StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: CHEFS ON THE SEA U RESTORANU FOŠA

Slovenac Luka Gmajner oduševio kombinacijama svojih namirnica iz Štajerske. Uvrstio je samo jedno dalmatinsko jelo...

30. lipnja 2019. - 19:35
IMG_8272

Mada je u Zadar došao potpuno spreman - opskrbljen svim namirnicama koje su mu potrebne za ekskluzivnu večeru u Ribljem restoranu "Foša" u Zadru, u okviru projekta "Chefs on the Sea" Udruge Jeunes Restaurateurs - mladi slovenski chef Luka Gmajner nije odolio pa je u osam sljedova jela koje je pripremio u subotu navečer ubacio i jedno dalmatinsko - pripremljeno od jadranske lignje.

Gmajner je u Zadar stigao na gostovanje kako bi u "Foši" prezentirao jela koja priprema u svom matičnom restoranu "Galerija okusov" u mjestašcu Petrovče kraj Novog Celja, koji je također član Udruge JRE. Namirnice koje je donio sa sobom otkrile su i njegovo kulinarsko opredjeljenje: sve, baš sve sirovine proizvedene su na poljoprivrednim imanjima ili se nalaze u prirodnom ambijentu Štajerske. Ni u jednom trenutku Gmajner nije na tanjur ubacio kakvo "strano tijelo", nešto što ne postoji i njegovom prirodnom okruženju, na livadi, polju, šumi ili rijeci. Jedinu iznimku je napravio s lignjom koju je spojio s kuglicama heljde koje je zapekao kao popcorn te sve skupa posuo Dalmatinskim tartufom Zadranina Ivice Mataka.

- Nisamo mogao odoliti i ne napraviti nešto s lignjom koju svi volimo, pa kad sam već tu...- rekao je Luka svom kolegi chefu "Foše" Saši Beganu koji mu je te večeri prepustio kuhinju.

Chef Luka je krenuo s čak četiri lagana predjela i pozdrava iz kuhinje poput fermentirane cvjetače u sirutki, pjenušavim, slanim i dimljenim maslacem, kukuruzom s ricotta kozjim sirom te sokom od jabuke, a prvo ozbiljno jelo, makar formalno hladno predjelo je bio narančasti filet sjajne uzgojene pastrve koja samo podsjećala na lososa, a uz koju je iskombinirao okuse jabuke, koromača i cikle.

Uslijedila je lignja pa zvijezda večeri – dugo pečena svinjetina s divljim začinskim biljem i jajem, dok su pečenim prsima divlje patke s ponešto tvrđom teksturom šarm  dali sjajna kremica od maline i čips od čičoke kojeg bi bilo lijepo vidjeti po kafićima umjesto preslanog i gotovo otrovnog industrijskog čipsa.

Kombinacija krema od buće i borovnice zadivila je malo društvo koje se našlo te večeri u „Foši“ jer je Gmajner na neki tajnovit način izveo fenomenalan desert i pobrao pljesak.

Od vina koja su slijedila za jelima izdvojili bi Boškinčev Gegić i Cabernet Sauvignon Zadranina Trifuna Poljaka.

Mladi Luka Gmajner  te večeri u „Foši“ nije samo pokazao vrhunski talent već odaslao poruku čak i kolegama s puno dužim stažom: Ne idite u trgovačke centre, sve što vam treba je u prirodi oko vas, u susjedstvu. A znanje i kreativnost mogu učiniti čuda!


Gdje je tko kuhao
Od ukupno 15 hrvatskih restorana koji se nalaze u prestižnom JRE društvu, njih je u subotu naveer u isto vrijeme bilo  dio ljetnog projekta "Chefs on the sea".
Tako je Restoran Badi, pokraj Umaga, ugostio nizozemskog chefa Karsa van Wachema, iz restorana Saffrann.
Poznata murterska Konoba Boba bila je domaćin domaćin Austrijancu Lukasu Kapelleru, paški Boškinac Slovencu Marku Pavčniku, a San Rocco, Juri Tomiču. Restoran Draga di Lovrana ugostila je  Nizozemca Edwina Soumanga iz restorana One, a Talijan Giulio Terrinoni kuhao je u poznatom šibenskom restoranu Pelegrini.
 

16. travanj 2024 09:08