StoryEditorOCM
Zadar plusTORRETTA PALACE

Turistički geni dida Bepa i tri unuka: Jole Kadija bavi se turizmom u Turnju, njegov mlađi brat u Zadru, a stariji isto planira na turanjskoj rivi

Piše Ivica Nevešćanin
21. travnja 2021. - 21:23
Toretta Palace Hotel vlasnika Jole Kadije u Turnju kraj Zadra. Na fotografiji: Jole Kadija.  Luka Gerlanc/Cropix

"Josipa Kadiju zvanog Bepo iz Turnja svi znaju po tome jer je prvi u mjestu zametnuo turizam, ali i po tome što se brine o svakom svom gostu, pa zato i nije čudo što mu je svake godine autokamp popunjen 'do vrha', i što su mu gosti ujedno i dobri prijatelji."

Tamo gdje je stao djed, nastavio je unuk, moglo bi se reći za Josipa Kadiju zvanog Jole, vlasnika "Torretta Palace Hotela" u središtu starog Turnja, koji je po djedu Bepu dobio i ime.

Citat iz novinskog članka o 72-godišnjem turističkom začinjavcu, Josipu Bepu Kadiji, objavljen je prije 38 godina na stranicama zadarskog Narodnog lista, a njegov unuk Jole, opet kao turistički pionir, danas gostuje na stranicama "Mog Apartmana" Slobodne Dalmacije.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Visoka kvaliteta

Jole je u svoje rodno mjesto, tradicionalno orijentirano na privatni smještaj i autokampove, odlučio unijeti suvremene turističke trendove pa je prije tri godine, na mjestu nekadašnje kuće Santini u središtu zaštićene povijesne jezgre, otvorio moderan butik hotel. Velebno zdanje na samoj turanjskoj rivi dobilo je kategorizaciju četiri zvjezdice s kakvom se, kaže Jole ponosno, ne može pohvaliti ni jedan drugi mali hotel na potezu od Zadra do Biograda. Štoviše, s ocjenom 9,4 na Booking.comu, "Torretta" dijeli prvo mjesto u kategoriji malih hotela na području Zadarske županije, zajedno s jednim hotelom u Zadru i Pagu.

– Kad sam 2017. krenuo u investiciju puno je toga bilo otvoreno, ali jedno sam znao. Htio sam promijeniti turističku ponudu Turnja u skladu s potrebama i interesima današnjeg tržištu. Htjeli smo novi sadržaj i visoku kvalitetu i mislim da smo to dobili. Ne kažem da nemamo problema, ali mislim da je posao postavljen kako treba i da idemo u pravom smjeru – govori Josip Jole Kadija kojeg Zadrani dobro poznaju kao vlasnika "Gray bara" na centralnom gradskom trgu. Isti brend Jole je prenio i u Turanj u naziv hotelskog bara iznad kojeg se nalaze ukusno uređene sobe i vrhunski opremljeni apartmani.

image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv
image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv

"Torretta" ima karakter raspršenog hotela. U matičnoj zgradi na rivi nalazi se prostrana recepcija, bar i desetak soba. U depandansi iza hotela, odijeljenoj mirnom kalom, smještena su četiri apartmana s mini wellnessom, a u depandansi "Jure Palace", kamenoj dvokatnici nekih dvadesetak metara niže, nazvanoj po pokojnom ocu, još su dva luksuzna apartmana i restoran koji se upravo preuređuje.

– Ukupno imamo 24 smještajne jedinice, 22 sobe i dva suitea, s 56 ležajeva. Mislimo da je to optimalno za ovakav tip poslovanja u ovakvoj sredini. U našem su fokusu individualni gosti koji žele doći na odmor tijekom cijele godine, pobjeći na nekoliko dana iz svakodnevne gužve, napraviti mali "brejk", imati svoju privatnost. Tako im se možemo maksimalno posvetiti i oni mogu dobiti najviše od naše usluge – sažima Jole svoju odnos prema gostima.

COVID putovnice kao spas

Nakon otvaranja u lipnju 2018. gosti su polagano počeli otkrivati Turanj na turističkoj karti butik hotela u sjevernoj Dalmaciji. Iduću 2019. obilježila je dobra popunjenost i potvrđen smjer prema zahtjevnijoj klijenteli, da bi prošla "godina korone", iznenadila i samog vlasnika.

– Mislili smo da od sezone neće biti ništa, jer smo odlučili raditi cijelu godinu. Na koncu smo ostvarili 50 posto prometa iz 2019., a u srpnju i kolovozu bili smo na 75 posto popunjenosti. Nadam se da će ova godine biti bolja od toga. Veliku ulogu u tome odigrat će cijepljenje i COVID putovnice, ali i najavljen povratak aviogostiju – optimističan je Jole.

image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv
image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv

Iako poslovanje nije išlo planiranim tijekom, ponajviše zbog pandemije, Kadija je dosad ipak uspio vratiti oko 70 posto investicije. Kupnja stare kuće, izgradnja i opremanje hotela koštali su ga oko 16 milijuna kuna, a još dva milijuna uložio je u depandansu "Jure Palace". Od toga je nešto više od deset milijuna kuna sredstava dobio od HBOR-a po povoljnoj kamati, a nedavno mu je zbog korone odobren kreditni moratorij na 15 mjeseci.

– Ulaganja u hotele ovakvog tipa praktički nikad ne prestaju. U pripremi sezone provodimo brojne popravke i renoviranja, ali i planiramo proširenje sadržaja ključnih za privlačenje gostiju i proširenje sezone. Prošle godine smo ispred hotela postavili pontonski mul pretvoren u sunčalište, a sada je u planu sličan ponton koji bi služio kao pristan i privezište za goste s brodova – kaže Jole.

Depandansu s wellnessom planiraju proširiti otvorenim bazenom, a u susjednoj zgradi, gdje je donedavno bio dječji vrtić, Jole bi htio opremiti malu konferencijsku dvoranu, koja bi istovremeno služila i za lokalne potrebe.

– Iseljenjem vrtića taj je prostor prepušten kulturno-umjetničkom društvu, a dio je namijenjen za sportsku dvoranu. Kroz oblik javno-privatnog partnerstva mislim da bi naš hotel tu mogao dobiti i malu konferencijsku dvoranu. Naravnom, sve su to prijedlozi, što će od toga na koncu biti, vidjet ćemo. U ovakvim malim sredinama važnu dinamiku ima suradnja s lokalnim vlastima. Turanj je godinama bio mrtvo mjesto, bez pravog zaokreta u komunalnom i turističkom standardu. Zadnjih nekoliko godina stanje se popravlja i mi to želimo podržati – poručuje vlasnik "Torrette".

image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv
image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv

Premda je bliži Biogradu nego Zadru, Turanj je smješten u kontaktnoj zoni nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode. Na pola je puta između Paklenice i Krke, iz Turnja do Vranskog jezera, na primjer, Jadranskom magistralom treba vam maksimalno deset, a do Kornata brodom niti dvadeset minuta. Ispred Turnja, u Pašmanskom kanalu, pitoreskni je otok Babac, a odmah do njega Galešnjak, nadaleko poznati Otok ljubavi. Zbog njega je baš prošlog ljeta turanjski akvatorij posjetila svjetska megazvijezda Byonce sa suprugom Jay-Zijem. Romantičnu večeru na njihovoj luksuznoj jahti ispred otoka u obliku srca spremio im je Antonio Mellino, chef glasovitog restorana "Quatro pasi" iz Sorenta, s dvije Michelinove zvjezdice. Mellino i njegovi pomoćnici bili su jako zadovoljni boravkom u "Torretti"...

Sinergija zajednice

–​ Turanj ima dugu tradiciju turizma, ali se nije uspio puno odmaknuti od obiteljskog smještaja i kampinga. Mislim da je "Torretta" pokazatelj kako bi ovdje moglo biti, jer se nalazimo u atraktivnom okruženju koje nudi bezbroj turističkih priča i sadržaja. Planovi postoje, ideja ne nedostaje, ali trebamo sinergiju lokalne zajednice – kaže Jole i pozdravlja nedavnu najavu Ryanaira o ponovnoj uspostavi baze u Zadru i povećanja broja letova za ovu sezonu.

–​ Aviogosti su za nas jako važni, ali nisu i presudni. Nas preko društvenih mreža i promotivnih kanala otkrivaju gosti, slobodno mogu reći, iz cijele Europe. U ovom trenutku kod nas su dvije strane obitelji, a za Uskrs smo bili puni. Uglavnom su to bili gosti iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Prošla godina nam je dovela najviše autogostiju jer smo zbog pandemije njima bili najdostupniji. Ali uvijek su to klijenti koji traže više i zbog toga nas lako pronalaze – ističe naš sugovornik.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv

Turistički geni dida Bepa prenijeli su se i na sva tri njegova unuka. Jolin mlađi brat u Zadru upravo počinje s renoviranjem atraktivne zgrade na Polutoku koju će pretvoriti u hotel, a stariji brat je na turanjskoj rivi, u produžetku "Torrette", kupio dvije stare kuće i planira također od njih učiniti atraktivne turističke sadržaje.

– Vrijeme će pokazati što će od toga na kraju biti. Ja bih volio da sve naše vizije uspiju, da ugledaju svjetlo dana pa da onda drugi o njima govore. Bila bi to jedinstvena situacija na našoj obali, da na rivi jednog malog mjesta cijeli prvi red budu hotelski sadržaj visoke kategorije. Mislim da bi se ta ideja svidjela i našem pokojnom didu Bepu – kaže Jole, a mi smo u to više nego sigurni.

Turanj je dobio ime po mletačkim kulama
"Torretta Palace Hotel" je dobio ime po turanjskoj Toreti (lat. Toretta), jedinoj sačuvanoj od nekadašnje četiri mletačke kule po kojima je mjesto dobilo ime. Turanj je kroz povijest bio prepoznatljivi po utvrdama koje je podigla Venecija kako bi zaštitila svoje pomorske rute na Jadranu, a danas je jedno od mjesta u sklopu općine Sv. Filip i Jakov. Jole nam s ponosom pokazuje sliku staroga Turnja objavljenu u zagrebačkoj reviji "Svijet" 1932. godine na kojoj se vidi jedina preživjela kula koja je nekada pripadala hrvatskoj obitelji Meštrović i nekoliko kamenih kuća na mjestu današnjeg hotela.
– Prošlost i tradiciju treba cijeniti i uzimati kao inspiraciju, ali samo od prošlosti danas se živjeti ne može – komentira Jole.

image
Torretta Palace Hotel u Turnju, općina Sv. Filip i Jakov.
Privatni Arhiv
19. travanj 2024 15:46