StoryEditorOCM
Zadar plusHOTEL TEATRO VERDI

Mateo Dell‘Orco s bratom Ivanom odlučio je prkositi apartmanizaciji izabravši teži i zahtjevniji put: ‘Zadar ne smije postati kulisa za turiste‘

Piše Matea Gugić Magaš
21. travnja 2021. - 10:45
Mateo Dell‘Orco odlučio je prkositi apartmanizaciji te je odabrao teži i zahtjevniji put: ‘Zadar ne smije postati kulisa za turiste‘Mišković/brala

Zadarski Poluotok može se pohvaliti šačicom hotela: Almayer Art & Heritage Hotel, Hotel Bastion, Art hotel Kalelarga, Palazzo Venezia te Boutique hotel Teatro Verdi. Ovaj posljednji ujedno je i najnoviji, otvoren je 2018. godine u prostoru nekadašnjeg doma Tankerske plovidbe, uz ostatak zida Admiralove kuće te u blizini mletačkog Arsenala, središta kulturnog i zabavnog života grada.

Boutique hotel Teatro Verdi dobio je ime kao spomen na slavno zadarsko kazalište koje je davno, za vrijeme Italije, bilo u neposrednoj blizini današnjeg hotela. Ovaj moderan hotel na vrhu Poluotoka prostire se na oko 420 metara četvornih, ima dvanaest soba i četiri zvjezdice te je pravo osvježenje na zadarskoj turističkoj sceni. Njegov vlasnik, 33-godišnji Mateo Dell'Orco, zajedno s bratom Ivanom odlučio je prkositi trendovima sveprisutne apartmanizacije te je odabrao teži i zahtjevniji put – otvaranje hotela u staroj gradskoj jezgri.

– Prije nego smo uopće ušli u ovaj projekt, angažirali smo jednu uglednu konzultantsku tvrtku da vidimo kako ovdje uopće diše tržište te hoće li ovaj prostor zadovoljiti standarde jednog hotela. Bojali smo se da će 12 soba biti malo. No pokazalo se, prema njihovim istraživanjima, da su baš ti mali, boutique hoteli ljudima sve interesantniji, pogotovo na američkom te drugim tržištima odakle dolaze gosti bolje platežne moći – rekao je Dell'Orco, inače pravnik po struci, koji već godinama radi u obiteljskoj tvrtki za distribuciju i preradu svježe i smrznute ribe.

image
Filip Brala
image
Filip Brala

Personalizirana usluga

Nakon analiza tržišta i trendova, slijedila je kategorizacija hotela.

– Iz Ministarstva turizma dostavili su nam sve podatke za registraciju te pravilnik o kategorizaciji hotela. Mi smo po tome krenuli graditi hotel kategorije četiri zvjezdice, čak smo nastojali biti i malo iznad tih standarda. U toj smo fazi zapravo otkrili koliko je komplicirano otvoriti hotel: osim što morate riješiti puno papirologije, morate se brinuti o raznim stvarima, poput točno određene količine i boje rasvjete za što ugodniji boravak, visine prekidača i zidnih svjetiljki, ugradnje posebnih automatiziranih smart room sustava... Također, dotad nismo ni razmišljali o tome da se ne smije pretjerati s detaljima u prostoriji jer svaki taj detalj povećava vrijeme čišćenja koje sobarica mora potrošiti u jednoj sobi – pojašnjava Dell'Orco, dodavši kako je imati hotel zahtjevno jer gostima 24 sata morate biti na raspolaganju.

Od početka pandemije nije smanjivao broj ljudi jer ih, da bi sve funkcioniralo kako treba, mora biti minimalno deset. Za razliku od apartmana, koji ne stvaraju nikakve dodatne troškove ako ne rade.

Osim rješavanja papirologije za novi hotel, Dell'Orcu se čak i nabava nekih stvari pokazala kao problem.

– Željeli smo imati lijepe i kvalitetne personalizirane stvari, poput mramornih držača za sapune i šampone koje sam na kraju sam dizajnirao, baš kao i oznake koje se vješaju na kvake. Sve smo personalizirali jer jednostavno nismo pronašli dovoljno dobru ponudu na našem tržištu, što doznate tek kad krenete u projekt – govori Dell'Orco, dodavši kako je i sama tehnička izvedba cjelokupne rekonstrukcije bila zahtjevna.

image
Mateo DellOrco, vlasnik hotela Teatro Verdi na Poluotoku
Jure Miskovic/Cropix

– Ušli smo u ovaj prostor koji je bio kompletno derutan i morali smo doslovno iznutra sve sravniti. No, svaki je naš potez bio pod povećalom konzervatora s obzirom na to da se nalazimo u staroj gradskoj jezgri, gdje se sve mora prilagoditi pravilima. Morali smo, na primjer, ostaviti prozorske lukove na pročeljima zgrade, što je značilo poseban dizajn, ali i boju stolarije. Kad ovako govorim, ispada da nam je jako dugo trebalo za sve to napraviti, ali mi smo stvarno imali sreće jer su nam baš svi izvođači ispoštovali rokove. Imamo dobre kontakte i s velikim hotelskim kućama, iz kojih su nam dosta pomogli s odabirom dobavljača opreme i namještaja. Počeli smo s rekonstrukcijom u veljači 2018. godine, a otvorili vrata hotela već u kolovozu iste godine – istaknuo je Dell'Orco.

Pitali smo ga kako gleda na sadašnje stanje turističkog smještaja na zadarskom Poluotoku te što bi on mijenjao, odnosno preporučio.

Rizik bukiranja

– Iskreno, mislim da bi bilo najbolje da se baziramo na ovakve boutique hotele, posebno jer infrastruktura grada nije prilagođena velikom broju gostiju. Od masovnog turizma se pod hitno trebamo odmaknuti. Uostalom, ova situacija s virusom taj će trend ubrzati jer će sami gosti tražiti mjesta gdje nema puno ljudi. Treba također dizati kategorije, na minimalno četiri zvjezdice, te se opredijeliti za individualne goste, parove, poslovnjake. Ljude koji će izdvojiti veću svotu novca za dobar smještaj u lijepom gradu. Za pravi primjer ne trebamo ići daleko, Dubrovnik je po tom pitanju napravio odličan posao: cijeli se turizam temelji na vrhunskoj usluzi, koja vuče za sobom kvalitetne goste, kojih, vjerujte, itekako ima – naglasio je Dell'Orco, te istaknuo kako nagli porast broja apartmana posljednjih godina nije ništa čudno za obalne gradove.

image
Hotel teatro Verdi smješten je u samom scrcu grada
Filip Brala


– U Palma de Mallorci, na primjer, koja je zbog prevelikog broja turista morala ograničiti smještajne kapacitete, određene stambene zgrade mogu ili u potpunosti biti za apartmane ili jedino za život građana. Tako bi možda trebalo i kod nas: odrediti neke "apartmanske zgrade" i prestati graditi nove smještaje izvan tih lokacija. Zadar ne smije postati kulisa za turiste – jasan je Dell'Orco.

Kakve su najave za jednu od najneizvjesnijih sezona, pitamo.

– Užasno je teško išta predviđati, zato neću ni ja. Najave nisu najbolje. Mogu samo reći da nama kako rezervacije stignu, tako se i otkažu. Mislim da će turizam ove godine biti "last second", a ne "minute" jer je svakodnevno jako puno neizvjesnosti što se tiče putovanja, kako kod nas, tako i na razini cijele Europske unije. Mnoge odluke o zabrani putovanja ili dodatnoj izolaciji nakon povratka donose se preko noći i gosti jednostavno ne žele ulaziti u rizik bukiranja smještaja nekoliko mjeseci unaprijed, bez obzira na besplatna otkazivanja nekoliko dana prije boravka. Evo i Ryanair iz dana u dan pomiče datume prvih letova... Treba se jednostavno prilagoditi situaciji – zaključio je Dell'Orco.

Sjaj nekadašnjeg Novog kazališta prenijeli smo u naš interijer

Mateo Dell'Orco zamislio je unutrašnje uređenje hotela kao jedan spoj bogate zadarske povijesti i modernog dizajna. Odlučio je svoje goste, preko raznih detalja, upoznati s jednim od najvećih i najljepših kazališta na istočnoj obali Jadrana u 19. stoljeću.

– Teatro Verdi, ili "Novo kazalište", bilo je odraz sjaja, bogatstva te moći tadašnjeg Zadra, a naš je cilj bio barem mali dio te povijesti prenijeti kroz interijer našeg hotela. Po hotelu, hodniku i sobama, objesili smo stare slike života grada iz razdiblja toga poznatog kazališta, stolice u sobama, chesterfield, pravljene su po narudžbi od crvenog baršuna. Željeli smo da budu najsličnije boje i materijala kao stolice koje su bile u Teatro Verdiju. Te podatke sam pronašao u Državnom arhivu u Zadru, gdje sam proveo mnogo vremena "kopajući" i tražeći informacije o tom posebnom kazalištu – otkrio nam je Dell'Orco.

image
Filip Brala
image
Filip Brala
16. travanj 2024 13:54