StoryEditorOCM
Zadar plusTALENTI

Jasmin Agić, učenik OŠ Krune Krstića, poput brata Namika "hara" na prvenstvima znanja, na županijskom natjecanju osvojio čak tri prva mjesta!

Piše Mišel Kalajžić
5. travnja 2021. - 20:05

Svi su sigurno do sada čuli za Namika Agića, talentiranog zadarskog učenika koji je harao natjecanjima iz matematike i nekoliko puta osvajao naslov državnog prvaka. Namik je sada uspješan učenik 2. razreda srednje škole MIOC u Zagrebu, ali ovo je priča o njegovom mlađem bratu Jasminu, koji je krenuo istim stopama. Jasmin je naime ove godine osvojio čak tri prva mjesta na županijskim natjecanjima, a sad se i on sprema za nastup na državnom prvenstvu. Učenik je 8. razreda osnovne škole Kruna Krstića, a u svemu mu pomaže otac Emir Agić koji je bio mentor Namiku.

- Jasmin je osvojio prva mjesta iz fizike, biologije i iz tehničke kulture – amaterske radiogoniometrije (ARG). Moram reći da me ugodno iznenadio. Za postići takav uspjeh mora se poklopiti više stvari, od atmosfere u kući, odnosno klime među najbližima u obiteljskom ozračju, preko volje, gena, rada, a i sreće koje uvijek treba imati u životu. Jer za prvo mjesto se neke stvari trebaju poklopiti. A tko radi i tko se trudi, često ga i sreća obasja – kaže Jasminov otac Emir, nastavnik matematike i fizike. I supruga je nastavnica biologije, tako da je Jasmin imao odlične temelje i potporu za rad i napredovanje.

Jasminov put prema uspjehu bio je specifičan. Prošle je godine bio dobar matematičar, također pod mentorstvom oca Emira. Kod biologije su pitanja na natjecanjima drugačije koncipirana, ima dosta logike i logičkog zaključivanja i u tome je Jasmin zasjao. Kao zadnji na listi upao je prošle godine na županijsko natjecanje iz biologije, poput Ivaniševića na Wimbledon i – osvojio prvo mjesto. Možda mu je bio malo i neugodno reći jer je tata bio mentor iz matematike, ali kad je odlučio odustati od natjecanja u matematici kako bi se posvetio područjima koja mu više leže i to kazao ocu, dobio je odmah podršku.

- Ne da se nisam ljutio, već sam to i preporučio. Vrlo je važno da se djeca ne rasipaju, već da koncentriraju snage u ono gdje imaju najveću mogućnost uspjeha i proboja. Tako sam ja njemu biskupskim riječima dao „odrješenje” od matematike. Rekao sam mu: nemoj se ti ništa brinuti oko matematike, uzmi dva predmeta, fiziku i biologiju. A u tehničkoj kulturi član je amaterskog radiokluba i prijavio se za treći predmet kroz klub – kaže nam Emir koji priznaje kako i nije uvijek jednostavno biti mentor i roditelj „u jednoj funkciji”.

- Malo je osjetljivo jer kao roditelj gubite neke stvari, da bi dobili kao mentor. Ima izazova. Ali na kraju se sve to nekako poravna – ističe Emir.

Jasmina je razveselio uspjeh, a tu su i dodatni bodovi s natjecanja koji će mu dobro doći za upis u željenu srednju školu. Plan je – MIOC u Zadru, evo što o svemu kaže i sam Jasmin:

- Najnapetija mi je bila fizika i za nju sam se najviše spremao. A za tehničku kulturu odlučio sam ići preko CD kluba koji organizira i klupska natjecanja. Prošle godine sam bio prvi na županijskom natjecanju iz biologije pa sam se nadao istom uspjehu i ove godine. Znao sam da iz fizike imam samo jednu priliku, a na državno ide čak 50 prvoplasiranih pa je to trebalo iskoristiti. Dosta sam radio i uspjeh nije izostao. Iz biologije će biti pozvano nešto malo više od deset prvoplasiranih na državno natjecanje, pa vjerojatno neću proći, ali zato prolazim iz fizike i tehničkog. Spremat ću se idućih mjesec i pol dana i vidjet ćemo kako ću proći – kaže nam Jasmin.

Čitavo vrijeme pokušava ipak održati ravnotežu da se „ne pretrenira” u učenju, da mu sve ne postane teret umjesto interesa i zabave. U slobodno se vrijeme bavi raznim granama tehničke kulture, ide na natjecanja iz ARG-a i radio komunikacije. Voli planinariti i tako najviše provodi slobodno vrijeme.

- Još se nisam odlučio za buduće zanimanje, a mislim upisati MIOC s tri dodatna boda s natjecanja. Brat Namik također pohađa MIOC, ali u Zagrebu gdje ima veliku mogućnost napredovanja kroz sustav mentoriranja koji je vrlo dobro razvijen u Zagrebu. Za to je saznao preko svojih prijatelja i to je i razlog što se odlučio za zagrebački MIOC. I on je ove godine pobijedio na županijskom natjecanju iz matematike i odlazi na državno prvenstvo, tako da nas oba očekuje uzbudljivo proljeće – zaključuje Jasmin Agić.

Želimo im obojici puno uspjeha.

23. travanj 2024 16:47