StoryEditorOCM
U fokusuznak za alarm

Alergije na hranu vrtoglavo su porasle, prije su ljudima smetale doslovno tri namirnice. Što se točno promijenilo, u detalje objašnjavaju stručnjaci

Piše Javorka Luetić
29. listopada 2020. - 20:36

Alergije na hranu mogu biti izuzetno rizične, čak i smrtonosne - a u porastu su širom svijeta. Zašto i što možemo učiniti da zaustavimo taj rastući trend?

Alergija na hranu može izgledati vrlo dramatično. Kad netko pojede čak i malu količinu hrane na koju je alergičan, blaža reakcija može uključivati ​​svrbež, oteklinu i bol u trbuhu. No, svaka četvrta osoba koja nema dovoljno sreće da ima samo blagu alergiju na hranu, u jednom će trenutku doživjeti ozbiljnu reakciju: anafilaksiju, stanje šoka definirano kao reakcija koja uključuje dva tjelesna organa, koju karakteriziraju simptomi poput otežanog disanja, vrtoglavice i povraćanja.

Puls se može usporiti, krvni tlak pasti, a dišni putevi se zatvoriti. Kod alarmantno velikog broja ljudi u posljednjih nekoliko god...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 14:29