StoryEditorOCM
TribinaGRAĐANSKI FORUM

Postoji jedna zanimljiva, ali nažalost zaboravljena obljetnica, 1848. bili su slavni dani obrovačke povijesti

Piše Igor Jurjević
6. travnja 2020. - 21:26

Unatoč kriznoj situaciji izazvanoj Corona virusom, Građanska inicijativa Forum Obrovac s ponosom se prisjetila slavnih obrovačkih dana od prije točno 172 godine.

Te davne 1848. godine kada je austrijski car i hrvatsko-ugarski kralj Ferdinand I dao Austriji ustav, Dalmacija je bila potpuno nepripravna u nacionalnom smislu. Gradske općine, ali i one manje, bile su u rukama talijanskim duhom zadojene inteligencije i građanstva. Jedini je Obrovac osjetio trenutak i zauzeo jasan i energičan stav o potrebi: - ujedinjenja Dalmacije sa svojom braćom u Hrvatskoj i Slavoniji, te - uvođenja materinjeg (Dalmatinskog, slavenskog) jezika u javnim i privatnim poslovima.

Tako, 7. travnja 1848. godine općina Obrovac šalje pismo Splitu i ostalim dalmatinskim općinama s navedenim prijedlozima. Pismo su potpisali Obrovčani: načelnik Tremoli, Simonelli, Ćirjak, Radulović, Simić, Milanović i Bolis. Odgovor Splita kao i većine ostalih dalmatinskih općina bio je negativan.

''Uzevši u obzir naše sadašnje prilike – kažu Splićani, između ostalog - kad bi se htjeli sjediniti s Hrvatskom i Slavonijom i prihvatiti u upotrebu slavenski jezik, mi bi se morali prepustiti administraciji koju bi sačinjavali Hrvati i Slavonci i koja bi vladala nama najmanje sljedećih 50 godina i bila prava hrvatska invazija..''.

Ne odustaju Obrovčani, već 21. travnja iste godine pišu banu Jelačiću. U pismu, Obrovčani čestitaju generalu Jelačiću imenovanje za bana i raduju se ''skorom ujedinjenju sa svojom braćom na slavu, sreću i diku Trojedne Kraljevine''.

''Slavnoj obćini obrovačkoj'' Ban piše 2. svibnja 1848. godine, te se nada skorom ujedinjenju i viđenju s Obrovčanima. Originale ovih pisama, u arhivima starih Obrovčana, pronašli su vrijedni članovi Matice Obrovčana iz Zagreba. Uskoro će, Građanska inicijativa FORUM Obrovac, ova pisma i mnoge druge dokumente, te ilustracije iz slavne obrovačke povijesti moći prezentirati Obrovčanima i zainteresiranoj široj javnosti.

Žao nam je da danas u Obrovcu nema spomena na slavne dane svoje povijesti, pa niti na ove iz 1848. godine kada smo prvi u Dalmaciji pokazali svoju nacionalnu svijest!  - stoji u dopisu kojega potpisuje Igor Jurjević.

23. travanj 2024 14:30