StoryEditorOCM
SportKRŠEVAN SANTINI:

Uprava HNK Zadar nije čekala odluku Gradskog vijeća nego je krenula u smjeru osiguravanja sredstva kako bi omogućili rad bez potresa!

Piše I.Gjergja
19. listopada 2021. - 16:18

Nakon gostovanja Hajduka u prijateljsko - humanitarnoj utakmici sa Zadrom na Stanovima malo se odahnulo, o svemu razmislilo, analiziralo. Pored te utakmice promoviran je projekt „Zadarska dica“, te pomoć „Cukriću“ i djeci sa down sindromom. Sreli smo Krševana Santinia, člana uprava HNK Zadra, koji koristi svaki svoj slobodan trenutak kako bi došao u Zadar, u klub, pa smo iskoristili priliku i upitali ga nekoliko pitanja.

Kakvi su dojmovi nakon humanitarne akcije prije prijateljske utakmice Zadra i Hajduka?

- Oduševljeni smo pozitivnim reakcijom na kampanju projekta “Zadarska dica” koja se odvijala na igralištu Stanovi, na ulicama i trgovima našeg grada. Drago nam je što je podršku dao Hajduk iz Splita koji ima jako puno navijača u Zadarskoj županiji. Ali prije svega se želimo zahvaliti našim navijačima, roditeljima, djeci, koji su prepoznali našu želju da pomognemo sugrađanima kojima svaka pažnja znači puno više od materijanog. Naš projekt ide dalje. Udrugama za down sindrom i Cukrići se i dalje stavljamo na raspolaganje i vrata stadiona na Stanovima su im uvijek otvorena, reče na prvu Krševan, jedan od autora projekta “Zadarska dica”.

Prvoj momčadi ne ide baš najbolje, kakva su očekivanja?

- Znali smo da nas čeka ovakav scenarij, nakon kasnih kvalifikacija su nas dočekale kratke pripreme i prijelazni rok u kojem smo se oslonili na postojeći kadar uz nekoliko prinova. Puno je opstrukcija oko kluba koje nimalo ne olakšavaju izgradnju održivog sustava koji nam je temelj za dalje. Klub je trenutno u fazi stabilizacije na svima razinama. Treneru Terkešu nije bilo lako i doslovno se kroz polu sezonu slažemo i uigravamo u ligaškom natjecanju koji se smatra jednim od najzahtjevnijih zbog velikog broja kvalitetnih i izjednačenih momčadi. Nakon provedene analize možemo konstatirati da smo ostali kratki za nekoliko bodova u utakmicama koje su se mogle okrenuti i u našu korist, s tim da smo samo u utakmici u Mravincima igrali na trenutke podređenu ulogu. Sigurno da nismo zadovoljni trenutnom situacijom. Smjer smo zacrtali, ispred nas je još sedam utakmica nakon kojih ćemo imati jasniju sliku na koga možemo računati u budućnosti, kaže nam Krševan Santini.

Škola nogometa je u uzlaznoj putanji – rastu li ambicije?

- Voditelj škole Krešimir Gojun je u kratkom vremenu složio sustav koji nam omogućuje da s optimizmom gledamo u budućnost. Provedeno je kadrovsko slaganje, selekcijski i doselekcijski procesi su podigli kvalitetu rada i kompetitivnost. Pioniri i kadeti imaju prigodu izboriti kvalifikacije za glavni cilj – ulazak u 1. HNL, i juniori su u usponu za razliku od ranijih godina. Primarni cilj nam je razvoj, rezultat je važan zato što želimo za navedene kategorije najjači podražaj, a on je nužan za razvojne komponente. U nižim kategorijama smo isključivo fokusirani na razvoj mladih igrača kako bi na maksimumu dočekali natjecanja na najvišoj razini – iz iskustva govori Krševan “Zadarsko dite” koji je rano napustio Zadar upravo zbog činjenice da je nedostajala razvojna stepenica za mlade igrače.

Koliko vidimo HNK Zadar nije na dnevnom redu za rebalans!?

- Upravo tako, nije lako ali u stalnom smo rastu u svim sektorima pa tako i u pronalaženju partnera koji su prepoznali razvojni put u kojim se kreće HNK Zadar. Uprava kluba nije čekala odluku Gradskog vijeća nego je krenula u smjeru osiguravanja sredstva kako bi omogućili rad bez potresa. Na prvom mjestu su nam djeca i zaposlenici, te igrači i treneri. Na ovaj način nismo odustali od grada Zadra, dapače, i dalje smo uvjereni da grad u HNK Zadar može imati isključivo dobitak, poglavito ulaganjem u Školu nogometa, jer se radi o ključnom segmentu kluba od kojega ovisi budućnost nogometa u Zadru kada govorimo o kvaliteti. Svima koji konstruktivno prate razvoj kluba je jasno vidljiv napredak, u fazi smo izgradnje sustava od temelja, za gornji dio piramide će trebati strpljenja kojega zazivamo više od novca. HNK Zadar će svoje egzistiranje i razvoj graditi isključivo u interesu građana, transparentno i odgovorno, podvlači za kraj Santini.

23. travanj 2024 09:47