StoryEditorOCM
SportZLATNA GENERACIJA

Na današnji dan, prije točno 31 godinu, Jugoplastika je po prvi puta postala prvak Europe. Prisjetite se, iz sigurnosti doma, kako je to izgledalo

Piše FRANE VULAS/PSD
6. travnja 2020. - 08:30

Ne znate što ćete sa sobom danas, a nekako i ovih dana općenito? Hoćete li u onom dobrom, sunčanom scenariju početak neradnog tjedna provesti na balkonu ili u onom još "luđem", u redu ispred najbližeg dućana da protegnete noge stojeći na mjestu?

Evo vam našeg malog, skromnog prijedloga. Što god da odlučili, pametni mobitel u ruke i nać' na youtubeu snimke finala Europskog kupa prvaka Jugoplastike i Maccabija iz '89., navijačkog ludila i dočeka u Splitu... Pogotovo generacije ispod 35 godina koje nisu imale tu sreću da te slavne dane splitske košarke osjete u realnom vremenu.

Jer baš danas je "žutima" godišnjica. Točno je 31. godina prošla otkad se Jugoplastika u Münchenu po prvi put okitila naslovom prvaka najbolje momčadi Europe.

Nećete zažaliti, dapače, vrijeme će vam proletjeti. Garantirano. A malo ćete se i vratiti kroz vrijeme. U vrijeme kada se najbolja košarka u Europi igrala na Gripama. Možda to samo izolacija govori iz mene, previše repriza uživo Hitchcockovog "Prozora u dvorište" pogledanih posljednjih dana.

No, ove starije i srednje, trenutno rizične generacije mogu se u samo par klikova prisjetiti, novije vidjeti kako je to bilo kad su se cijeloj Europi tresle gaće pred "žutima", a nije to tada bio u pitanju virus stigao iz Kine. Nije možda vrijeme za zafrkanciju, ali jest za prisjećanje, nostalgiju. Pogotovo kada su nam košarka i sport općenito dobili novi težak udarac zbog epidemije koronavirusa.   

Bio je to prvi od tri naslova prvaka Europe splitske momčadi u nizu. Kukoč, Rađa, Ivanović, Sobin, Sretenović, Perasović... Otišli su na taj svoj prvi Final four kao papirnati autsajderi, a na povratku od mase razdraganih navijača zrakoplov je jedva dobio dopuštenje da sleti na pistu u Resniku. A bio je to samo početak. U to kameno doba prije mobitela, interneta, facebooka i ostalih čudesa na putu do Splita, u gradu, oko i u dvorani na Gripama trenera Božu Maljkovića i igrače dočekalo je cca 150 tisuća ljudi.

Toliko da tadašnja milicija nije pustila igrače na prepunu Rivu jer se do nje, govorili su, jednostavno nisu mogli probiti.

16. travanj 2024 16:13