StoryEditorOCM
Zadar plus"VICKO ANDRIĆ"

Nagrada za životno djelo dodijeljena je povjesničarki umjetnosti, umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru Lukreciji Pavičić Domijan

Piše SD
23. rujna 2020. - 17:42

U srijedu, 23. rujna objavljena su imena dobitnika Nagrade "Vicko Andrić" za 2019. godinu.

Godišnja Nagrada dodijeljena je konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli: Nataši Nefat za vođenje i dovršetak projekta obnove jednog od najupečatljivijih istarskih kaštela te najznačajnijih mletačkih gradnji tog vremena u Istri, Kaštela Morosini Grimani u Svetvinčentu te Sandri Čelić Višnjić za vođenje i dovršetak projekta obnove jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre – Kaštela Petrapilosa (Kostel) u Buzetu.

Obnova tih kaštela, kaže se u obrazloženju, rezultat je provođenja sustavnog programa obnove srednjovjekovnih i renesansnih kaštela Istarske županije koji od osnutka 2000. godine provodi Konzervatorski odjel u Puli, a koja je realizirana putem projekta KulTERRA financiranim bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je utemeljitelju udruge "Katedra Čakavskog sabora" Milanu Kranjčeviću. Iako je po formalnom obrazovanju diplomirani pravnik, on s velikom ljubavlju i entuzijazmom već više od dva desetljeća intenzivno radi na očuvanju i popularizaciji čakavštine u Lici, ali i očuvanju bogate tradicijske baštine ličkog područja, obrazložio je Odbor Nagrade.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je povjesničarki umjetnosti, umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Zadru Lukreciji Pavičić Domijan zbog njezinog sveobuhvatnog doprinosa razvoju konzervatorske struke i sustava zaštite kulturne baštine te sustavnog pristupa evidentiranju, inventariziranju i vrednovanju kulturne baštine.

Odluku o nagrađenima donio je Odbor Nagrade "Vicko Andrić" donio je na elektroničkoj sjednici 17. rujna. Odbor su činili Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

23. travanj 2024 13:16