StoryEditorOCM
ViralMOŽETE UŠTEDJETI

Prošao je rok, ali nema veze? Neka hrana traje i dulje od datuma označenog na pakiranju: ne bacajte novac, ponekad pomažu i jednostavni trikovi

Piše J. V.
2. svibnja 2020. - 11:37

Kupujete li odgovorno, sigurno ne ulazite posljednjih tjedana u trgovinu kad god vam to padne na pamet. Uostalom, tko je lud čekati u redu koji izgleda toliko dug, sa svim razmacima koji se moraju poštovati, da bi kupio samo jednu ili dvije stvari?

Koronavirus neće samo promijeniti način na koji kupujemo, nego i način na koji trošimo zalihe akumulirane kod kuće.

Dok smo prije imali tu pogodnost šoping namirnica obavljen početkom tjedna "pojačavati" povremenim odlascima u dućan po dodatne artikle, sve nam je jasnije da bi tu naviku trebali lagano prekrižiti. Samo izlaganje boravku u prostoru s hrpom drugih ljudi na čiju odgovornost možete samo računati, postaje rizično i, u krajnju ruku, nepotrebno.

A na društvenim mrežama brojni su oni koji se žale kako su u tim svojim nastojanjima prorijeđivanja odlazaka po namirnice, uspjeli nagomilati priličnu količinu suvišnoga u hladnjaku. Bacanje hrane rijetko je kad opravdano, a ako niste čitali naš tekst o zamrzavanju hrane, donosimo vam listu namirnica koje se mogu koristiti i nakon što je prošao datum označen na njihovim pakiranjima.

1. Tjestenina

Eksperti za hranu, piše Huffington Post, ujedinjeni su u stajalištu da datum označen od strane proizvođača često ne ukazuje na striktno bacanje, već označava onaj unutar kojega hrana ima najbolji okus te je stoga i najpogodnija za korištenje.

Neka hrana, naime, ne "propada" tako lako. Kada vidite "najbolje koristiti do" to ne znači da je s datumom otisnutim na pakiranju prošla svaka prilika da tu namirnicu konzumirate.

Ujedinjeni su i u stajalištu kako vam se ništa loše ne bi smjelo dogoditi ako skuhate tjesteninu kojoj je istekao rok. Više se radi o datumu do kojeg proizvođač stoji iza svoga proizvoda, što se tiče savršene teksture ili okusa.

2. Hrana iz limenki

Kao i tjestenina, hrana spremljena u limenke prolazi striktne procese priprave i pakiranja kako bi što dulje trajala na policama. Stoga, ukoliko limenka nije oštećena tako da je u nju prodro zrak, te namirnice imaju i dulji rok trajanja od onoga što piše.

3. Suhi proizvodi za pečenje

Proizvodi poput brašna i šećera također se mogu koristiti i nakon što je označeni datum prošao. Brzi pregled proizvoda otkrit će vam je li siguran za korištenje - prođite brašno kroz sito ili ga naprosto rukama protresite prije upotrebe.

Baš poput tjestenine, zobi i drugih vrsta žitarica, suhi pekarski proizvodi imaju malo vlage ili je nemaju uopće, pa su i manje podložni razvoju bakterija. Pazite na fizičke znakove da s namirnicom nešto nije u redu - pojavu insekata ili čudan miris.

Prašak za pecivo i soda bikarbona izgubit će na svome djelovanju nakon što im je istekao rok.

4. Jaja

Uglavnom vlada pretpostavka kako mliječne proizvode i jaja nije dobro koristiti nakon što je istekao rok, budući da su svakako sklonija kvarljivosti od suhih proizvoda koje čuvamo u kuhinjskim ormarićima. No to nije nužno tako, tvrde stručnjaci.

Jaja se zapravo vrlo sporo kvare. A čak i ako je prošao rok označen na kartonu, ne bacajte ih prije nego napravite ovaj trik o kojemu smo već pisali.

Napunite zdjelu ili čašu hladnom vodom i pažljivo spustite jaje u nju. Ako potone do dna i "legne" na stranu, znači da je svježe i da se može skuhati. Ako potone, ali stoji uspravno, riječ je o malo starijem jaju, ali još uvijek ga se može jesti. Samo ako pluta na površini, znači da je spremno za bacanje.

5. Mlijeko

Vjerovali ili ne, ako mlijeko čuvate na dovoljno niskim temperaturama, 5 stupnjeva Celzijevih i niže, ono može potrajati i nekoliko tjedana dulje od datuma isteka roka, baš kao i jaja.

No u ovom se slučaju ipak preporučuje kad god je to moguće ispoštovati rok. Mnogi faktori igraju ulogu u trajnosti mlijeka, ne samo način na koji ga vi čuvate kod kuće, već i kako je bilo skladišteno te kojom je metodom i u kojem obliku do vas završilo. Izloženost svjetlu i toplini, udio masti...

6. Mljevena govedina

Ukoliko je zamrznuta, može trajati i do godine dana. Svježe meso ima rok od 14 dana, no on se više odnosi na period u kojemu ga možete zamrznuti. Ponovno, pratite izgled mesa i ako primijetite nešto sumnjivo, bolje da se suzdržite od pripreme. No ako je i prošlo par dana od "roka", s mljevenom govedinom nemate problema.

18. travanj 2024 06:42