StoryEditorOCM
Sport"DIV IZ RTINE"

Težak nokaut po svemu je sudeći okončao razdoblje vladavine Stipe Miočića: ‘Sam je dopustio da dođe do ovoga jer nije radio zapravo... ništa‘

Piše Dean Bauer/SN
29. ožujka 2021. - 10:02

U nedjeljno je jutro po našem vremenu u Las Vegasu okončana jedna epoha UFC-a. Barem kada je riječ o teškoj kategoriji. Hoćemo li ju zvati Stipina era ili Miočićeva epoha, manje je bitno. Težak nokaut u 2. rundi borbe protiv četiri godine mlađeg, ali vidno snažnijeg kamerunskog Francuza Francisa Ngannoua, po svemu je sudeći okončao razdoblje vladavine američkog borca hrvatskog podrijetla. Čovjeka koji je već ispisao povijest teške UFC kategorije u mnogim elementima - pišu Sportske novosti.

Od podatka da nitko nije čak triput uzastopno branio i obranio naslov, pa do dojmljive činjenice kako je pet godina, od 2016. Stipe Miočić vladao ovom kategorijom. Od brazilske Curitibe u svibnju 2016. kada je prvi put osvojio naslov pa do nedjelje, Stipe je imao 8 borbi. Svih 8 su bile za naslov, za pojas. Bilo da se radi o “lovu” za naslov svjetskog prvaka ili obranu od ranije stečenog. Toliko dugo vladati, biti u vrhu u društvu najjačih frajera teškaške kategorije u mješovitoj borbi ili suvremenog obliku gladijatorstva... Za to valja imati puno znanja, vještine, umijeća, hrabrosti. Chapeau, rekli bi Francuzi!

Dana White ga voli

Dakako, sam Stipe Miočić još nije rekao, niti dao naslutiti da bi ovo mogao biti kraj, makar sva logika ipak upućuje na to. Dugo je bio na vrhu, osvojio je sve, podigao granicu uspješnosti za sve UFC teškaše na višu razinu, a istodobno ipak ima 38 na plećima, ima obitelj... I da, dolaze sve veći, jači, brži, te najbitnije, sve mlađi frajeri. Ništa nije vječno i nije to nikakva sada novost i tragedija. Prvi čovjek UFC-a Dana White je dao ponešto naslutiti po tom pitanju rekavši nakon borbe u Las Vegasu.

- Sa Stipom imam jedan čudan odnos, ali ja ga volim. On je ljudina kakvu možete samo poželjeti. Zadržao je svoj posao u vatrogasnoj postrojbi. Vole ga u njegovom gradu. On će otići kao najveći teškaš u povijesti UFC-a, zapravo najveći u povijesti ovog sporta. Ne znam što slijedi Stipi. Najbolje za njega je da ode kući i odmori se sa svojom obitelji. Nakon toga ćemo razgovarati. Nemam o Stipi reći bilo što osim iskazati mu maksimalno poštovanje, prema njemu osobno, kao i prema svemu što je napravio za našu kompaniju.

Pokrajac pod dojmom

U ovim riječima Dana Whitea ima puno aorista (prošlo svršeno vrijeme), pa nam se nekako čini da to jest kraj. Prilika za uzvrat? Pa, možda ju borac takve veličine kakav je Stipe i zaslužuje, odnosno da mu se pruži, malo bi tko rekao nešto protiv, međutim... Stipi je već dana jedna takva prilika (kada je izgubio bio pojas od Cormiera 2018.), tako da je malo vjerojatno ponavljanje.

Drugo, “novi je gazda u gradu”. Tako nam se čini i UFC-ov stav prema Nganoou, opravdano divljenje njegovoj snazi i stilu. “Kralj je mrtav, živio kralj” - tako se i na mnogim dvorovima veli u trenutku detronizacije jednog, ustoličenja drugog monarha. I život ide dalje.

- Još smo malo možda pod dojmom onog što se dogodilo u nedjelju ujutro, ali čista i sasvim zaslužena pobjeda Ngannoua - u startu će naš bivši UFC borac, Zagrepčanin Igor Pokrajac.

- Stipe je sam dopustio da dođe do ovoga jer nije radio zapravo... ništa. Bio sam uvjeren kada je “skinuo” kilograme, da je to učinio zato da bude brži, ulazi i izlazi, kombinira s rušenjem, ali od toga kao da je odustao. Odustao od hrvanja. Stao je zapravo kao glineni golub, a znao sam kada ga Ngannou pogodi sa samo jednim čistim udarcem, to će biti kraj.

Francis Ngannou je učinio upravo ono što su mnogi MMA stručnjaci i predviđali, a to je da on najviše ima šanse za pobjedu ako borbu završi u prve dvije runde. No, pokazao je i još nešto. Puno taktičke stege, mirnoće.

- Na ovakav način kako se Stipe sada borio, mislim da bi Ngannou bio opasan i u 5. rundi. Nije bilo nikakvog Stipinog pritiska, a Ngannou je sam dobro rekao prije i nakon ove borbe, kada je i što najviše naučio. Baš u onom porazu od Miočića 2018. Sada je bio smiren, opušten, nije srljao. To je njegov najveći napredak, a on uvijek ima čime nanijeti štetu - drži Pokrajac, te se na kraju dotaknuo u konačnici budućnosti. Koliko Ngannoua, toliko i Miočića.

Ngannou sad čeka Jonesa

- Mislim da je UFC sada konačno došao do mogućnosti ostvarenja što dugo najavljuju, borbe u Francuskoj. Sada imaju s kim. Druga im je prilika u Africi gdje UFC sada ima tri prvaka. Sve im to omogućuje Ngannou. To bi mogao biti neki novi “Rumble in the jungle”, ali puno većih razmjera. Da ne govorimo da bi neki budući mogući meč Ngannou - Jones mogao postaviti rekord plati-pa-gledaj pretplatnika.

Drugim riječima, divovski slapovi dolara su na rubu prelijevanja iznova u UFC-ovu blagajnu. Nešto što im Stipe Miočić više ne bi donio.

- Što se Stipe tiče, da ode danas, on je najveći teškaš u povijesti UFC-a. Nema se kome što dokazivati. Ima svoj posao u kojem uživa, svoj klub, obitelj. Moguće je jasno da se nakon odmora i promišljanja Stipe ipak odluči za još koju borbu, ali sad hoće li se opet odlučiti za takve tenzije. Treba njemu dati prostora da on to sam odluči - zaključio je Igor Pokrajac.

Slučajno, simbolički ili kako već, ali zanimljiv je i jedan podatak iz Hrvatske. U petak navečer, na jednoj domaćoj TV postaji emitiran je akcijski film u kojoj epizodnu ulogu tumači Stipe Miočić. Uloga je stvarno bila kratka. Bruce Willis ga je bacio s krova zgrade. Tako je to zamišljeno u Holywoodu. Tridesetak sati kasnije u Nevadi je Stipe bačen na pod oktogona.

Posljednjih 8 borbi Stipe Miočića

Posljednjih 8 borbi vatrogasca iz Clevelanda su sve odreda bili okršaji za naslov svjetskog prvaka, što je poprilično dojmljiv podatak koji samo svjedoči da je zadnjih 5 godina Stipe Miočić živio na planetarnom vrhu teške kategorije UFC-a. Kojoj pripada i danas, porazu unatoč, te neovisno njegovoj daljnjoj budućnosti.

- 14. svibnja 2016. (Curitiba, Brazil): Stipe Miočić - Fabricio Werdum (Brazil); pobjeda nokautom, osvojio naslov prvaka

- 10. rujna 2016. (Cleveland, SAD): Stipe Miočić - Alistair Overeem (Nizozemska); pobjeda nokautom, prva obrana naslova

- 13. svibnja 2017. (Dallas, SAD): Stipe Miočić - Junior dos Santos (Brazil); pobjeda tehničkim nokautom, druga obrana naslova

- 20. siječnja 2018. (Boston, SAD): Stipe Miočić - Francis Ngannou (Kamerun/Francuska); pobjeda jednoglasnom odlukom, treća obrana naslova

- 7. srpnja 2018. (Las Vegas, SAD): Stipe Miočić - Daniel Cormier (SAD); poraz nokautom

- 17. kolovoza 2019. (Anaheim, SAD): Stipe Miočić - Daniel Cormier (SAD); pobjeda tehničkim nokautom, osvojio naslov prvaka

- 15. kolovoza 2020. (Las Vegas, SAD): Stipe Miočić - Daniel Cormier (SAD); pobjeda jednoglasnom odlukom, ukupno četvrta obrana naslova

- 27. ožujka 2021. (Las Vegas, SAD): Stipe Miočić - Francis Ngannou (Kamerun/Francuska), poraz nokautom

19. travanj 2024 18:22