StoryEditorOCM
TribinaOČEKIVANJA

Što nas čeka kad sve završi? Evo što nakon korone očekuju Slovenci, što Srbi, što Hrvati...

Piše PSD.
9. svibnja 2020. - 19:57

Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana proveo je istraživanje na preko 1500 ljudi u tri zemlje kako bi se ustanovilo što u budućnosti nakon epidemije koronavirusa očekuju građani Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Rezultati su, prema pisanju 24ur.com, otkrili značajne razlike u očekivanjima između zemalja, kao i između predviđenih promjena na lokalnoj i globalnoj razini općenito.

Nakon završetka epidemije, Slovenci tako očekuje porast internetske trgovine (55 posto njih, veće važnosti javnog zdravlja (50%) i fokusiranosti zemlje na samodostatnost (48%). Više od trećine njih misli da je veća vjerojatnost da će se više pozornosti posvetiti skrbi o ranjivim skupinama (36%) i da će poslodavci potaknuti veći angažman na webu (35%). Nasuprot tome, stanovništvo Slovenije u manjoj mjeri očekuje smanjenje međunarodne trgovine i ne očekuje prelazak na alternativne metode industrijske proizvodnje (obje po 26%).

U Deželi ispitanici misle da su promjene na globalnoj izglednije nego ne lokalnoj razini. Najveći jaz je u vjerojatnosti stvaranja novih zanimanja (lokalno 34% vjerojatno + vrlo vjerojatno, globalno 49%), prijelazu na alternativne metode proizvodnje (lokalno 26%, globalno 34%) i rastu mrežne trgovine (lokalno 55%, globalno 66 %).

Za razliku od stanovništva Slovenije, ispitanici u Srbiji manje vjerovatnim prognoziraju porast internetske trgovine (42%), a u manjoj mjeri obje zemlje se slažu da će javno zdravstvo dobiti na značaju, da će se zemlje usredotočiti na samodostatnost, obratiti više pažnje na ranjive skupine i da će poslodavci promicati rad na webu.

- Vidimo posebno veliku razliku između predviđanja vjerojatnosti promjene između stanovništva Slovenije i stanovništva Hrvatske i Srbije u tvrdnjama da će se njihove zemlje usredotočiti na samodostatnost (Hrvatska - 22%, a Srbija - 23% u odnosu na Sloveniju), udaljenosti (Hrvatska i Srbija - 11%) i vjerojatnosti prelaska na internetsko obrazovanje (Hrvatska - 15% i Srbija – 11%) - prenose 24ur.com.

16. travanj 2024 08:00