazibat/cropix/

Sigurnost pacijenata danas je najvažnija, no ‘fejkeri‘ se još uvijek provlače?

-Lani sam završio doktorsku disertaciju i posvetio najveću pažnju sigurnosti pacijenata. Proizvod ti može prouzročiti puno problema, ipak je to strano tijelo koje injektiraš u svoje, a vaš imunosni sustav može se pobuniti protiv toga. Rani fileri nisu bili tako čisti, niti dobro dizajnirani i, posebno trajni fileri, uzrokovali upalne procese, čak i godinu nakon stavljanja. U međuvremenu su se tehnologija i proizvodi strašno popravili, ali još uvijek ima fake proizvoda, a to je moguće jer postoji cijelo tržište kompetitivnih klinika koje nude zahvate za puno nižu cijenu i traže jeftinije proizvode. Došli smo do toga da botox i filer možeš kupiti na Ali expressu, izgledaju identično, ali imaju serijski broj koji je nepoznat farmaceutskim kompanijama. Nitko ne zna koji im je sadržaj. Čak i kad su proizvodi jako dobri, jako je važno izabrati liječnika, člana određenih udruženja, koji su dobro priznati i čiji je rad dobro poznat.”

Koji vam je bio najgori slučaj u karijeri ili slučaj kojeg ste najbolje upamtili, loše reakcije na neki zahvat?

-Vidio sam kroz rad da jedna hijaluronska kiselina izaziva puno upalnih procesa. Bila je jedna Njemica, vlasnica pet shopa i rekla mi da su joj injektirali tu kiselinu godinu prije. To je pokrenulo upalni proces, ali tako ozbiljan da je promijenila lični opis, strašno je otekla, bila je prepuna velikih nakupina po licu... Naravno, to je potaklo depresiju, nije više htjela izlaziti ni raditi pa joj je i firma propala i to je gurnulo još dublje u depresiju i tad me pitala za pomoć. Ako estetski tretman ode ukrivo može oštetiti čovjekov život i zdravlje u potpunosti, a s druge strane, ljudi to i rade jer znaju da kad naprave ili poprave nešto izvana, da to ima snažan utjecaj i na psihu, pa posljedično i na bolji život. Znači, mi ne liječimo samo bore, usne ili obraze, tretiramo i liječimo kvalitetu života.”

image

dr. Nikola Milojević, cijenjeni liječnik estetske medicine i organizator TAMC-a

Tonći Plazibat/cropix/

Imate li najdraži postupak, obzirom da se danas uglavnom svi estetski zahvati, ako je moguće, izvode nekirurškim putem?

-Najviše uživam kad mi netko dođe, kaže mi što želi, tipa hoću obraze i onda sjednemo, uzmemo si vremena i počnemo pričati i slušati, i primijetim da već ima dobre obraze i idem u priču iza priče. Tako dođemo do razloga i shvatimo da ne traži ljepše obraze nego specifičan osjećaj, a misli da će to riješiti baš taj zahvat, i kad razumijemo emociju iza svega, onda možemo napraviti ono što njoj treba, to mi daje najviše kroz posao i to mi je strast. Imaju i neke tehničke stvari poput onoga što mogu s rukama, tehnika kojom uklanjam godine, a potpuno je nevidljiva, kad sakrijem neke stvari bez da ih diram, pomakne se koža za jedan milimetar., a rezultat je prekrasan i prirodan.”

Ne možete uvijek izvući istinu iz pacijenata, je li točna ona poznata rečenica dr. Housea ‘Svi lažu‘?

-Ne možete uvijek uspjeti izvući istinu iz pacijenata, ali nastojim to raditi, to je moj pravi posao.”

image

dr. Jani Van Loghem, nizozemski liječnik estetske medicine i jedna od glavnih zvijezda na TAMC-u te jedan od 5 najboljih liječnika u svijetu

Tonći Plazibat/cropix/

Napredak u ovoj grani medicine je strelovit, danas nam zahvati sve više izgledaju kao da su ispali iz scenarija Star treka. Što bi se još moglo promijeniti u skoroj budućnosti?

-Već sad sam se prebacio s injektiranja centra lica na strane lica i to je trend kojem se sve više liječnika prilagođava. Proces starenja je takav, glava vam se stanjuje ali koža ne, pa umjetnost prikrivanja filera, a da oni odrade svoj posao je ključna nova tehnika. Morate kao liječnik znati i vidjeti pravi problem i kako ga nevidljivo riješiti, a za to treba iskustva, razmjene istih, unaprjeđivanja prakse, puno učenja, da ne upadnemo u zamku umjetnog izgleda pacijenata. Pacijenti će mi reći - hoću ovo, hoću ono, a naš posao je reći ne, idemo pogledati lice i vidjeti što se ustvari događa i napraviti nešto da se vidi da je nešto bolje, ali da ne mogu točno uprijeti prstom u to što je napravljeno.” - priča dr. Van Loghem.

image

dr. Nikola Milojević, cijenjeni liječnik estetske medicine i organizator TAMC-a

Tonći Plazibat/cropix/

Organizator TAMC-a dr. Nikola Milojević slaže se s dr. Van Loghemom i naglašava kako je on zaista najveća zvijezda u svijetu po tom pitanju. I sam poznat Hrvaticama i Dubrovkinjama po tehnici ‘nevidljivog‘ pomlađivanja i prirodnog izgleda, tvrdi da je tehnologija, ali i poimanje starenja ne kao sasvim običnog procesa, već kao bolesti, već promijenjeno i u svijetu i kod nas.

- Puno istraživanja govori da je starost bolest, imamo sad suplemente, a doći će i cjepivo koje će stare stanice usmjeravati signalima da će razlikovati tkivo i mišić, živjet ćemo dulje. Poslužit će za liječenje i Alzheimera, microneedling, radiofrekvencija, krvna plazma promijenit će i već mijenjaju sve. Ako znamo tehnike i tehnologije, možemo svašta poboljšati micro filerima. Nedavno je bila racija u Zagrebu kod gospođe koja nije liječnik, koja je ilegalno radila. I sva ona jako zategnuta lica čela, sličan izgled, rezultat su takvih ljudi. ‘No trace face‘ je imperativ, stimulatori kolagena, mikrobotoks, zlatni rez mora biti, nejednakosti su lijepe, uvijek objasnim pacijentima da nije lijepo kad su obje strane lica identične, jednostavno je nama estetski, vizualno puno primamljivije i ljepše kad postoji asimetrija.”

Što Dubrovkinje ali i Hrvatice općenito, najviše vole?

-Imam puno iskustva s Dubrovkinjama, neko vrijeme sam dolazio u jednu kliniku u Dubrovniku i imam ih koje jako puno dolaze u Zagreb. Moja je velika sreća da sam poznat po tome da radim prirodno, i baš sve one kad dođu kažu - hoću prirodno. Naravno, nekirurški lifting lica se radi, sa strana, ne po središtu, botoksi i fileri su ipak još uvijek najpopularniji. S nekoliko mililitara možete nekoga uništiti, a možete mu, ako znate što radite, napraviti prekrasno prirodno i na neki način pomoći osobi da izgleda bolje, osjeća se bolje. Najpopularnije su ipak usne, baby ili microbotoks za bore, podignute jagodice, sve popularniji su i postupci pomlađivanja tijela poput Emsculptinga za poticanje mišića, coolskulptinga za zamrzavanje masti, surađujemo i s kirurzima, ali ipak su najpopularniji zahvati u baby botoksu.”

image

dr. Nikola Milojević, cijenjeni liječnik estetske medicine i organizator TAMC-a

Tonći Plazibat/cropix/

Linda Evagnelista je prilično popljuvala coolsculpting, postoje li zaista takve nuspojave?

-To što je ona ispričala nažalost nije istina, jedno od sto tisuća je šansa da se to dogodi ali samo na dijelu gdje je sonda, ne na licu. Napravio sam na desetke tisuća tretmana, i to ako se dogodi rješava se se jednostavno i lako. A ona se napuhnula, otekla, dobila na kilaži i to nije reakcija od coolsculptinga, tako da je nepravedno popljuvala i napravila štetu tom tretmanu ali kategorički tvrdim da to nije od toga. Uz potporu drugih celebrityja je jako popljuvala tretman, svima koji čitaju garantiram, to nije od coolsculptinga. Mi smo i psiholozi, i mi to moramo odbiti osobama za koje utvrdimo da psihički nisu stabilne, teško nam je to nekad vidjeti, ali može se vidjeti kad netko nije za to, a ona je izgleda taj slučaj. Imali smo jednu pacijenticu koja je došla s 90 kila, bila je granični slučaj uopće za coolsculpting, a nakon tretmana vratila se sa 120 kila i rekla -eto sad sam i ja kao Linda Evangelista. Prava istina je da je nekontrolirano jela, a nakon tog tretmana morate paziti na stil života, posebno na prehranu i održavanje forme, dok je ta pacijentica tukla ogromne sendviče i uništila se. Nema ničega bez truda. To je fenomenalan tretman, i vole ga i Dubrovkinje i Hrvatice općenito, u 80 posto slučajeva već u jednom tretmanu smanji i do 30 posto masnih naslaga trbuha, bedara...”

U kojim godinama treba početi s estetskim tretmanima?

-Sad se više priča da to treba započeti što ranije, prevencija je što ranije. Rapidno starenje kreće od 24 godine, polako se počinju pojavljivati bore, ali estetska medicina tada kreće s microneedlingom, suplementima, poticanjem kolagena i krvnom plazmom, radioterapijom. Počinje se usporavanjem kazaljke na satu, ne zaustavljanjem, tu još ne dolaze botoksi i fileri, već se radi baš na prirodnom poticanju regeneracije organizma onime što imamo u sebi.”

27. travanj 2024 18:50