StoryEditorOCM
TribinaOKRUGLI STOL

Vlasnici uspješnih OPG-ova, bivši učenici Poljoprivredne škole "Stanko Ožanić", svojim pričama motiviraju mlađe naraštaje

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2020. - 17:25

U Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar održao se okrugli stol na temu "Znanjem do plodova". Sudionici okruglog stola bili su bivši učenici škole koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova: Josip Bobanović, vlasnik OPG-a Bobanović iz Polače i otac učenika Danijela; Frane Drlić iz OPG-a Radašinovci; pčelar i profesor Petar Matak iz Krneze; fitofarmaceut Božidar Kresoja iz Raštana Gornjih; Toma Jurjević iz Tinja i voćar Matija Kovačić iz Slavonije (Bokšić). 

Prezentaciji i raspravi prisustvovali su i ravnateljica Jelena Gulan, pročelnik za poljoprivredu i ribarstvo Daniel Segarić, Senad Sahilović iz AGRRA-e i rukovoditeljica Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu - Odsjeka Zadarske županije Gordana Dragun.

Poljoprivrednici su sadašnjim učenicima ispričali kratke, ali poučne priče o tome što proizvode i kako im izgleda jedan radni dan. 

- Moja se obitelj intenzivno bavi poljoprivredom od 1950. godine, godišnje proizvedemo oko 300 tona raznovrsnog povrća i voća, a ujedno smo vlasnici maslinika i vinograda. Prodajemo isključivo na veleprodaji, kao i sa većim trgovačkim centrima. U sezoni zapošljavamo osam radnika, a radi se od jutra do mraka, kratak je bio Josip Bobanović.

Petar Matak, danas profesor u školi, bavi se pčelarstvom:

- U školi sam dosta vidio povezanost između biljne proizvodnje i pčelarstva i tu važnost pčela za biljnu proizvodnju, a zatim sam na faksu nastavio tim stopama i diplomirao na pčelama. Iza toga sam krenuo u taj posao, naglasio je.

Matija Kovačić održao je dužu prezentaciju u kojem je učenici pričao o svojim nasadima krušaka. Kovačić je ispričao kako je posadio pet hektara nasada krušaka, od čega četiri hektara konzumnih krušaka i jedan hektar ljetnog sortimenta. Uzgaja sljedeće sorte: Lipanjska ljepotica, Rana Moretinijeva, Santa Maria, Viljamovka Abbe Fetel i Packhams Triumph.

- U svom ćete se radu suočiti s milijun problema, ali sreća kada ubirete plodove svoga rada je nenadmašiva, istaknuo je Kovačić, naglašavajući kako u budućnosti planira proizvodnju čipsa i rakije, ali i pružanje usluge savjetovanja za mlađe naraštaje i (još) neiskusne poljoprivrednike.

16. travanj 2024 04:37