StoryEditorOCM
SportINTERVJU: NIKOLINA BABIĆ, PREDSJEDNICA HRVATSKOG TENISKOG SAVEZA

"Ovo što ima Zadar nema nitko u Hrvatskoj - idemo u potpisivanje ugovora o razvijanju Nacionalnog teniskog središta!"

13. rujna 2018. - 11:31
davis_cup2-130718

Svaki početak je težak, strpljenje i ustrajnost pobjeđuju! Zasigurno je ovako razmišljala Nikolina Babić, nova predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, koja je na ovoj zahtjevnoj i odgovornoj funkciji odnedavno.

Na prvom koraku, praktički odmah po ustoličenju pred Vama i suradnicima, našao se projekt koji traži podosta posla, jer je Davis cup velika teniska priča. Jeste li zadovoljni učinjenim?

-Mi smo prije nepunih tri mjeseca preuzeli vođenje HTS-a i znali da je pred nama jedan jako veliki izazov, posebice stoga što se po prvi put sve radi na otvorenom. K tomu igra se polufinale s Amerikancima. Znači, nitko nije imao nikakvo iskustvo iza sebe , ali se nismo bojali posla, naprotiv, dobro smo se organizirali u suradnji s ljudima iz SRC " Višnjik", priču uspješno priveli kraju. Dali smo sve od sebe, nije bilo baš lako jer je projekt počeo živjeti u vrijeme kad su ljudi na godišnjim odmorima, ali hvala dragom Bogu uspjelo se u naumu. Sad s veseljem gledamo na sve što je napravljeno, dakle, glavi teren s montažnim tribinama , te još šest zemljanih terena uokolo središnjeg, dok će se četiri betonska raditi odmah po zavrešku Davis cupa. I ono što nas uvelike veseli, jest to da iza nas ostaje nešto jako opipljivo na korist svim građanima. U ovom trenutku uživajmo svi u spektaklu koji je pred nama, cijela Hrvatska, Zadar i Dalmacija će uživati u prekrasnom sportskom događaju.

Nakon Zadra ćete Vi i vaši suradnici morati okrenuti ploču , odnosno, vidjeti što valja činiti na svakodnevnom planu da bi HTS rastao? Koji je prvi radni zadatak, poslije Davis cupa ?

-Moramo riješiti usklađivanje Statuta HTS -a u skladu sa Zakonom o športu.Jer dosad to nije bilo učinjeno što je po meni jedan ogroman propust. Zato je važno u što skorijem roku odraditi taj dio posla kako bismo mogli regularno raditi bez ikakvih zapreka.

Jedan od problema nedvojbeno je Nacionalno tenisko središte, zapravo dom za sve tenisače, kojeg više nema. Što mislite napraviti na tom planu?

-Ranije sam kazala kako će nam razvoj regija i klubova u njima biti od iznimne važnosti, jer bez jakih klubova nema ni HTS -a , odnosno, sve skupa nema smisla. Ovo što je napravljeno u Zadar može značiti dobar početak, međutim, naša je želja imati dvoranu koju bismo koristili moguće je u sinergiju s nekim drugim sportom. U tom pravcu već su započeli razgovori s ljudima iz Grada Zagreba , stoga vjerujem da će se pronaći dugoročno rješenje na način da imamo reprezentativan centar s svim popratnim sadržajimma. Na dobrom smo tragu da se pronađe i sama lokacija u Zagrebu.

Jeste li raznmišljali da se taj projekt realizira negdje drugdje, ne mora nužno biti u Zagrebu?

-Mišljenja sam kako je Zagreb logično rješenje, jer je metropola, ima najveći broj klubova samim time i igrača. Gledajući s povijesnog aspekta onda su splitske Firule broj jedan, jer su iznjedrile vrhunske igrače i imaju jako bitnu ulogu u HTS-u. Uglavnom pronaći će se najbolje moguće rješenje, zato stalno ponavljam priču o razvoju regija.

Kakav je odnos između HTS i ATP turnira u Umagu?

-Nakon dugo vremena, neznam točno koliko je prošlo godina netko iz HTS je nazočio turniru, odnosno, vrlo rado sam se odazvala pozivu organizatora. Jer bez razgovora na svim razinama, prije svega mislim klubova i gradova i bez jakih turnira na kojima će naši mladi igrači skupljati bodove, ništa drugo nema smisla.

Isto pitanje vrijedi i za WTA turnir u Bolu na otoku Braču?

-Nema nikakve razlike između Umaga i Bola, želja nam je razvijati suradnju na svim poljima, to je bit postojanja HTS-a.

Koliko HTS može učiniti po pitanju razvoju mladih i perspektivnih igrača posebice u smislu olakšavanja prelaska na višu razinu, ak ose zna da je tenis skup sport, pa nam nerijetko odustaju čak i oni osobito darovite nade?

-Ulaganjem u sport, ne samo u tenis svi možemo učiniti najviše za našu državu, zato je bitno osigurati uvjete za razvoj mladih. Upravo je to jedan od naših ciljeva, jer ulaganje u sport dižemo razinu obrazovanja i zdravstvenu sliku nacije. Nadalje, moraju se stvoriti uvjeti da nam što više igrača može sudjelovati na Grand slam turnirima, tu smo deficitarni. Zaključak je kako su rezultati mjerilo svega, znači čim poboljšamo uvjete za razvoj možemo očekivati i dobre rezultat, onda je puno lakše raditi na novim projektima.

Vratimo li se na tenisku infrastrukturu, može li Zadar biti model za druge gradove?

-Kad je o Zadru riječ onda je dovoljno kazati neka se pogleda fotogalerija koja zorno kazuje što nudi ŠRC " Višnjik". Ovo što oni imaju nema nitko u Hrvatskoj, onda nije ni čudno što idemo u potpis ugovora s njima kako bi objekti koje imaju i novoizgrađeni tereni bili ključan čimbenik u razvijanju Nacionalnog teniskog središta u kojem će svoje mjesto imati svi, od najmlađih do seniorskih reprezentativaca.

Hoće li promjena formata u kojem se do ove godine igrao Davis cup, a koji se mijenja u turnirski u trajanju od jednoga tjedna, utjecati na proračun HTS-a?

Slika vam je ovakva! Do polufinala zarada od Davic cupa je gotovo nikakva. A da biste ušli u polufinale to zahtjeva ogromna financijska sredstava. Ovaj novi forman nas neće toliko opterećivatu, uz to igračima će bit laše odvojiti jedan tjedan za Davis cup, nego u dosadašnjem slučaju. K tomu , novi oblik nudi svjetski spektakl na jednomu mjestu, ali ćemo zato biti uskraćeni za domaćinstvo koje nekada zna biti odlučujuće u osvajanju Davis cupa. Zato vjerujem kako će u zadnjem izdanju publika na Višnjiku biti od velike koriste, pa mogu ponoviti svoju želju i očekivanje da u Zadru pronađemo put do finala.

 

 

Nikolina Babić u svijetu sporta nije od jučer....

 

- Godinama sam se bavila rukometom, igrala u klubovima i sport je praktički moj život. Suprug je igrao tenis, kasnije trener u TK Metalac. Moja djeca, bruno i Ena sad su na Sveučilištu u Americi igraju tenis, Ena je dvije godine bila prvakinja Hrvatske ( U-18) , dok najmlađi sin Roko(13), također trenira tenis. Kroz sve te godine upoznala sam mnoge ljude koji su z tenis na ovaj ili onaj način, znači skroz sam unutra. Kad sam se prihvatila funkcije predsjednice HTS -a , rekla sam kako je to institucaija koja treba biti otvorena prema svima i da ću raditi na dobrobit trenera, struke uopće, igračica i igrača. Eto to su moji prioreteti. Što se tiče posla izvan tenisa, vodim obiteljsku trvtku koja zapošljava 250 ljudi, članica sam Upravnog odbora Gospodarske komore Hrvatske.

19. travanj 2024 14:27