StoryEditorOCM
Zadar plusNOVO U GRADU

Naučite šivati, krojiti i dizajnirati uz stučnu pomoć poznate zadarske modne dizajnerice! Ella Dušević: "Cilj mi je spasiti strukovna zanimanja"

Piše M. Gugić Magaš
14. siječnja 2021. - 14:13
Zadar, 140121. Zadarska dizajnerica Ella Dusevic otvorila je akademiju koja se bavi edukacijom strukovnog pomalo zaboravljenog zanimanja sivanja.Jure Miskovic/Cropix

Domaćinstvo je kao predmet u školama ukinut početkom 90-ih godina, a nešto starije generacije tako su, osim kuhanja i pečenja kolača, učile izradu uporabnih i dekorativnih predmeta, vođenje kućnog budžeta i u konačnici – šivanje. A upravo ovo potonje sve više u posljednje vrijeme privlači mlade ljude, s obzirom na to da je ostalo vrlo lako naučiti preko interneta. Za šivanje pak treba vodstvo nekog stručnog. Vodeći se činjenicom kako su novije generacije spremne odbaciti „fast fashion” i ponovo se upustiti u izradu kvalitetnije odjeće, poznata zadarska modna dizajnerica Ella Dušević otvorila je akademiju koja se bavi edukacijom tog pomalo zaboravljenog zanimanja.

U jednoj uličici na Poluotoku, u lijepo uređenom prostoru, Ella je stvorila malu šivačku oazu za sve oni koji žele postati sami svoji majstori. No, tu tek počinje priča.

- U našem „Burda atelieru” polaznici će se moći educirati za šivanje, krojenje, dizajn i konstrukciju. Tečajevi za šivanje i krojenje bit će podijeljeni na početnički, gdje će se učiti same osnove, napredni za malo kompliciranije stvari te individualni. Stručno vođene radionice za dizajn i konstrukcije održavat će se vikendom, po pet sati u danu, a dolazit će nam i gosti predavači. Vjerujem da će to polaznicima biti dosta zanimljivo - istaknula je Ella dodavši da joj je cilj s ovim pokretanjem posla spasiti strukovna zanimanja od izumiranja.

- Želim da, osim toga, ljudi shvate kako se za komad odjeće ipak treba malo potruditi. Kad odjevni predmet ima priču, automatski mu je veća vrijednost. Nove generacije, poput generacije „Z”, imaju potrebe za kvalitetnom odjećom, koja je personalizirana i duže traje. Počeli su se vraćati u second-hand shopove i vintage dućane. I to je generacija kojoj želim pružiti znanje dizajniranja i izrade - kazala nam je Ella zašto se odlučila svoj projekt realizirati, pandemiji unatoč.

- Iako su mi mnogi rekli da sam pomalo luda što usred ovog ekonomskog kaosa i situacije u kojoj smo se svi nenadano našli pokrećem novi posao, mene nije strah. Oduvijek sam išla uzvodno i u inat svima, a uz to sve sam i optimist, tako da vjerujem ovom projektu i sebi. Pa ja sam usred rata šivala cjelokupnu kostimografiju za jednu kazališnu predstavu! Meni korona ne predstavlja prepreku, dapače... - hrabro će Ella.

Osim raznih tečajeva i edukacija, Ella će u svom prostoru nuditi i komercijalne usluge izrade odjeće, odnosno šivanje po mjeri, ali i klasične krojačke popravke.

- Ipak, moram naglasiti da se ne radi o popravcima jeftinih komadima odjeće koji ionako kratko traju, već ćemo se bazirati na kvalitetne i malo skuplje popravke. Također, mislim da jedini u Zadru za sad obavljamo krojačke popravke koji se odrađuju sistemom dostave tj. odjeća kojoj je nužan popravak će biti pokupljena i vraćena korisnicima usluge kući nakon popravka – zaključila je Ella.

Javite se!

Kako nam je rekla Ella, već ima zainteresiranh polaznika, a ovim putem moli sve da joj se jave i predbilježe kako bi se njene dvije radnice i ona mogle organizirati, naravno, poštujući sve epidemiološke mjere, jer je pristup već individualan, grupe su ipak nešto manje nego su zamislili.

Trajanje tečaja jednog stupnja je četiri tjedna, po školska četiri sata, dva puta tjedno što iznosi ukupno 32 sata. Cijena takvog tečaja je 1600 kn.

Prvi poslovi već kreću

Da se rizik otvaranja posla usred pandemije isplatio, dokazuju poslovi na kojima se već radi. Tako je u realizaciji nekoliko projekta, a jedan od njih je i dizajniranje uniformi za pjevački zbor Gimnazije Vladimira Nazora, čija je voditeljica Iva Mustać Klarić. U pripremi je i online verzija edukacije, za što priprema i video materijal.

19. travanj 2024 12:07