StoryEditorOCM
TribinaPITI ILI SE UMITI?

Može li rakija pomoći u dezinfekciji ruku i površina? Stručnjaci upozoravaju na ‘domaće pripravke‘, u strahu od virusa ljudi stradavaju od trovanja

Piše J. V./PSD
9. ožujka 2020. - 21:11

Bolovi u želucu, zubobolja, otekline, grlobolja... Koliko puta ste se našli u situaciji da ste boljku, bilo koju od spomenutih vrsta, pokušali liječiti narodnim lijekom koji se nalazi vjerojatno u svakome kućanstvu u državi, pa i šire?

Pričamo o rakiji, no ovaj put ne u kontekstu pomagača. Kad je u pitanju mnogo ozbiljnija tema od puke mučnine, obrana od zaraze, stručnjaci su prilično strogi i neumoljivi - nema "narodnih lijekova", nema dezinfekcijskih sredstava smiksanih kod kuće ni čašice koja bi mogla pomoći. 

Upute su prilično jednostavne. Obraniti se od zaraze možete tek pravilnim higijenskim navikama, a dvije su u ovim trenucima svjetske panike (opravdane u nekim predijelima, još uvijek neopravdane u drugima), ključne: pravilno pranje ruku i apsolutno izbjegavanje dodirivanja lica rukama, budući se virus može zadržati i na površinama koje dodirujete i tek potom prenosite do sluznice oka, nosa ili usta.

No ljudi, nažalost, kompliciraju. Uzdaju se u "prirodne pomagače", miješaju "domaća sredstva za dezinfekciju" te konzumiraju narodne lijekove za koje vjeruju da će im pomoći. Na društvenim mrežama raširila se tako i ideja kako kao sredstvo dezinfekcije za ruke može poslužiti i - votka. Naime, korisnici su pogrešno iščitali da i sami alkohol može pomoći, budući da popularni dezinfekt sadrži votku u određenom postotku.

Dezinformacija se tako  proširila mrežama, no uskoro su se oglasili iz Centra za dijagnozu i prevenciju bolesti - kažu kako spomenuto sredstvo koje sadrži i votku ima tek 40% alkohola u svom sastavu, što nikako nije dovoljno za dezinficirati ruke ili površine.

Upozoravaju i na sve "domaće pripravke" kojima je sastav alkohol. Ukoliko postotak alkohola nije viši od 60%, prema nekim izvorima i 70%, sredstvo jednostavno neće biti dovoljno djelotvorno.

Domaća rakija sadrži uglavnom između 50 i 60% alkohola.

Stručnjaci za Health upozoravaju da se stoga u svakom trenutku uzdate u sapun i toplu vodu, a isto vrijedi i kod čišćenja površina. Za dezinfecijskim sredstvom u gelu i spreju (koji ne ubijaju sve vrste mikroba) posegnite tek ako nemate druge opcije, a pripazite i da vaš proizvod ima što veći postotak alkohola.

Ni u kojemu slučaju ne pokušavajte na potencijalni virus djelovati "iznutra". U Iranu je, primjerice, od trovanja alkoholom u zadnjih tjedan dana stradalo 27 ljudi. Preminuli su vjerovali potpuno pogrešnoj ideji kako alkohol može "izliječiti" zarazu koronavirusom, piše The New Arab.

Pripazite stoga da informacije dolaze iz provjerenih izvora i - perite ruke.

24. travanj 2024 00:31