StoryEditorOCM
ZdSelfieFOTO&VIDEO: RAZOTKRIVANJE LIDIJE BAČIĆ

Očito sam ljudima atraktivna i zakopčana do grla, čak i tada smatraju da sam preizazovna, no mnogi se skidaju više od mene...

Piše Damir Leljak / Glora
3. veljače 2020. - 14:15

Splitska pjevačica dopustila nam je da 'sletimo' na njezin planet Lille i samo za magazin Appeal otkrila kako je svoje lice i tijelo dovela do savršenstva - iako ne pazi što jede, ne vježba u teretani, ne nanosi skupe kreme i ne bježi od sunca. 

FOTOGRAFIJE: MATEA SMOLČIĆ SENČAR | STYLING: OLIVER JULARIĆ | ŠMINKA: TENA BAŠIĆ | KOSA: FABULA DE FORMA | SNIMLJENO U HOTELU ESPLANADE ZAGREB

Kad je žena lijepa i dobro građena, mnogi će se potruditi da joj nađu manu pa ustvrditi da je površna ili nesposobna. S tim se predrasudama suočavala i Lidija Bačić (34), splitska pjevačica i kraljica društvenih mreža koja doista pršti od seksepila, ali tijekom intervjua u Velvetu, njezinu najdražem zagrebačkom caffe baru, dokazala je da je itekako inteligentna, britka, duhovita i samouvjerena. Neslužbena krilatica te nesuđene ekonomistice visoke 179 centimetara je "i glas i stas", a reklo bi se i radišnost, jer posla ima preko glave. Nedavno je tako završila snimanje dvostrukog albuma "Revolucija", koji će izaći i kao duplo vinil izdanje, na kojemu je radila dvije godine sa svojim producentom Fayom i još nekim suradnicima. Odradila je novogodišnji koncert na Viru, snimila kalendar za 2020., a čeka je i duet s pobjednicom Planet Lille Showa. Riječ je o prvom regionalnom YouTube showu u kojem Lidija pomaže mladim glazbenicima da se probiju na estradi pa će na proljeće krenuti i druga sezona, s još raskošnijom produkcijom.

 

07.11.2019. zagreb
lidija bacic/ apeal/ esplanade
snimila-matea smolcic sencar

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

ŽENA TREBA IMATI SLOBODU IZBORA, A NAJVAŽNIJE JE DA NA KRAJU IZGLEDA NJEGOVANO, BEZ OBZIRA NA NAČIN KAKO JE TO POSTIGLA.

Sjećate li se svog prvog nastupa?

- Imala sam devet ili deset godina i sudjelovala na nekom dječjem natjecanju u Splitu. Padala je kiša, a ja sam držala kišobran i preplašeno pjevala. Bila sam razigrana djevojčica, ali uplašena na tom nastupu. Kasnije sam stalno pobjeđivala i osvajala razne nagrade pa su moji konkurenti molili Boga da se razbolim kako bi se prekinuo taj niz. Tako sam 1997., prvi put u povijesti dječjeg festivala Mali Split, dobila najviše glasova i publike i žirija. Pjevala sam skladbu "Zaljubljeni dječak" Miše Limića iz grupe Stijene, a do finala me dovela upravo njihova legendarna pjesma "Singing That Rock ‘n’ Roll". Natjecala sam se i u Turbo Limach Showu, i bila među najboljima te sezone, Hrvatskom idolu, a sa 15 godina sam prvi put nastupila i na Dori, gdje sam s grupom Perle kao glavni vokal pjevala "Pokraj bistra izvora". Kao mala imala sam i glavnu ulogu u mjuziklu "Afrička priča".

Od koga ste naslijedili glazbeni talent?

- Odrastajući u četvrti Varoš, tik do Prokurativa, upijala sam šušur Splitskog festivala. Moji roditelji su bili izvan glazbe. Mama je radila u slastičarnici, tata je bio ribar, no zato moje dvije sestre lijepo pjevaju. Starijoj Dori, koja se svojedobno također bavila glazbom, čak sam nakon srednje škole bila prateći vokal. Iako nisam ni dana provela u glazbenoj školi, jer sam u Splitu završila srednju ekonomsku, slagala sam i izvodila sve vokalne dionice u zboru VIS Rafael pri crkvi Gospe od Zdravlja. Nastupali smo i na Uskrsfestu te pobijedili, no nakon srednje škole više nisam imala vremena nastupati s njima jer sam se željela posvetiti vlastitoj estradnoj karijeri.

Što vam je bilo najteže na glazbenom putu?

- Sve sam prošla sama, bez estradnih mecena i klanova, ali zato nikome ništa ne dugujem - i na to sam najviše ponosna. Zahvaljujući vlastitom trudu tu sam gdje jesam i zato bih rekla da su za uspjeh, uz talent, potrebni kontinuirani rad i upornost. Sa svime sam zadovoljna, no kako kaže moja pjesma - "Tek je počelo".

 

07.11.2019. zagreb
lidija bacic/ apeal/ esplanade
snimila-matea smolcic sencar

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Kako čuvate (dobar) glas?

- Imam moćan glas pa mi u posljednje dvije godine ni jednom nije pukao. Ako se to dogodi, pomažu mi šumeće tablete na bazi kalcija, no mislim da je za glas najkorisnije mnogo spavati.

Koliko vremena dnevno provodite na društvenim mrežama?

- Teško mi je procijeniti jer to činim spontano. To mi je postalo kao dnevni ritual i rutina, informirati se, smisliti objavu, jer glazbenicima je to danas nužno. Toliko dobro vodim svoje društvene mreže da sam bila pozvana da održim panel "Kako to radi Lille" na konferenciji Digital Shapers.

Koliko koristite filtre prije objave fotografija?

- Kod mene je poznato da ne obrađujem fotke snimljene mobitelom, već ih objavim onako kako nastanu. Moj je hashtag #nevereverphotoshop i svatko tko me sretne uživo vidi da sam ista kao na fotografijama. Ili još bolja. Coveri za časopise ili albume se moraju uređivati i na to ne mogu utjecati.

Smatrate li da su vaše fotografije na Instagramu preizazovne?

- Smiješna mi je ta percepcija. U mojim objavama ima i doze humora, i doze informacija, i doze glazbenih videa… Nikako se ne može reći da prevladavaju izazovne fotografije. U prosjeku ih je manje nego kod drugih kolega. Očito sam ljudima atraktivna i zakopčana do grla, čak i tada smatraju da sam preizazovna. Ne znam kako to drugačije objasniti.

 

07.11.2019. zagreb
lidija bacic/ apeal/ esplanade
snimila-matea smolcic sencar

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

KOD MENE JE SVE ODMJERENO I NIKAD NEĆU DATI VIŠE NEGO ŠTO TREBA. U ODNOSU NA ONO ŠTO DRUGI RADE, JA SAM OPATICA.

Gdje je po vama granica dobrog ukusa?

- Svatko tko me prati vidi da je nisam prešla. Nikad mi se nije dogodio kiks u karijeri kao nekim kolegama. Sve što sam napravila bilo je bez mrlja u privatnom i glazbenom životu. Mnogi se skidaju više od mene, valjaju po krevetu i dodiruju gola muška torza, a ja to ne radim čak ni u videospotovima. Kod mene je sve odmjereno i nikad neću dati više nego što treba. U odnosu na ono što drugi rade, ja sam opatica.

Koja je najveća predrasuda o vama?

- Da sam "puna sebe", ali oni koji me upoznaju kažu da sam prenormalna, nasmijana i pozitivna.

Kakvi ste kad se zaljubite?

- Sto posto predana. Cijela se dam u ljubav.

Kakav je osjećaj biti seks-simbol?

- Pa lijepo, ali ja sam prvenstveno pjevačica. Sve drugo je popratno. No, naravno da sam svjesna sebe i kad bih morala definirati ljepotu, rekla bih da je to spoj duha i tijela. Žena treba imati samopouzdanja te poštovati i voljeti sebe, a onda tako zrači i prema van.

 

07.11.2019. zagreb
lidija bacic/ apeal/ esplanade
snimila-matea smolcic sencar

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Biste li voljeli promijeniti nešto na sebi?

- Ne bih ništa mijenjala, zadovoljna sam svojim izgledom i volim se takvu kakva jesam. Željela bih jedino da ljeto traje cijelu godinu pa da mogu stalno imati brončanu put. Dalmatinka sam i obožavam sunce, more i skrivene plaže, ali lice ipak zaštitim kapom i kremom s faktorom 30 ili 50. Solarij ne volim, draže mi je prirodno sunce koje strpljivo čekam.

Čega ima najviše u vašoj garderobi?

- Najviše se osjećam seksi u uskim trapericama i majici, a preferiram tamne tonove. Profesionalno ću odjenuti bilo što osim trapez hlača. U njima se ne vidim čak ni u videospotovima. Prirodno sam dobro građena pa se nemam potrebu pokrivati širokim majicama i hlačama. Najdraža obuća su mi tenisice, starke i niske čizmice, ali nemam ništa ni protiv cipela s visokom potpeticom jer ženu čine još ženstvenijom. Više pratim stranu glazbenu scenu pa mi se sviđa scenski stil Beyonce i Shakire, a najviše Rite Ore i Rihanne.

Kako održavate vitku liniju?

- Jedem mnogo voća i povrća te pijem puno vode, no, s druge strane, konzumiram i mnogo mesa i slatkiša. Ma u biti non-stop jedem, a jedini oblik rekreacije mi je plivanje ljeti. Nakon što su vidjele spot za moju pjesmu "Nezamjenjiva", neke su se prijateljice divile što imam tako prirodno istrenirano tijelo, ali to je doista stvar gena. Vitki su i moji roditelji i moje dvije sestre i brat, a doista ne paze što jedu. Odrasla sam na domaćoj mediteranskoj hrani pa vjerujem da je i to pozitivno utjecalo na moj metabolizam.

Strahujete li da bi se s godinama mogao usporiti?

- Ako to osjetim, u budućnosti ću više paziti. No, ljepša mi je putena nego previše izdefinirana žena.

 

07.11.2019. zagreb
lidija bacic/ apeal/ esplanade
snimila-matea smolcic sencar

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

MOJ JE HASHTAG #NEVEREVERPHOTOSHOP I SVATKO TKO ME SRETNE UŽIVO VIDI DA SAM ISTA KAO NA FOTOGRAFIJAMA.

Kojoj hrani ne možete odoljeti?

- Svemu što je slatko, a najviše sladoledu i kolačima. Čokoladi manje.

Znate li kuhati?

- Da, naučila sam od mame. Znam pripremiti svašta, ali često ispečem dobar biftek, a jedem ga srednje pečenog. Popit ću i čašu vina, a najdraže mi je bijelo. S malo leda.

Koji je vaš najdraži beauty ritual?

- Kad se vratim promrzla sa snimanja ili koncerta, obavezno napravim vruću kupku u koju dodam sol pa se opuštam sat vremena uz neku glazbu. Rado odem i na bazen ako sam negdje na putu te na masažu kod moje maserke. Inače rijetko odlazim na profesionalne tretmane jer to mi zasad ne treba.

Čime njegujete lice i tijelo?

- Blagim kremama te kokosovim i bademovim uljem. Anti-age preparate još ne koristim, jer mnogi stručnjaci kažu da mi koža izgleda deset godina mlađe. Možda je to zato što lice privatno odmaram od šminke, a ni inače ne pretjerujem s make-upom. Nanesem puder, rumenilo, highlighter, maskaru i ruž u "nude" nijansama, a među brendovima bih izdvojila MAC, Lancome, Armani i Shiseido. U posebnim prigodama eksperimentirat ću s bojama, ali inače su mi dragi prirodni zemljani tonovi.

 

MATEA SMOLČIĆ SENČAR

Kako prikrivate tragove umora nakon nastupa?

- Ne bih mogla reći da imam neprospavane noći. Posao koji radim me veseli, opušta i usrećuje, a i kad nastupam nekoliko puta tjedno, nakon nastupa imam vremena za odmor. Mislim da je mnogo teže onima koji svakodnevno rade, pogotovo teške fizičke poslove, pa ne želim kukati. Meni je sve ovo ugoda.

Čime njegujete kosu i planirate li promjenu frizure?

- Kod kuće pakunzima od meda i nekoliko vrsta ulja, koje držim sat vremena na mokroj kosi, a u salonu preparatima Kevin Murphy. Prije sam često mijenjala frizure i boju kose - bila sam plava, crna, crvena pa čak i ružičasta - ali ova dužina i medena nijansa odlična su kombinacija.

Što mislite o estetskim zahvatima?

- Svatko neka pazi ne sebe i brine o svom licu i tijelu onako kako mu odgovara. Žena treba imati slobodu izbora, a najvažnije je da na kraju izgleda njegovano, bez obzira na način kako je to postigla. Bitno je da ne bude ekstremno, prenaglašeno i da ne prelazi granice dobrog ukusa.

Što radite u slobodno vrijeme?

- Uživam u dobrom ručku i večeri, pijem kave s prijateljicama, gledam filmove, putujem… Koristim svaku priliku da posjetim svoju obitelj u Dalmaciji, jer samo onaj tko je iz Splita može razumjeti taj lokalpatriotizam. No, vesele me i odlasci izvan Hrvatske pa mi je moto za 2020. - što više putovati! U inozemstvu imam više privatnosti i slobode, a najviše me oduševljavaju velegradovi poput Londona i Pariza, Španjolska, Grčka...

19. travanj 2024 12:38