StoryEditorOCM
Zadar plusI UKUSNO I LIJEPO

Zadarske sestre Maja i Petra za Božić izrađuju najslađe ukrase. Pogledajte kako izgledaju njihove kućice od medenjaka u koje smo se odmah zaljubili!

Piše Matea Gugić Magaš
27. studenog 2020. - 22:30

„Išli su tako Ivica i Marica za pticom sve dok ne stigoše do nekakve male kuće. I zastadoše zadivljeni. Gle čuda! Kućica bijaše sva napravljena od medenjaka, marcipana, čokolade...” ovog dijela najpoznatije priče braće Grimm svi se rado sjećamo jer smo zamišljali kako bi bilo divno bar se jednom naći ispred tako ukusne kućice! E pa možete stati zamišljati! Zahvaljujući sestrama, Zadrankama Maji i Petri, od danas slatku kućicu od medenjaka možete imati u svom domu! 

Ove kućice zadarskih sestara zaista su posebne, svaka ima svoj šarm, detalji su napravljeni nevjerojatnom preciznošću i tako se lako možete zamisliti kako poput malog Ivice i Marice stojite ispred jedne, nestrpljivo čekajući da kušate. Bar dio, bar malo...

Njihova je priča počela prije gotovo šest godina kad su za svoju djecu napravile svoju prvu gingerbread kućicu...

- Gingerbread house je najpoznatiji američki božićni kolač. Naziva se još i Paprenjak, Speculas, Medenjak... sve ovisi o zemlji u kojoj se pravi. Mi smo te godine tražile po internetu što novo napraviti djeci za blagdane, jer nas dvije uvijek nešto kemijamo i čačkamo, te smo sasvim slučajno naletjele na ovu kućicu – počinje nam priču Maja Draganić dodavši kako im je već ta prva kućica uspjela i djeca su bila oduševljena.

- A onda je to vidio ostatak obitelji, pa prijatelji, susjedi... i svi su željeli jednu! A onda je krenulo: jedna, druga, treća, peta, deseta... I evo, do dan danas nismo stale ha,ha - smije se Maja, a Petra Marušić dodaje kako kućice najčešće krenu praviti u listopadu i to traje sve do Božića.

- Nekad pomislimo da nam treba građevinska dozvola koliko imamo dijelova za gradnju kućica – smiju se ove simpatične sestre koje su nakon nekoliko godina pokrenule i vlastitu stranicu na društvenim mrežama gdje pratiteljima pokazuju svoja mala umjetnička djela koja, ako ste se pitali, nije jednostavno napraviti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Sve su unikatne i jedinstvene. Ljudi nam nekad ne vjeruju, ali nama treba gotovo tjedan dana za jednu kućicu. Najveći je problem što se svaki dio mora dobro osušiti, čak 24 sata, jer im vlaga jako smeta, a i o tome ovisi koliko će trajati. Imale smo jednu koja nam je trajala tri godine! No, stvar je i u tome što mi kućice radimo samo preko noći, jer i jedna i druga imamo posao, a i majke smo male djece tako da jedino tad, kad svi odu spavati, imamo vremena i mira – govori nam Petra koja je zadužena za pečenje.

- To traje gotovo cijelu večer. Tijesto mora biti gusto, ali mekano, ne smije biti pretisnuto te treba izbjegavati dodavanje puno brašna. Inače sastojci su vrlo jednostavni: maslac, brašno, jaja, med, đumbir, cimet, malo praška za pecivo, a ukoliko želite da kućica bude tamnija, doda se i malo kakaa. Peče se na 180 stupnjeva, nekih 13 do 15 minuta, ovisi o jačini pećnice. Kad završim s tim, dijelove oblikujem te nosim sestri koja kreće s ukrašavanjem – objašnjava Petra, naglašavajući kako moraš imati mirnu ruku za uljepšavanje, što, šali se, ona baš i nema.

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Bijela glazura s kojom svaka kućica dobiva svoju posebnost, pravi se od bjelanjka, šećera i kapi limuna te se miješanjem postiže određena gustoća. Ako se njome zalijepe fronte, onda je gušća smjesa, a rjeđa je puno bolja za crtanje, odnosno ukrašavanje. Odustale smo od šarenih kućica jer nam se na kraju nisu svidjele, pa smo odlučile raditi samo s bijelom glazurom. Romantičnije su, a i više odgovaraju zimskom ugođaju – istaknula je Maja.

Njihove su kućice jestive, no ne prave ih za jelo, već kao idealan poklon za svoje najmilije kojima pak služe za blagdansko ukrašavanje i, kako nam kažu, „unošenje topline” u dom.

- Često me djeca pitaju: Mama kad ćemo jesti kućicu!? A meni nakon neprospavane noći u kojoj sam satima pomno ukrašavala kućicu, dođu suze na oči. Ali naravno da im na kraju dozvolim, no, tek za sam Božić – smije se Maja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

I zato, prepustite se mašti jer, možda nam je više nego ikad, potrebnije odmaknuti se od stvarnosti i bar u svom domu stvoriti jedan poseban blagdanski duh u kojem će vam ove kućice zasigurno idealno doći.

image
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 16:33