StoryEditorOCM
SportZAVRŠNICA KATOLIČKE MALONOGOMETNE LIGE U ODRŽANA U MOSTARU

Župa svetog Josipa s Plovanije druga u završnici!

Piše Ivica Gjergja
31. svibnja 2017. - 14:48
Sveti Josip Plovanija.JPG

Mostar je bio domaćin velike završnice Katoličke malonogometne lige, a tu je župa Svetog Josipa s Plovanije zauzela visoko drugo mjesto. Na natjecanju je sudjelovalo 16 najboljih župa s područja Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Zadarsku nadbiskupiju predstavljala je župa svetog Josipa – Plovanija, koja je bila smještena u grupu A, zajedno s Vrhbosanskom nadbiskupijom, Porečkom i Pulskom biskupijom te Đakovačko-osječkom nadbiskupijom.

Utakmice po skupinama igrale su se u Širokom Brijegu, Mostaru, Čitluku i Čapljini, a župa svetog Josipa, svoje je utakmice igrala u Širokom Brijegu. Sveti Josip s Plovanije bio je suveren u skupini, pa su tako
u prvom kolu susreli s Vrhbosanskom nadbiskupijom te su slavili rezultatom 5:1. U toj utakmici, posebno se istaknuo Lovre Kresović, četverostruki strijelac. Pak u 2. kolu bili su bolji od Porečke i Pulske biskupije. Pobijedili su rezultatom 8:0. Istaknuo se Kristijan Kokić, trostruki strijelac. Njihovu moć osjetila je i Đakovačko-osječka nadbiskupija u zadnjem kolu skupine, kada su ih pobijedili rezultatom 7:1. Posebno je u toj utakmici bio razigran Dino Škibola, strijelac dvaju pogodaka.

Težak ispit u četvrtfinalu!
U četvrtfinalu natjecanja, čekao ih je predstavnik Vrhbosanske biskupije, župa iz Aladinića. Pred kraj prvog poluvremena, u jednoj brzoj kontri, svetog Josipa je u vodstvo od 1:0 doveo Katalinić. Protivnik se u igru vratio u 19. minuti, pogotkom Markića. U solo akciji koju je izveo u 22. minuti, Kresović Zadranima donosi vodstvo od 2:1. Taj rezultat pokazao se kao i konačan te je župa svetog Josipa sasvim zasluženo ušla u polufinale. Do ovoga uspjeha ne bi bilo moguće doći bez navijača, koji ih prate cijele sezone.

U polufinalu turnira, svetog Josipa čekala je Bjelovarsko-križevačka biskupija. Od samog početka utakmice, voda je išla na zadarski mlin, pa je i konačan rezultat od 4:0 u njihovu korist, jasan pokazatelj stanja u igri tijekom cijele utakmice. Za plasman u veliko finale, dvaput je zabio Škibola, dok su se po jednom u strijelce upisali Kokić i Kresović.

Finale


SVETI JOSIP PLOVANIJA- SVETI ILIJA STOLAC 2:2 (u produžecima 2:3) Mostar - dvorana pod Bijelim Brijegom. Gledatelja: 600. Suci: Cikojević i Grgatović (Split). Delegat: Galić (Solin). Sveti Josip: Šušić, Ćurčija, Juričić, Katalinić 2, Kresović, Skukan, Škibola, Kapitanović, Fatović, Dunić, Kokić. Voditelj: Željko Skukan. Sveti Ilija: Katić, Bošković 2, Raguž, Katičić, Subašić, Perić, Šutalo 1, Marić, Previšić. Voditelj: A. Raguž. U finalu turnira čekao ih je drugi predstavnik Mostarske biskupije, župa svetog Ilije iz Stolca. Zadrani su imali otvaranje kao iz snova. Najprije je Katalinić u jednoj brzoj kontri sredinom prvog dijela zabio za vodstvo od 1:0. Isti igrač stupa na scenu pred kraj prvog poluvremena.

U lijepo izrađenoj akciji, sam izlazi pred protivničkog vratara i lob udarcem povisuje rezultat na 2:0. Župa svetog Ilije u svojim redovima je imala tri prvoligaška igrača, od kojih su dvojica bili bosanskohercegovački reprezentativci i aktualni klupski prvaci Bosne i Hercegovine. U zadnjoj minuti prvog dijela, Juričić na centru znalački iznuđuje prekršaj, što je dalo priliku Kresoviću da iz akumuliranog udarca s 10 metara donese svetom Josipu nedostižnu prednost od 3:0. Lovre je odlično pucao, međutim, protivnički vratar bravuroznom reakcijom brani njegov udarac i čuva nadu svojoj momčadi u preokret.

U drugom dijelu, gledatelji su mogli vidjeti sasvim drugu sliku, sada su Zadrani bili u podređenom položaju. Osim na parketu, vodio se veliki rat i na tribinama prepune mostarske dvorane pod Bijelim Brijegom. Veliki broj navijača s obje strane, bodrio je svoje dečke u nastojanju da se domognu pobjedničkog pehara. Početkom drugog dijela, jednu grešku u zadarskoj obrani koristi njihov najbolji igrač Bošković te smanjuje rezultat na 2:1. Isti igrač nedugo nakon toga zabija za izjednačenje iz slobodnog udarca, na veliku radost svojih navijača. Rezultatom 2:2, završio je regularni dio utakmice te su se igrali produžeci. Sredinom prvog produžetka, župa svetog Ilije došla je do potpunog preokreta te je zabila za vodstvo od 3:2.

Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao, iako je župa svetog Josipa zadnje dvije minute pokušala igrati s vratarom igračem, ali takva igra nije urodila plodom te su se Zadrani na kraju morali zadovoljiti drugim mjestom, što je veliki uspjeh, obzirom da su na turniru nastupila mnoga poznata imena hrvatskog i bosanskohercegovačkog futsala.

 

Najbolji na Završnici KMNL u Mostaru!

Prva je župa Svetog Ilije Stolac. Druga Svetog Josipa Plovanija, a u susretu za treće mjesto, Vrhbosanska nadbiskupija je u produžetku došla do pobjede nad Bjelovarsko-križevačkom biskupijom. Nakon finalne utakmice, uručene su i nagrade najboljim momčadima i pojedincima. Tako je za najboljeg igrača i strijelca turnira proglašen Josip Bošković iz župe svetog Ilije iz Stolca, dok je nagradu za najboljeg vratara turnira odnio Vice Šušić, iz redova svetog Josipa. Zadarska sudačka dvojka, Marinko i Petar Paleka, također je sudjelovala na turniru, te su vrlo dobro sudili utakmice po skupinama, te utakmicu za treće mjesto. Sljedeće godine, Đakovo je domaćin velike završnice.

Voditelj Željko Skukan teško podnio poraz!

- Zaista predivna tri dana proveli smo u Mostaru. Nažalost, kući se vraćamo s osvojenim drugim mjestom. Moram reći nažalost, jer imali smo sve u svojim nogama za uzeti pobjednički pokal. Bez obzira na to, moramo biti zadovoljni prikazanom igrom i uspjehom kojeg smo ostvarili. Kući smo se vratili puni dojmova i lijepih uspomena, od same organizacije turnira, pa do srdačnih domaćina koji su nas lijepo primili. Od prvog do zadnjeg dana turnira, bili smo klapa na terenu i van njega. Meni kao jednom od najstarijih igrača u momčadi, bila je čast sudjelovati na jednom ovakvom događaju i ponosno predstavljati grad Zadar i Zadarsku nadbiskupiju. Htio bih se još jednom zahvaliti i navijačima koji su našim uspjehom iz sata u sat pristizali u sve većem broju u Mostar. Sljedeće godine, Đakovo je domaćin završnice, tako da se nadam da ćemo uspjeti u naumu otići do samog kraja. - rekao nam je Alen Juričić.

- Imati ovakve igrače i dečke u momčadi, za svaku je pohvalu. Želim im čestitati na ovom velikom uspjehu. U finalu je nedostajala mala doza sreće da odemo do kraja. Međutim, ne želimo odustati, već ćemo se za sljedeću sezonu pripremiti još bolje, kazao je Željko Skukan, voditelj momčadi svetog Josipa.

Okupljanje u Studencima!
Sve momčadi okupile su se u Svetištu Presvetoga Srca Isusova u Studencima, gdje se prije misnog slavlja molila krunica. Misno slavlje predvodio je don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije. Dodjela priznanja najboljim momčadima i pojedincima, održana je u Mostaru, u župi svetog Ivana Apostola i Evanđelista.


 

19. travanj 2024 21:04