StoryEditorOCM
Zadar plusFOTOGALERIJA:

Osnivačica vertikalnog plesa, Marija Šćekić, u Zadar dovela umjetnike iz cijelog svijeta: pogledajte predivne fotogafije plesa na stijenama Paklenice

Piše Matea Gugić
9. srpnja 2020. - 22:17

Plesanje je poput stvaranja skulpture koja je vidljiva samo na trenutak, izjavio je ovo jedan poznati plesač i time zapravo opisao prolaznost plesnog pokreta. No, osjećaj koji imamo dok plešemo, i koji pružamo onima koji nas gledaju, ostaje zauvijek. Divna stvar kod ove vrste umjetnosti je što ga se može plesati zaista bilo gdje.

No, jeste li ikad vidjeli ples na planini?

I to ne na nekom čvrstom tlu, već uz stijenu, viseći naglavačke, dok vas drži samo tanka užad. Posebnost je to vertikalnog plesa koji je u Zadru, u posljednjih nekoliko godina, dobio velik broj pratitelja, a sve zahvaljujući jednoj ovdašnjoj plesačici. Riječ je poznatoj koreografkinji koja je suvremeni ples i koreografiju diplomirala u Kanadi, Mariji Šćekić. Osnivačica je i umjetnička direktorica Umjetničke organizacije „Histeria Nova” ta začetnica vertikalne plesne umjetnosti u Hrvatskoj.   

image
M.l.blaslov

 
Ovih je dana provela na Paklenici držeći Ljetnu školu vertikalnog plesa. Osim Marije, u Zadar su stigli vodeći koreografi i profesionalni vertikalni plesni umjetnici iz Europe, Kanade i SAD-a. 

- Ove godine imamo ukupno 16 polaznika od kojih sedam međunarodnih profesionalnih vertikalnih plesača iz Francuske, Španjolske, Portugala, Engleske, Švicarske, Njemačke i Austrije te sedam hrvatskih polaznika iz Karlovca, Splita, Zadra, Šibenika i Zagreba. Imamo također dva muškarca i to uistinu fascinantna vertikalna plesna umjetnika, Pere Villarubla Garcia iz Španjolske i Harmut Reichela iz Njemačke. Oboje su vrlo iskusni penjači i vertikalni plesači koji rade za mnoge recentne koreografe širom svijeta – istaknula je Marija.



Plešući bosi po stijenama, vrteći se na konopima visoko u zraku, iznad čvrstog tla i vježbajući, bili su prava atrakcija za sve domaće planinare i turiste koji su se našli u kanjonu Velike Paklenice.  

Nije to prvi put da Marija dovodi umjetnike na Velebit. Još prije deset godina počela je surađivati s alpinistima, speleolozima i članovima Hrvatske gorske službe spašavanja na stvaranju interdisciplinarnog plesnog projekta „Vrata Velebita” koji je ujedno i pionirski korak prema razvoju vertikalnog plesa u Hrvatskoj.

- „To je trogodišnji multidisciplinarni plesni projekt koji kroz niz plesnih predstava, znanstvenih predavanja, umjetničkih radionica, edukativnih seminara i izložbi povezuje vertikalni ples s kulturno-prirodnom baštinom južnog Velebita. Službena suradnja s Nacionalnim parkom Paklenica uspostavljena je  2012., što je rezultiralo suorganizacijom šest odvojenih izvedbi u različitim dijelovima Velebita tijekom 2013. do 2015. – otkrila nam je Marija čiji je rad te posljednje godine prepoznao i francuski koreograf Fabrice Guillot, umjetnički voditelj vertikalne plesne kompanije „Cie Retouramont”. Na njegovu je inicijativu Marija i Histeria Nova postala partnerom i sunositeljicom međunarodnog projekta Vertical Dance Forum sufinanciranog sredstvima Europske Unije. Već godinu dana poslije, na stijenama kanjona Velike Paklenice, održana je prva radionica vertikalnog plesa u Hrvatskoj.

- Prije dvije godine, 2018., nastao je i umjetničko-plesni spektakl u formi 3D teatra pod nazivom „ALKA - ples slobode” premijerno izveden na južnim zidinama grada Sinja. Cilj projekta bio je da putem vertikalnog plesa i 3D mappinga promovira kulturno povijesnu baštinu Cetinske krajine – istaknula je Marija koja je u je u tri godine okupila i educirala više od 150 profesionalnih i amaterskih plesača vertikalnog plesa iz EU i svijeta.



Ovog ljeta, osim u Paklenici, pružit će neponovljive plesne koreografije Zadranima te gostima, i to usred grada. 

- Volimo Kapetanovu kulu, jer nam idealno odgovara za naš vertikalni ples. Tamo ćemo vježbati pod  pod vodstvom portugalske plesne umjetnice Magalie Lanriot od 10 do 11. srpnja – najavila je Marija te zaključila kako sve navedeno objedinjuje projekt pod nazivom „Biennale novog pokreta“ čije je službeno otvorenje najavljeno za rujan 2021. godine u Zadru.  

Strah je tu, ali morate ga pobijediti.

 - U ovom poslu, strah je nešto s čime se naučite nositi. Najprije se suočite s njim tako da ga prihvatite kao prirodan i dobrodošao osjećaj a zatim surađujete s njima na način da ga pretvorite u strahopoštovanje prema okolini u koju ulazite odnosno kojoj se prepuštate. Bez poštovanja prema stijeni, zgradi, tornju, krovu ili tvrđi na kojoj plešete, straha bi trebalo i biti. Upravo iz ovog razloga, već punih sedam godina Umjetnička organizacija Histeria Nova promovira vertikalni ples kao inovativnu, marginaliziranu i po život opasnu umjetnost naglašavajući važnost sigurnosti, mjera zaštite i osiguranja kao najvažnijeg faktora i integralnog elementa ove umjetnosti. Bez zaštite, riggera, police osiguranja i suglasnosti o odgovornom ponašanju, nema niti plesa – zaključila je Marija. 

image
YT Screenshot
24. travanj 2024 10:26