StoryEditorOCM
Zadar plusCARSKA AVANTURA

Uspješan bračni par iz mobilne kućice na Pašmanu već dva mjeseca vodi svoju globalnu IT tvrtku: "Kako stvari stoje, nećemo tako skoro odavde!"

Piše Gloria
27. svibnja 2020. - 12:54

Trebao je to za njih biti tek sunčani vikend na moru, a uslijed pandemije koronavirusa i razornog potresa u Zagrebu, pretvorio se u trajniji boravak u mobilnoj kućici na bajkovitom otoku zadarskog arhipelaga. Nisu očajavali, prilagodili su se situaciji i već dva mjeseca s otoka vode tvrtku s uredima u Hrvatskoj, Sloveniji i Americi - donosi Gloria.

U trenutku kad je počela karantena zbog koronavirusa, Tomislav Car (34), direktor Infinuma i legenda u svijetu ICT-a, sa suprugom i poslovnom partnericom Anom zatekao se na Pašmanu, gdje su prošle godine kupili mobilnu kućicu. Hvatali su prvi sunčani vikend u ožujku kako bi napunili baterije u prirodi, a onda se dogodio preokret: zatvaranje ureda, škola, a u konačnici i potres u Zagrebu. Nije bilo smisla vraćati se doma, priča nam Tomislav, koji već dva mjeseca svoju tvrtku s uredima u Hrvatskoj, Sloveniji i Americi te zaposlenicima iz čak 11 svjetskih zemalja, vodi iz mobilne kućice na bajkovitom otoku u zadarskom arhipelagu.

image
Jure Mišković

- Zaljubili smo se u otok od prvog dana. Oduševljeni smo prirodom i morem i, kako stvari stoje, nećemo tako skoro odavde - priča poduzetnik Tomislav Car.

Premda su u kućici praktički imali sve što im treba, ona je prvenstveno bila zamišljena za odmor i i uživanje, pa su morali malo prilagoditi radni prostor i urediti svoj home office.

- Premda smo na otoku, stvarno nam je dobro išlo s nabavom. Naručili smo barske stolove i stolice za improvizirani ured, nešto malo namještaja, mini pećnicu i slične sitnice. I sve nam je stiglo. Doduše uz koji dan zakašnjenja, ali evo, isprobali smo sve moguće dostave i sve smo uspjeli urediti - priča Ana Car (34), koja čak ni nakon gotovo dva mjeseca na otoku, kaže, kako im nije dosadila njegova mirnoća.

image
Jure Mišković

- Stvarno je lijepo, u prirodi smo, internet nam je odličan, povezani smo sa cijelim svijetom. Shvatili smo da bi i u Zagrebu sjedili doma tako da nismo ništa propustili - objašnjava Ana dok sjedi na terasi svog mobilnog doma. Priznaje kako im fale ljudi, druženja s obitelji i prijateljima, ali i opet, dodaje, karantenu su jednako proživljavali svi, oni u gradu ili oni na otoku. Socijalizacije nije bilo nigdje.

Mlad, uspješan par posljednih nekoliko godina žonglira između Amerike i Hrvatske, puno vremena provodi na putu, u avionima, u vrevi - među ljudima. Stoga su naučili cijeniti jednostavnost i boravak u prirodi.

- Kako nikamo ne idemo bez Erica, počeli smo tražiti smještaj u kampovima te u Istri otkrili mobilne kućice. Iako je ovakva vrsta odmora u svijetu visoko cijenjena jer je to uistinu luksuz u malom, kod nas ljudi još često misle da odmaramo u kamperici kakvu su našli starci vukli na more osamdesetih - smije se Tomislav te govori da su se, oduševljeni takvom vrstom odmora, odlučili na kupnju vlastite kućice.

image
Jure Mišković
image
Jure Mišković

I to ne samo jedne, nego tri, na Pašmanu i Murteru. Dok u jednoj uživaju, ostale iznajmljuju. - Kad je nama ovako dobro, razmišljali smo, sigurno će to i drugi znati cijeniti - kaže poduzetnik, koji je s terase svoje luksuzne kućice posljednjih tjedana odradio na stotine sastanaka putem Zooma, Hangoutsa i Skypea. Posao nije trpio, a svaki trenutak odmora proveli su sjedinjeni s prirodom. Posao nije trpio, a svaki trenutak odmora proveli su na najbolji mogući način. Oko svoje mobilne kućice imaju parcelu od stotinjak metara, koju polako uređuju i u tome neizmjerno uživaju.

Priznaju da je posljednjih dva mjeseca bilo izazovno voditi globalnu tvrtku, ali im je i to puno lakše bilo izvesti u idiličnom okruženju Pašmana. Ana ima svoje jutarnje rituale te prije nego što počne raditi otrči, prošeće Erica, napravi doručak, dok Tomislav obično, otkriva nam ona, iz kreveta odmah sjedne za laptop i počne raditi. Stanku radi tek da bi prošetao Erica ili zasvirao gitaru na terasi.

Ana voli kuhati pa Tomislavu ispunjava kulinarske želje. Redovito ide u nabavku namirnica u lokalnom dućanu te ih s velikim guštom i sprema.

- Obožavamo tjesteninu, večeras pripremam kiflice, a nekidan sam čak i kremšnite napravila - priča Ana te napominje da sve što se skuha ima bolji okus kada je posluženo u prirodi. - Na terasi chillamo i radimo, spojili smo dvije ležaljke i pretvorili ih u vanjski krevet za spavanje i opuštanje. Nije ovakav tip odmora za svakoga. Vjetar ti donese borove iglice u tanjur, navečer zna biti hladno, nema turbo čistoće. Ali nama je ovo baš po mjeri. Povezani smo s prirodom i cijelim svijetom - zaključuje uspješni bračni i poslovni par.

Glamping je budućnost turizma

Glamping za razliku od klasičnog kampiranja nudi smještaj koji unosi dašak luksuza u svačiji odmor. Ovaj scenarij posebno je atraktivan danas, nakon koronakrize, kada se mijenjaju i turističke navike gostiju.

Iako se uglavnom doživljavaju kao mogućnost odmora u najmu, tvrtka Effectus u sklopu projekta "Mobilnekucice - vaša adresa uz more", prodaje ih već 15 godina.

I to na način da kupac naravno postaje stopostotni vlasnik mobilne kućice, koja ostaje privremeno ili trajno "kampirati" u autokampu za što vlasnik i kamp potpisuju ugovor o najmu parcele.

Budućim vlasnicima je to idealna kombinacija iz razloga što s jedne strane dobiju vikendicu gotovo preko noći - bez građevinskih dozvola, prostornih planova, gradnje i majstora - a s druge strane, nema velike brige oko održavanja. Mobilne kućice se mogu i legalno dalje iznajmljivati ukoliko ih neko gleda iz perspektive investicije, i to u pravilu po prilično visokim cijenama. Također, mogu se preprodati ili premjestiti na drugu lokaciju...

Posljednjih godina tvrtka Effectus, koja je generalni zastupnik slovenskih Adria mobilnih kućica, prodali su petstotinjak mobilnih kućica uglavnom u Dalmaciji i nešto manje na Kvarneru, no ove godine otvorila se prilika u Istri koja je iz perspektive stranih i domaćih turista "sveti gral" jer Istra kao turistički razvijena kamperska destinacija već dugo nema slobodnih parcela u kampovima.

Atraktivne, minimalističke i luksuzno opremljene mobilne kućice, koje se sastoje od dvije sobe, dvije kupaonice, kuhinje i dnevnog boravka u 30-ak metara četvornih te veliku terasu savršeno ispunjavaju zahtjeve modernog gosta. Kućice su potpuno namještene i bogato opremljene. Slovenska Adria je najveći i najkvalitetniji proizvođač mobilnih kućica, a upravo linija Mline u kombinaciji antracitnog eksterijera s drvenim oblogama i velikim natkrivenim drvenim terasama savršeno se uklapa u istarski krajolik.

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i portala Mobilnekucice.hr

16. travanj 2024 14:14